Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

22-10-2021

Metalium - Demons Of Insanity - Chapter Five
Jaar van release: 2005
Label: Armageddon Music
Metalium - Demons Of Insanity - Chapter Five
Als Metalium "Never Change A Winning Team" begint te roepen dan weet je dat er een degelijk album aan zit te komen. Daarom is de band niet veranderd ten opzichte van "As One - Chapter Four" en doet Don Airey (de toetsenman van Rainbow en Whitesnake) op het vijfde deel van de Metalium opus weer een paar lijntjes. Het Japanse zangeresje Saeko had het ditmaal wel te druk met andere zaken dus moeten we weer volledig vertrouwen op Henning Basse.

Evenals de bezetting is de formule een weinig veranderd. "Demons Of Insanity - Chapter Five" is als de bijpassende broek van dat gave ruime jasje dat je onlangs aangeschaft hebt. Knalharde riffs zijn nog steeds tekenend voor Metalium, gelegerd met het basgeluid van Bassist Lars Ratz onverwoestbaar. De grootste opluchting is dat de galm die op hoofdstuk 4 stoorde grotendeels is weggenomen. Onzinachterwegelatende maar diverse speed/power met een vleugje thrash is nog steeds het hoofdingediënt, maar er wordt zo nu en dan rustiger vaarwater opgezocht. Op het inhoudsloze "Silence Of The Night" laat Henning Basse horen niet voor ballads geschapen te zijn. Dat gaat niet op voor "Ride On", zo ongeveer het lekkerste nummer van het album.

Historische en fantasierijke concepten zijn deelrijk ingewisseld voor maatschappijkritiek en milieubewustzijn. Dat je met je fikken van de ozonlaag afblijft, anders komt de Metallian je halen! Ook aan klonen heeft de millenniumridder een broertje dood. Maakt Lars Ratz hier zijn kinderen mee bang als ze de kat weer eens in de fik hebben gestoken (onnodig verbruik van energiebronnen!)?

Je kunt je afvragen of Metalium nog steeds zo'n grote gimmick is als het voorheen leek. Feit is dat "Demons Of Insanity" een serieus sterk album blijkt. Metalium zal daarbij nog wel een tijdje doorgaan met het genereren van nieuwe Chapters, "One By One". Maar eerst staat er nog een tweede Metalian Attack dvd op het programma.

Tracklist:
1. Intro
2. Power Of Time
3. Demons Of Insanity
4. Cyber Horizon
5. Ride On
6. Endless Believer
7. Sky Is Falling
8. Destiny
9. Mother Earth
10. Out Of The Silence
11. Atrocity
12. Silence Of The Night
13. Visions Of Paradise
14. One By One

Score: 84 / 100

Reviewer: Bob
Toegevoegd: 1 april 2005

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]