Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-10-2021

Manimal - Purgatorio
Jaar van release: 2018
Label: AFM Records

Manimal - Purgatorio

Erg productief is de Zweedse powermetalformatie Manimal niet. Purgatorio is pas de derde langspeler in een carrière die al ruim vijftien jaar duurt. Aan kunde en vakmanschap ontbreekt het dit metalkwartet echter niet. De negen nieuwe nummers zetten de solide lijn van pakkende, stevige powermetaltracks voort, hoewel er ook op deze plaat het een en ander valt aan te merken.

Qua opbouw vertoont Purgatorio veel gelijkenissen met Trapped In The Shadows uit 2015. Ook nu wordt er geopend met een nummer dat direct de invloeden van de band verraadt. Black Plague heeft wel erg veel overeenkomsten met Painkiller van Judas Priest. Zelfs zoveel, dat je bij een eerste luisterbeurt de tekst van deze klassieker wil inzetten wanneer zanger Samuel Nyman aan het couplet begint. Dat gevoel duurt slechts even, want daarna geeft Manimal er gelukkig een eigen draai aan. Het zal niet de laatste muzikale referentie aan Judas Priest zijn, want Traitor heeft deels wat weg van Jawbreaker. Bovendien is het artwork van Purgatorio verzorgd door Claudio Bergamin die ook voor de Britten heeft gewerkt.

Uiteindelijk doet het er weinig toe waar Manimal de kunst heeft afgekeken. De groep staat met dit derde album zijn mannetje. De titelsong heeft een epischere, modernere powermetalinslag dan de openingssong, terwijl het tweede gedeelte van de plaat duister en melancholiek klinkt. Elk van de leden krijgt voldoende aandacht voor zijn kunsten, hoewel vooral zanger Nyman en gitarist Henrik Stenroos op de voorgrond treden. De zanglijnen van Nyman zijn meeslepend, met beresterke uithalen, maar gaan op den duur veel op elkaar lijken. Zeker wanneer het tempo halverwege de plaat inzakt en songs gelijksoortiger worden. Een midtemponummer als Denial is absoluut geen schande, maar wanneer je er daar een aantal van op een rij hebt, slaat de verveling snel toe.

Naarmate Purgatorio vordert, neemt het oorspronkelijke enthousiasme dan ook af. Slecht wordt het nergens, maar meer variatie en ergens halverwege een extra duw op het gaspedaal zouden het album goed hebben gedaan. Nu blijft het bij een degelijke middenmoter.

Tracklist:
1. Black Plague
2. Purgatorio
3. Manimalized
4. Spreading The Dread
5. Traitor
6. Behind Enemy Lines
7. Denial
8. Edge Of Darkness
9. The Fear Within

Score: 70 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 13 september 2018

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]