Enquête

Deze zomer gaat Iron Maiden in het Gelredome en op Graspop overwegend oude klassiekers spelen. Daarna wil de band echter tijdens een (intiemere) zaaltournee het recente dubbelalbum Senjutsu integraal spelen. Kijk jij daar naar uit?

Ja, ik wil Senjutsu graag in zijn geheel live horen
Heel Senjutsu hoeft van mij niet zonodig, maar ik ga toch wel
Ik moet er nog eens over nadenken of ik naar die tournee wil
Ik zou het op een festival bekijken, maar ga niet naar een aparte zaalshow
Ik vind Iron Maiden live leuk, maar sla de Senjutsu-tour liever over
Ik ga alleen naar shows waarbij Iron Maiden vooral oude nummers speelt
Ik hoef Iron Maiden sowieso niet (meer) live te zien, ongeacht de setlist
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

    25 februari:
  • Atheist, Cadaver, Hideous Divinity, From Hell en Typhus
Kalender
Vandaag jarig:
  • João Paulo Martins (Ramp) - 50
  • Miika Juhani Hostikka (Sinamore) - 43
  • Ricardo Confessori (Shaman) - 53

Vandaag overleden:
  • Bruce Corbitt (Rigor Mortis) - 2019
Interview

Ride The Sky
Met Uli Kusch
Door Rene
Geplaatst in september 2007

Eerst drumde Uli Kusch op een cd van Gamma Ray, om vervolgens ingelijfd te worden door Helloween. Na jaren van trouwe dienst werd hij uit de band gekickt samen met gitarist Roland Grapow. De twee richten de succesvolle band Masterplan op. Maar na twee albums is ook dit niet meer de toekomst van Uli. Hij ging bijna bij de pakken neerzitten, moe van het hele gedoe wat een band met zich allemaal meebrengt. Maar gelukkig heeft hij toch weer een nieuwe band kunnen vinden. Met Ride The Sky heeft hij een uitstekend debuut gemaakt getiteld New Protection en dus werd het tijd om eens met hem te gaan praten. Iets wat hij niet zo snel meer zal doen met zijn voormalige partner in crime Roland.

Ride The Sky

De muziek van Ride The Sky lijkt erg veel op die van Masterplan, dus ik mag aannemen dat je niet om muzikale redenen bij die band bent weggegaan.

Je moet begrijpen dat ik voor 50% verantwoordelijk was voor het songwriting-proces binnen Masterplan. Dus toen ik de band verliet, is het niet meer dan logisch dat ik dit soort muziek blijf schrijven. Dit is wie ik ben en dit is het soort muziek dat ik het leukst vind om te spelen. Ik heb een zanger gevonden die erg lijkt op Jorn Lande en daar ben ik erg blij mee.

Heb daarom gekozen voor Björn Jansson als zanger van Ride The Sky?

Oh nee, zo is het helemaal niet gegaan. Toen ik Masterplan verliet was ik eigenlijk niet op zoek naar een nieuwe band. Ik was zo opeens uit de cirkel van het opnemen van albums en voorbereiden op een tour. Op dat moment wist ik niet echt wat ik wilde gaan doen. Toen belde opeens Björn op om te vragen of ik geïnteresseerd was om eens iets met hem te gaan doen. Daarna namen we wat demo's op. Als Björn geen contact met mij had gezocht, dan had ik waarschijnlijk op dit moment geen nieuwe band.

Waarom had je geen zin meer in een nieuwe band?

Ik ben al bij een aantal verschillende bands geweest. Telkens moet je weer met andere mensen werken. Maar steeds weer kreeg ik te maken met mensen die onbetrouwbaar bleken te zijn, zij het van de band of van de platenmaatschappij. Ook had ik geen zin om weer iets te beginnen van het begin af aan. Met Masterplan is het mij niet gelukt en ik had gewoon geen zin om dat weer opnieuw te doen. Niet meteen, in ieder geval. Ik zat er aan te denken om in ieder geval voor een jaar eens normaal aan het werk te gaan en daarna langzaamaan weer aan een andere band beginnen te denken. Maar goed, alles is nu dus anders gelopen. Tja, het loopt nu eenmaal zoals het loopt.

