Enquête

Serj Tankian zou er geen probleem mee hebben als System Of A Down hem zou willen vervangen door een andere leadvocalist. Vind jij dat de groep Tankian moet vervangen?

Ja, als dat betekent dat er eindelijk een nieuw studio-album komt
Ja, als dat betekent dat de band vaker in de Benelux gaat optreden
Ja, want Tankians vocalen zijn sowieso de zwakke schakel in de band
Ik vind het best, want Tankians werk buiten SOAD is toch interessanter
Nee, Serj Tankian is een essentieel element van System Of A Down
Nee, de groep moet juist gitarist/vocalist Daron Malakian vervangen
Nee, de groep moet juist bassist Shavo Odadjian vervangen
Nee, de groep moet juist drummer John Dolmayan vervangen
Het maakt mij niet uit, ik blijf sowieso wel fan van SOAD
Het maakt mij niet uit, SOAD is toch allang over zijn hoogtepunt
Het maakt mij niet uit, ik heb überhaupt geen interesse in die band
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

Kalender
Vandaag jarig:
  • Brian May (Queen) - 77
  • Martin Powell (Cradle Of Filth) - 51
  • Robb Flynn (Machine Head) - 56
  • Russell Allen (Symphony X) - 53
  • Tom Gabriel Fischer (Celtic Frost) - 61
Interview

Metalium
Met Lars Ratz
Door Tonnie
Geplaatst in juni 2006
Metalium heeft alweer twee dvds uitgebracht. Op de nieuwste is de band in volle glorie te bewonderen, tijdens een tweetal shows voor het vorig jaar verschenen Demons Of Insanity album. Met bassist en bandleider Lars Ratz sprak ik over de dvd.

Metalium

Jullie nieuwe dvd is nu uit. Hoe zijn de reacties?

Tot dusver heb ik nog geen slechte review gelezen.

Had je die verwacht?

Op alles wat je uitbrengt krijg je commentaar, dus ik verwacht ook wel een slechte review hier en daar.

Waar werd de dvd nu precies opgenomen? Het staat niet op de hoes.

We hebben vorig jaar twee concerten opgenomen voor de dvd. Eén in Ludwigshafen in Duitsland, en één in Palma, Mallorca.

Was de setlist nog wat aangepast, omdat het werd opgenomen?

Nee, we hebben beide keren dezelfde set gespeeld, zodat we het konden samenvoegen tot één dvd. Als bij de ene opname een nummer dan minder goed er op stond konden we de andere opname nemen.

Jullie hebben vorig jaar niet veel liveshows gedaan, ondanks dat er toch een nieuwe Metalium cd uitkwam. Waarom is er niet meer getourd voor dat album?

Metalium - Metalian Attack part twoWe zijn allemaal erg druk, waardoor het lastig is om een tour te plannen. Iedereen heeft een gezin, Henning geeft ook nog zangles, en ik had het veel te druk met m'n label, Armageddon Music. Het is daardoor erg lastig om samen te komen voor te oefenen en live te spelen. We zoeken een oplossing hiervoor, maar voorlopig is het gewoon erg lastig.

Het volgende Metalium album wordt dus erg moeilijk om te maken?

Ja, dat is een erg lastige planning. We zijn nu aan het uitzoeken wanneer we gaan opnemen. We zijn wel al nummers aan het schrijven, maar dat doen we allemaal afzonderlijk. Hopelijk beginnen we deze zomer met opnames, en dan in de herfst hoop ik het album te mixen. Begin 2007 moet het dan uitkomen. Tenminste, dat hoop ik, als alles uitkomt met de planning.

Heb je al veel goeie ideeën?

Gelukkig wel. Ongeveer twee weken terug ben ik begonnen met nummers schrijven. Ik wil dit album wat progressiever maken. Iets brutere teksten, wat meer riffs, en wat minder melodie. Hopelijk gaat dat er ook van komen.

Wordt het weer een conceptalbum?

Natuurlijk. Ik blijf bij het Metalium concept.

Terug naar de dvd. Was het lastig om die twee shows bij elkaar te voegen om er één geheel van te maken?

Dat was erg lastig, want het zijn toch twee afzonderlijke shows. Ik had het nog nooit gedaan. Heel deze dvd was wel lastiger dan de vorige. Toen hadden we slechts 70 minuten materiaal op de dvd, nu hebben we vier uur! Het was een erg complex proces om te maken, maar wel leuk om te doen. Ik heb er ook veel van geleerd. Nu durf ik mezelf ook video editor te noemen hahaha.

Ja net alsof je het nog niet druk genoeg hebt, als labelbaas en bandleider.

Inderdaad. Maar ik vind het gewoon leuk om steeds nieuwe dingen te leren, en op meer vlakken bezig te zijn. Ik zal er niet over klagen.

Er staat ook vrij veel bonusmateriaal op de schijf. Was het lastig om te kiezen wat je er op wilde?

Ja, dat was ook erg lastig. We hadden nog veel meer spul op de plank liggen, maar we moesten een keuze maken. Je kunt ook niet teveel beelden er op zetten, want dan wordt de beeldkwaliteit slechter. Het viel niet mee om te kiezen wat we wilden houden en wat geschrapt moest worden.

Op wie is deze dvd gericht? De grote Metalium fan, of de normale heavy metal luisteraar?

Toch wel op de Metalium fan, al denk ik dat de normale luisteraar het ook leuk zal vinden. Het is niet de bedoeling om zoveel mogelijk nieuwe fans hiermee te lokken, want we zijn lang geleden al van het idee afgestapt dat we rijk konden worden met deze muziek. Zoals je in de dvd zult zien zijn we ook maar normale jongens die het leuk vinden om muziek te maken, en onze ideeën via de muziek uit te dragen. Maar we nemen onszelf niet zo heel serieus hoor. We doen het echt voor de lol. Maar ik zorg er wel voor dat wat we maken van hoge kwaliteit is.

Metalium

Op de dvd staan ook beelden van jullie reis naar Japan. Was Japan zoals je het van te voren verwacht?

Ik had geen idee wat ik er van kon verwachten. Je hoort wel altijd die verhalen, maar toch he... Het was heel bizar, maar wel op een leuke manier. Het is echt heel anders dan hier. Je kunt het haast niet leuk vinden, daar. Mensen zijn heel vriendelijk, en de metalfans zijn echt heel toegewijd. Het was heel cool om daar te spelen.

Hoeveel shows hebben jullie daar gedaan?

Drie. Twee keer in Tokyo, en een keer in Osaka. Meestal boeken ze dan drie of vier shows, want voor één show is het niet de moeite waard om te gaan, want het kost gewoon erg veel.

We zien jullie Japans bier kopen. Hoe smaakt het?

Voor ons Duitsers was het erg licht. Het is heel anders dan Warsteiner, of bijvoorbeeld Heineken. Dat Japanse bier was meer als Amerikaans bier, dus niet te zuipen. Nee ik hou het wel bij Duits bier, dat is veel lekkerder.

In de Bootleg sectie zien we Ken Hensley nog meespelen. Hoe kwam dat tot stand?

Ken is een vriend van me. Ik heb ook een bookingkantoor, en ik heb daarmee een tour voor hem geregeld, enkele jaren terug. Tijdens een barbecue spraken we elkaar, en zei ik dat ik ook in een bandje zat, en vroeg ik of hij een nummer met me wilde meespelen. Hij vond dat wel leuk om te doen.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.