Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-11-2020

Night Demon - Live Darkness
Jaar van release: 2018
Label: SPV / Steamhammer Records
Night Demon - Live Darkness
Het gaat de Amerikanen van Night Demon voor de wind. Van de nieuwe lichting old school heavymetalbands lijkt de band het meest in de smaak te vallen bij het publiek. Dat terwijl de twee albums die Night Demon heeft uitgebracht nu niet bepaald hoogtepunten binnen het genre zijn. De drie bandleden moeten het vooral van hun vele live-shows hebben. Het trio reist non-stop de wereld rond en pakt elke gig aan. Eind 2017 kreeg de band de mogelijkheid om een optreden in de Amerikaanse stad Cleveland op te nemen. Tijd dus om de live-kwaliteiten van Night Demon eens goed onder de loep te nemen.

Ik viel van verbazing van mijn stoel toen ik de tracklist van Live Darkness zag. Die bestaat uit maar liefst 23 songs. Night Demon breekt met de ongeschreven wet dat een live-album vooral een selectie moet zijn van het allerbeste wat een band op dat moment te bieden heeft. Op de albums Curse Of The Damned en Darkness Remains is het echter lastig zoeken naar pareltjes. Night Demon snoept te veel van songs van NWOBHM-bands uit de jaren tachtig en zanger Jarvis Leatherby maakt geen indruk met zijn monotone stem. Maar om dan maar alle bestaande nummers van Night Demon op één album te knallen? Een korte set van hooguit acht songs heeft veel meer impact.

Wat Night Demon mist aan eigen smoel en goede zang, wordt ruimschoots goedgemaakt door de tomeloze energie van de band. Het is vooral genieten van gitarist Armand John Anthony, die flink tekeergaat in uitschieters Stranger In The Room, Screams In The Night en het instrumentale Flight Of The Manicore. Een tweede gitarist die de gaten zou kunnen opvullen tijdens solo’s wordt totaal niet gemist.

Alle nummers op Live Darkness verschillen nauwelijks van de studio-versies. Verwacht dus geen uitgesponnen secties of spontane uitspattingen. Daarnaast is er geen interactie met het publiek, afgezien van het jammerlijk falende ‘woohoo’-gedeelte tijdens Curse Of The Damned en een paar aankondigingen. Het tweede gedeelte van de set gaat op een gegeven moment het ene oor in en de andere uit. De nummers razen voorbij zonder enige bezieling. Live Darkness is een onnodig lange zit die zelfs voor Night Demon-fans te veel van het goede is.

Tracklist cd 1:
1. Welcome To The Night
2. Full Speed Ahead
3. Ritual
4. Curse Of The Damned
5. Dawn Rider
6. Save Me Now
7. Hallowed Ground
8. Maiden Hell
9. Mastermind
10. On Your Own
11. Life On The Run

Tracklist cd 2:
1. The Howling Man
2. Black Widow
3. Ancient Evil
4. Satan
5. Evil Like A Knife
6. Stranger In The Room
7. Screams In The Night
8. Flight Of The Manticore
9. The Chalice
10. Darkness Remains
11. Heavy Metal Heat
12. Night Demon

Reviewer: Rene
Toegevoegd: 23 augustus 2018

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]