Hoe zit het nou precies met Masterplan? Je verliet de band vlak nadat Jorn Lande er vandoor ging. Heeft dat er iets mee te maken?

Nee, dat hoef je er niet uit op te maken. De reden was toch de verwaterde relatie met Roland Grapow. Hij heeft zijn kans gehad om zijn kant van het verhaal te vertellen, wat ik op zich wel jammer vind. Soms verteld hij de waarheid, maar soms ook niet. Ik heb nu met hem gewerkt vanaf 1994 en onze relatie heeft altijd zijn ups en downs gehad. Maar toen we aan de derde Masterplan-cd gingen werken, leek het meer alsof we als een oud koppel aan het kibbelen waren. Het schrijven van de nummers was dit keer erg saai en veel ideeën werden door hem afgekeurd. Ik wil juist opgewonden raken van mijn eigen muziek samen met de input van anderen. Toen kwam ik persoonlijk tot de beslissing dat ik het liever in mijn eentje verder wil proberen. Weet je, Roland ziet zichzelf als de bandleider van Masterplan en wil graag zijn eigen ideeën doordrukken. Hij komt dan vooral met van die Helloween-achtige riffs. Maar op zo'n manier wil ik helemaal niet werken. Ik heb een totaal andere structuur in mijn hoofd wat betreft het werken in een band.

Roland en jij zijn samen uit Helloween getrapt en hebben Masterplan opgericht om te laten zien dat jullie het best zonder die band af kunnen. Dan moet het wel een teleurstelling zijn dat het niet gelukt is.

Ride The Sky - New ProtectionJawel, maar nu met Ride The Sky ben ik ook weer lekker bezig met het maken van muziek. Met Masterplan was het ook een mooie periode. Ik vond vooral ons debuutalbum erg sterk. Ik had graag gewild dat we op die voet verder gingen, maar dat pakte iets anders uit. Ik vind niet dat ik met Masterplan er meer uit heb kunnen halen dan wat ik tot dan toe gedaan heb. Maar ja, ik had het niet verwacht. Ik dacht wel dat ik er samen met Roland uit zou komen. Ik heb hem vaak gevraagd om bepaalde dingen zus en zo te doen. Maar hij vond dat het op zijn manier wel goed zat. Daarom heb ik er gewoon vrede mee dat ik niet meer bij die band zit, want op die manier kan ik natuurlijk niet werken.

Wens je Masterplan nog wel het beste toe?

Ik had nog wel eens contact met hen tijdens hun laatste tour, gewoon om te vragen hoe het nu gaat. Vooral met Jan en Axel heb ik nog normaal contact en mijn opvolger Mike Teranna wens ik ook het allerbeste. Ik hoop dat het ze goed vergaat zo zonder Jorn en mij. Maar zij gaan nu hun weg en ik ga mijn eigen weg.

Het gaat je volgens mij al best goed af op je eigen weg, want je hebt met Ride The Sky meteen een platencontract op zak bij het grote Nuclear Blast. Hoe is dat tot stand gekomen?

We hebben eerst een demo-cd gemaakt en die hebben we vervolgens onder andere naar nuclear Blast gestuurd. En eigenlijk waren ze meteen enthousiast. Nieuwsgierig als ze waren naar mijn nieuwe band vroegen ze of we meer van zulke muziek konden maken. Daarna zijn we gaan onderhandelen over hoe we bepaalde zaken zouden gaan aanpakken. En gelukkig is alles vrij goed gegaan.

