Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

27-09-2021

Riot V - Armor Of Light
Jaar van release: 2018
Label: Nuclear Blast Records
Riot V  - Armor Of Light
Wie zich enigszins in Amerikaanse metal verdiept, kent de tragische geschiedenis van Riot of Riot V waarschijnlijk wel. Riot V geldt als de voortzetting van de legendarische US metalband Riot, het geesteskind van Mark Reale, oorspronkelijk gitarist en voornaamste kartrekker van de band. Om de familie en de fans niet te veel voor het hoofd stoten, plakten de overgebleven muzikanten een V achter de bandnaam, nadat Reale na het sterke album Immortal Soul overleed aan de gevolgen van de ziekte van Crohn. Wel zo netjes, aangezien er in Riot V geen originele bandleden meer actief zijn, hoewel snarenplukker Mike Flyntz en bassist Don van Stavern in de jaren tachtig ook al in de band speelden.

Deze line-up leverde in 2014 al het sterke Unleash The Fire af, waarop verschillende odes aan hun overleden maat prijkten. Armor Of Light is in veel opzichten een logisch vervolg. Riot V volgt sinds het genoemde Immortal Soul uit 2011 de weg die dertig jaar geleden (1988) met Thundersteel werd ingeslagen. Dat betekent vlotte power metal met heel veel melodie, hoge zang en ritmes die meermaals aan Iron Maiden, Judas Priest, Rainbow en Helloween refereren, al laat Riot V zich niet verleiden tot kinderlijke dijenkletsers.

Die hoge zang vormt net als op de vorige cd een ware smaakmaker. Zanger Todd Michael Hall blijkt duidelijk gegroeid en zingt de sterren van de hemel. Waar hij vorig jaar op de laatste plaat van Jack Starr's Burning Starr wat geremd klonk, daar gooit hij nu diezelfde remmen los. Zijn prestatie staat garant voor fraaie zanglijnen en een forse hoeveelheid pakkende refreinen. Hall is bovendien in staat om sommige clichés toch om te zetten in smakelijke passages, zoals in Angel's Thunder, Devil's Reign, waarin de zanger ongegeneerd zijn liefde voor heavy metal bezingt.

Armor Of Light doet wat mij betreft dan ook wat Judas Priest op het tamelijk eenvormige Firepower nalaat. Door een gezonde dosis afwisseling, een ietwat luide doch vette productie en veel catchy melodieën blijft vrijwel elke track hangen. De coole solo's en aansprekende en zeer soepel uitgevoerde riffs en ritmes maken het vervolgens af. Hopelijk levert deze schijf dan ook op wat Mark Reale nooit echt voor elkaar heeft gekregen, namelijk succes. Het is deze veteranen absoluut gegund. Met de steun van een label als Nuclear Blast moet dat ook gewoon lukken, lijkt me. Wie van heavy metal houdt en deze plaat niet koopt, downloadt of streamt, is dan ook hartstikke gek. Schaf dan overigens wel de dubbel-cd aan, want daarbij zit een extra cd met het sterke optreden dat de band enkele jaren geleden op het Duitse festival Keep It True gaf.

Tracklist:
1. Victory
2. End Of The World
3. Messiah
4. Angel's Thunder, Devil's Reign
5. Burn The Daylight
6. Heart Of A Lion
7. Armor Of Light
8. Set The World Alight
9. San Antonio
10. Caught In The Witches Eye
11. Ready To Shine
12. Raining Fire

Score: 81 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 8 juni 2018

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]