Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

31-10-2020

Venom Inc. - Avé
Jaar van release: 2017
Label: Nuclear Blast Records
Venom Inc. - Avé
Net wat de wereld nodig heeft. Nog een Venom. Wie erop zit te wachten, laten we maar even in het midden. Dit is namelijk gewoon een voortzetting van de band M-Pire Of Evil, mét oorspronkelijk Venom-slagwerker Abaddon op het drumkrukje. Daarmee is dit Venom Inc. niets meer dan het vervolg van de bezetting die eind jaren tachtig en begin jaren negentig zonder boegbeeld Cronos tegen de bierkaai vechtte. Want ook gitarist Mantas en zanger Tony 'Demolition Man' Dolan staan op de loonlijst.

Nu vind ik dat persoonlijk niet zo erg. Ik draai de vergeten platen uit die periode namelijk veel vaker dan Black Metal of At War With Satan. Dat zijn uiteraard de klassiekers, maar muzikaal is er niets mis met albums als Prime Evil en het vreemde, met keyboards opgesierde The Waste Lands. De Venom uit die tijd speelde domweg lekkere speed metal, zonder pretenties en bovenal veel strakker dan het oude werk. Dat de band toen beter onder een andere naam verder had kunnen gaan, is dan weer een andere discussie.

Venom Inc. doet inderdaad meer denken aan de band ten tijde van Prime Evil en Temples Of Ice. Effectieve speed metal dus, met een flinke dosis thrashriffs. De Motörhead-invloeden waaruit M-Pire Of Evil doorgaans rijkelijk citeert, blijven hier (gelukkig) achterwege. Deze variant van de Britse groep klinkt tevens wat minder punky dan de band van Cronos en zijn huurlingen. Meer metal dus en dat kan ik als liefhebber alleen maar toejuichen. Songs als Avé Satanas en Blood Stained mogen er zijn en simpele stampers als Metal We Bleed en Black N Roll doen zeker niet onder voor het materiaal waar Cronos de laatste jaren mee op de proppen komt.

Het spel is gelukkig op niveau. Abaddon, toch niet de meest getalenteerde trommelaar, heeft flink wat bijgeleerd en mept de nummers effectief tot een goed einde. Dat was een paar jaar geleden op het Keep It True festival in Duitsland wel anders, toen Abaddon aanschoof voor het Venom-gedeelte van de M-Pire Of Evil-set. Zelden zo'n rommelige show gezien. Van rommelig gedoe is nu geen sprake. Abaddon weet wat hij doet, Mantas geselt zijn snaren zo functioneel mogelijk en Dolan buldert als vanouds. Een groot zanger is hij niet, maar op zijn typische articulatie (rollende 'r') en ruwe voordracht zit weinig sleet.

Of het verstandig is om onder deze naam verder te gaan? Commercieel gezien waarschijnlijk wel. Ook omdat een zoveelste reünie er niet lijkt in te zitten. Met de naam Venom Inc. trekt de band ongetwijfeld vollere zalen dan met M-Pire Of Evil. Cronos mag dan onlosmakelijk verbonden zijn met Venom; dat geldt net zo goed voor Mantas en Abaddon. Overigens hoop ik wel dat Venom Inc. zich live wat meer gaat richten op de songs van de drie vergeten albums, want die verdienen beslist een tweede leven. Nu zijn ze er wel, maar leggen ze het in aantal af tegen de bekende klassiekers die Cronos eveneens regelmatig speelt. Doen de Britten dat, dan vullen de twee groepen elkaar aan, in plaats van dat ze elkaar in de weg zitten. Ik betwijfel of het gebeurt, maar het is alvast een mooie gedachte.

Tracklist
1. Avé Satanas
2. Forged In Hell
3. Metal We Bleed
4. Dein Fleisch
5. Blood Stained
6. Time To Die
7. The Evil Dead
8. Preacher Man
9. War
10. I Kneel To No God
11. Black N Roll

Score: 77 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 7 augustus 2017

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]