Je hebt met Helloween al eens eerder op Nuclear Blast gezeten. Hebben je oude connecties met de platenbazen daar ook geholpen? Want het lijkt mij dat als je al in een paar bekende bands hebt gespeeld, je zoiets makkelijker voor elkaar krijgt dan als je een stel onbekende muzikanten bent

Nou ja, zo gemakkelijk gaat dat niet. Natuurlijk ken ik daar wel wat mensen. Maar het is niet zo van dat ik aan de telefoon zit en Nuclear Blast vertel dat ze met dé Uli Kusch aan de lijn zitten en mij wel moeten aanhoren, haha. Nee, ik moet natuurlijk wel echt wat te bieden hebben. We hebben gewoon op de normale manier de demo moeten laten horen en als band een paar keer laten zien hoe we zijn als we optreden.

En hoe verloopt de samenwerking met de andere bandleden van Ride The Sky?

Tot nu toe mag ik niet klagen. Het schrijven van nummers en het opnameproces ging goed en dat voor mensen die elkaar daarvoor nog niet kenden. Voor het schrijfproces vond ik erg lekker gegaan. Iedereen heeft meegeschreven aan de muziek. Omdat we best ver van elkaar wonen is dat vooral via de computer gegaan en waren we constant online. We hadden weinig discussies nodig om tot goede muziek te komen, dus dat was een verfrissende aanpak.

Er is dus veel vrijheid binnen de band en laat ieder dus meeschrijven aan jouw muziek.

Het lijkt misschien zo dat Ride The Sky mijn eigen band is, maar dat is niet zo. We zijn allemaal vanaf het begin ermee begonnen en de band is van ons allemaal.

Als iedereen mee mag praten, dan kan het natuurlijk ook zo zijn dat het erg lang duurt voordat je tot een beslissing komt.

Ik weet wat je bedoelt. En soms hebben we best lange discussies gehad. Maar aan de andere kant moet je het ook zien als een avontuur om te kijken waar we met z'n allen uitkomen. En het geeft ook best een kick als vijf neuzen dezelfde richting op blijken te wijzen.

Ride The Sky

Wie kwam er op de naam Ride The Sky?

Dat was ik. We hadden in het begin best moeite om een goede en originele naam te verzinnen. Zoveel originele namen zijn er eigenlijk niet meer om uit te kiezen. We hadden vaak een naam waarvan we vonden dat die teveel op andere bandnamen leken. Maar op een dag kwam ik spontaan op Ride The Sky. Natuurlijk moesten we dit weer heroverwegen, omdat het uiteraard de naam is van een Helloween-song en ook nog eens eentje van voor mijn tijd. Maar toch, de andere bandleden vonden het een coole naam en er is eigenlijk ook geen andere band die ook zo heet. Dus omdat we het gewoon een sterke naam vinden, werd het uiteindelijk toch Ride The Sky.

Je krijgt zeker veel vragen over de Helloween-referentie van de bandnaam.

Ja, maar dat moet dan maar. Toch is het wel een nummer die veel invloed heeft gehad op mijn verdere verloop van mijn drumcarrière. Toen ik het nummer voor het eerst hoorde in 1985, heeft mij dat doen besluiten om een dubbele bas aan te schaffen, want zo wilde ik ook leren spelen! Verder heb ik het nummer met Gamma Ray en Helloween verscheidene keren moeten spelen. Maar uiteindelijk is het gewoon de naam van de band geworden en daar moet men maar mee leren leven. En de meeste mensen die ik spreek, doen dat gelukkig ook.

Je hebt ook meteen een grote tour te pakken, want je gaat samen op pad met Sonata Arctica en Epica. Een ideetje van jullie maatschappij Nuclear Blast?

Ja, we waren op zoek naar een goede band waar we mee op pad konden. En dat kon met Sonata Arctica, dus daar zijn we uiteraard erg blij mee.

Dat kan ik begrijpen, want volgens mij raken de twee shows in Nederland wel uitverkocht.

Dat is natuurlijk erg mooi. We zijn er zeker bij in Tilburg, maar we weten nog niet zeker of we ook in Amsterdam kunnen optreden in de Melkweg. Die show is aan het einde van de tour gepland. We zouden na Tilburg al naar huis gaan, dus we moeten nog bekijken of we het vertrek van de tour een dag uit kunnen stellen.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.