Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

22-06-2021

Riot V - Unleash The Fire
Jaar van release: 2014
Label: SPV / Steamhammer Records
Riot V - Unleash The Fire
De dood van gitarist en Riot-grondlegger Mark Reale maakte een behoorlijke indruk op ondergetekende. Reale was misschien wel één van de beste en tegelijkertijd meest ondergewaardeerde gitaristen binnen het metalwereldje. Bovendien speelde de Amerikaan eind jaren zeventig al het soort rockende metal dat een aantal jaren later als NWOBHM in Europa explodeerde. Daarna werd Riot, eerlijk is eerlijk, meer trendvolger dan trendsetter, maar goed was het eigenlijk altijd.

Daarom is Unleash The Fire een lastig geval. Uit respect voor de oprichter besloot een deel van de overige leden van Thundersteel/The Privilege Of Power-bezetting een V achter de naam te zetten. Maar bij beluistering blijkt al snel dat er muzikaal eigenlijk niets veranderd is sinds het spetterende Immortal Soul uit 2011. Niet zo gek, want hoewel Reale wel meeschreef aan die schijf, leed hij dusdanig onder complicaties van de ziekte van Crohn dat hij slechts een paar riffs en solo's inspeelde. Riot V borduurt in zekere zin dus gedeeltelijk voort op de werkwijze van de vorige plaat.

Als één ding zeker is, is het wel dat de groep rond nieuwe zanger Todd Michael Hall en bassist Don van Stavern het vertrouwde Riotgeluid en -gevoel perfect benadert. Snelle, goedgespeelde power metal met heel veel ruimte voor melodie en vingervlugge gitaarsolo's in het Rainbowstraatje. Songtitels als Metal Warrior en Ride Hard Live Free zeggen genoeg. Overigens doet eerstgenoemde song enigszins denken aan Metal Soldiers dat op The Privilege Of Power stond. Het is een sympathieke knipoog naar het verleden, waarvan er meer op de cd staan. Zo is Return Of The Outlaw in ieder geval tekstueel een duidelijke verwijzing naar Outlaw, wat mij betreft de Riotklassieker bij uitstek.

Dit is dan ook geen plaat die het van originaliteit moet hebben. Maar wel van de verschrikkelijk lekkere songs. Zo vind ik het nostalgische en heerlijk effectieve Take Me Back een heerlijk nummer. En ook het ouderwetse Land Of The Rising Sun neemt je ritmisch mee terug naar klassiekers als Narita en Fire Down Under. Helaas klinkt al dat moois wel wat vlak door de productie. Waarschijnlijk lag er geen groot opnamebudget klaar voor deze doorzetters. Gelukkig maken de ongedwongen sfeer, het fantastische spel en de meer dan goed zingende Hall (een zuivere Moore-kloon) veel, zo niet alles goed. Deze cd kent in de vorm van het sterke Immortal en het stemmige Until We Meet Again overigens tweemaal een eerbetoon aan de overleden gitarist.

Reale mag dan niet meer onder ons zijn. De geest van de snarenplukker is onmiskenbaar aanwezig op deze ijzersterke en heerlijk pakkende metalplaat. Geen pretenties, geen fratsen, maar een partij effectieve muziek die regelmatig kippenvel veroorzaakt. Zowel de teksten als de klanken voelen aan als een uiterst genietbare sprong terug in de tijd. Zodoende is Riot V een geloofwaardige voortzetting van een van de beste metalbands ooit.

Tracklist:
1. Ride Hard Live Free
2. Metal Warrior
3. Fall From The Sky
4. Bring The Hammer Down
5. Unleash The Fire
6. Land Of The Rising Sun
7. Kill To Survive
8. Return Of The Outlaw
9. Immortal
10. Take Me Back
11. Fight Fight Fight
12. Until We Meet Again
13. Thundersteel (Live)

Score: 80 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 16 oktober 2014

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van De pomper op 16-10-2014 om 21:18u
Score: 89 / 100

Inderdaad een zeer goede plaat en primarecensie.
Score had wat hoger gemogen.
Laat die zuurpruim bij de aardschok in de stront zakken.

Reactie van appie op 17-10-2014 om 09:39u
Score: 90 / 100

Ach in de Aardschok kraken ze al meer dan 30 jaar alles af wat goed is.
Sterke plaat zeg als de overigens uitstekende zanger net iets rauwer had geklonken had ik 100 punten gegeven.

Reactie van Coopmans David op 23-10-2014 om 20:43u
Score: 90 / 100

Heel goede recensie. Gitarist Mike Flyntz wordt wel wat over het hoofd gezien daar hij reeds live aan boord was tijdens de Thundersteel-tournee en alle gitaarpartijen en solo's voor z'n rekening neemt (net als bij Immortal Soul).Zag ze live op Metal Assault en kreeg kippenvel van hoe goed live ze wel zijn. De klassiekers werden super gebracht, die T.M. Hall klinkt live nog beter dan op cd. Voor mij het album van 2014.

Reactie van de pomper op 23-10-2014 om 20:45u
Score: 89 / 100

Ik moet zeggen dat ik enorm in mijn nopjes ben met de zang. TMH klinkt als een jonge Tony Moore, met flink wat power in zijn stem.
En als ik een ruige stem wil opzetten, zet ik wel een Morbid Angel CD op (behalve Ilud dan :)

Reactie van Andre Smoor op 24-10-2014 om 11:58u
Score: 85 / 100

Deze plaat is duidelijk een groeibriljantje, hoe vaker je hem hoort hoe beter hij wordt. Vanaf Bring the hammer down is de plaat voor mij helemaal top met als hoogtepunten de twee eerbetonen aan Mark. Kippevel hoe men deze man eert. Binnenkort te zien in Nederland?