Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

27-09-2020

Pallbearer - Heartless
Jaar van release: 2017
Label: Nuclear Blast Records
Pallbearer - Heartless
Een album dat bij menigeen hoog in de jaarlijstjes belandde, is Heartless van het doomcollectief Pallbearer. Vreemd genoeg nam niemand van de redactie rond de releasedatum de moeite om deze plaat te onderwerpen aan een bespreking. Toch verdient deze collectie songs het om belicht te worden. Bij dezen dus alsnog een verlate review.

Op Foundations Of Burden (2014) durfden de mannen uit Little Rock (Arkansas) slechts in zeer beperkte mate te experimenteren, maar op de opvolger nemen ze juist meer risico’s. Zo zijn er nadrukkelijk invloeden uit de progressieve rock te horen. Ook de cleane vocalen van Brett Campbell bedienen een groter spectrum. Alhoewel ze niet prominent in de mix staan, is duidelijk te horen dat de kwaliteit ervan is toegenomen. De productie is helder zodat deze aspecten voldoende ruimte krijgen. Zo zijn zowel de muzikale als vocale harmonieën mooi uitgelicht.

De variatie leidt tot uiteenlopende tracks. De twee epics van meer dan tien minuten (Dancing In Madness en A Plea For Understanding) behoren tot de hoogtepunten van het album. Met name laatstgenoemde is van ongekende, bijna Floydiaanse schoonheid. Lie Of Survival is een track die wellicht het beste samenvat waar Pallbearer anno 2017 voor staat en waarvan een fan van het oude Anathema en Ahab blij wordt. Dit dankzij het melancholische getokkel met de karakteristieke leads erover die de eerste minuten een sfeer van melancholiek bewerkstelligen. Verder hoor je Saint Vitus, Warning, Elder, Paradise Lost en 40 Watt Sun in de muziek terug.

Over het geheel stemt de release tot grote tevredenheid. Toch kan Thorns na de sterke aanvangsriffs de aandacht minder goed vasthouden en is het uptempo Cruel Road enerzijds goed voor de afwisseling, maar past het nummer mede vanwege de zang minder goed binnen het geheel. Aanvankelijk is het album op melodie en sfeer gericht. Pas later komt het sludgy aspect van voorheen nadrukkelijker aan de orde. Een liefhebber van het oudere werk kan dan ook meer met de tweede helft dan met de eerste.

Heartless laat een zelfverzekerde band horen die durft te vernieuwen. Dat leidt tot de meest ambitieuze plaat in de discografie. Een plaat die voor verdeeldheid onder de fans zal zorgen vanwege de cleane productie en progrock-elementen. Het is echter nog altijd de doomband Pallbearer die je hoort, een band die songwritingtechnisch en vocaal een flinke stap voorwaarts heeft gemaakt met deze derde full-length.

Tracklist:
1. I Saw The End
2. Thorns
3. Lie Of Survival
4. Dancing In Madness
5. Cruel Road
6. Heartless
7. A Plea For Understanding

Score: 83 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 3 januari 2018

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]