Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-05-2021

Ride The Sky - New Protection
Jaar van release: 2007
Label: Nuclear Blast Records
Ride The Sky - New Protection
Uli Kusch had geen zin meer om in Masterplan te spelen. Na twee albums hield hij het alweer voor gezien, vooral omdat de samenwerking tussen Roland Grapow en hem niet meer beviel. Maar dat hij nog altijd hetzelfde soort muziek wil blijven maken, dat blijkt wel uit het debuutalbum van zijn laatste project Ride The Sky. Hij heeft er meteen maar een zanger bij gedaan die eigenlijk precies zoals Jorn Lande klinkt. Hij heet Bjorn Jansson en die zou je kunnen kennen van Beyond Twilight. Het is bijna eng hoe dicht hij het stemgeluid van Jorn benaderd. Omdat hij ook net zo'n sterke strot bezit, is het zangwerk op New Protection in ieder geval al genieten geblazen.

Hoe zit het dan met de rest? Nogmaals, de muziek had eigenlijk ook op een willekeurige Masterplan-cd kunnen staan. Maar dit is dan wel echt Uli's kindje en ook de andere bandleden hebben inspraak gekregen. Dit debuut heeft ten eerste wat meer Helloween-invloeden. Nummers als A Smile From Heaven's Eye en Far Beyond The Stars zijn net zulke happy metal. Tegelijkertijd krijgen we ook een stevige dosis bombast te horen, soms vergelijkbaar met Nightwish's Once. Dat pakt uitermate goed uit. Vooral het intro van A Crack In The Wall is erg geslaagd. net als het hele nummer trouwens, ook al zo'n positieve metal-kraker.

Daartegenover staan dreigendere nummers, zoals het snelle en donkere The Prince Of Darkness en het langzame en donkere The End Of Days. De cd heeft een goede sound meegekregen en klinkt als een klok. Ride The Sky zou je kunnen zien als Uli's visie op wat hij eigenlijk vind hoe Masterplan zou moeten klinken. Wij als luisteraar hebben er hierdoor weer een mooie uitwas van de band Helloween erbij. De laatste cd van Masterplan was dik in orde en hetzelfde geld voor Ride The Sky. Maar heel stiekem gaat mijn voorkeur voorlopig wel uit naar Ride The Sky, omdat hun cd net wat spannender in elkaar zit en eigenlijk als de echte voortzetting van de eerste Masterplan-cd gezien kan worden.

Tracklist:
1. New Protection
2. A Smile from Heavens Eye
3. Silent War
4. The Prince of Darkness
5. Break the Chain
6. Corroded Dreams
7. The End of Days
8. Far Beyond the Stars
9. Black Cloud
10. Endless
11. Heaven Only Knows
12. A Crack in the Wall

Score: 84 / 100

Reviewer: Rene
Toegevoegd: 6 september 2007

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van like it loud op 24-09-2007 om 21:59u
Score: 90 / 100

klinkt erg geslaagd, en vooral het nummer A smile from heavens eye is een hoogtepunt!!!! deze kan er cker mee dooor!

Reactie van DELU op 30-09-2007 om 22:35u
Score: 85 / 100

Goede release inderdaad, maar het oudere werk van Masterplan krijgt van mij toch nog een aantal punten meer.