Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

19-10-2021

Novena - Secondary Genesis
Jaar van release: 2016
Label: Eigen beheer

Novena - Secondary Genesis

Novena verraste vorig jaar vriend en vijand met zijn set op UK Techfest. Op papier is het een soort van supergroep met 'genreveteranen' die in andere bands hun strepen verdiend hebben. Zo kan de band putten uit Haken, Slice The Cake en No Sin Evades His Gaze. Of dat zich in de praktijk ook uitbetaalt, is altijd maar afwachten.

Met een ietwat te overijverige argwaan stonden ze om die reden toen dan ook al vroeg op de bill. Sterker nog, ze moesten vrijdags de main stage openen. En dat ging verbazingwekkend goed. Hoe proggier kan je je set openen dan met: "We are Novena and this is our last song." De tot op de dag van vandaag enige ep Secondary Genesis werd integraal gespeeld. Potverdorie! Wat een set, wat een show, wat een muziek joh. Daarom verdient deze plaat ook hier een review.

Het Londense zestal maakt uitgestrekte, oldschool-progressieve songs à la Haken, maar is tegelijkertijd ook djenty. Gelukkig geen hypie, hippe hipstershit, maar gewoon sterk gecomponeerde songs. Het is dan ook niet gek dat bandnamen als Opeth en Dream Theater opdoemen.

Mijn afkeer van de stem van Ross Jennings bij Haken zal ik absoluut niet onder stoelen of banken steken. De muziek is geweldig, maar zodra hij begint te zingen, loop ik weg. Datzelfde probleem heb ik met Dream Theater. Een kwestie van smaak misschien, maar bij Novena is het anders. De muziek draait niet om (zijn) vocals en die staan dan ook wat verderweg in de mix. Bovendien deelt hij de frontmanrol met Gareth Mason, die de grunts voor zijn rekening neemt.

Nou is natuurlijk niet alles koek en ei op zo'n debuut-ep. Hier en daar zijn er wel wat schoonheidsfoutjes te spotten. Op een dergelijk ambitieus debuut valt dat ook te verwachten. Zo zijn de grunts soms wat zwak en soms is een overgang wat te gezocht. Qua productie valt er ook nog wel wat winst te behalen. Maar hey, daar breng je een debuut-ep voor uit, toch? Om te kijken hoe het opgepakt wordt en waar er verbeterd kan worden!

En ondanks die kleinigheden is dit een ep van formaat. Wat hier vooral van afspat is talent, ervaring en een enorme bak potentie. Absolute aanrader voor progfans. Novena, onthoud die naam!

Tracklist:
1. Lost Within A Memory
2. Breathe
3. Secondary Genesis

Reviewer: Wouter
Toegevoegd: 31 augustus 2017

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]