Enquête

Er komt een vervolg op de mockumentaire This Is Spinal Tap (1984). Wat is jouw favoriete scène of grap uit de originele film?

band rolt tussenraam omhoog om limousinechauffeur niet te horen
douanecontrole op het vliegveld
exploderende drummer(s)
grote cocon met Derek erin weigert tijdens concert te openen
Jeanine, David's vriendin, wordt de nieuwe bandmanager
Lick My Love Pump songtitel
miniatuursandwiches en andere backstageklachten
na vertrek Nigel gaat Spinal Tap free-form jazz spelen
Nigel verbiedt Marty om zelfs maar naar zijn gitaar te wijzen
optreden op militaire vliegbasis
poppenshow staat boven Spinal Tap op billboard
Shit Sandwich en andere albumrecensies
signeersessie in platenzaak
Spinal Tap maakt glorieuze comeback (in Japan)
Spinal Tap verdwaalt in gangenstelsel richting het podium
Stonehenge-monument maakt zijn livedebuut
uitvoering van Big Bottom
uitvoering van Gimme Some Money
uitvoering van Heavy Duty
uitvoering van Hell Hole
uitvoering van (Listen To The) Flower People
uitvoering van Tonight I'm Gonna Rock You Tonight
versterker die naar elf gaat
zwarte albumhoes van Smell The Glove
een andere scène of grap, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  17 mei:
 • Tool en Brass Against
 • 18 mei:
 • Hällas
 • Meshuggah en Zeal & Ardor
 • 19 mei:
 • Anneke van Giersbergen
 • Oranssi Pazuzu, Deafkids en Sturle Dagsland
 • Tool en Brass Against
 • 20 mei:
 • Anneke van Giersbergen
 • Hangman's Chair, An Evening With Knives en Lifelong
 • King 810, Afterlife, Yavid, Born A New en 3 Eyed Kids
 • Oranssi Pazuzu, Deafkids en Sturle Dagsland
 • 21 mei:
 • Anneke van Giersbergen
 • Manticora
 • 22 mei:
 • Anneke van Giersbergen
 • Electric Callboy, Blind Channel en One Morning Left
 • King Satan en Splinterbomb
 • Stake en Cloudsurfers
  16 juni:
 • Copenhell
 • Graspop Metal Meeting
 • Shinedown
 • Wasteland Viper
Kalender
Vandaag jarig:
 • Bob Young (Status Quo) - 77
 • Darrell Sweet (Nazareth)† - 75
 • Diana Serra (Aghora) - 36
 • J. Aslan (The Birthday Massacre) - 45
 • Krist Novoselic (Nirvana) - 57
 • Robert Fripp (King Crimson) - 76
 • Rune Østerhus (Tristania) - 45
 • Sir Christus (Negative) - 43
 • Sonny Sandoval (P.O.D.) - 48
 • Thomas Das Neves (Heavenly) - 40
 • Tony Kakko (Sonata Arctica) - 47

Vandaag overleden:
 • Ronnie James Dio (Rainbow) - 2010
Interview

Inferum
Met Ozzy
Door Maarten
Geplaatst in juli 2019

Human Disposal is de titel van het nieuwe album dat het Eindhovense Inferum dit jaar uitbracht. Het kwintet wist in een eerder stadium al te imponeren, maar het succes lijkt nu slechts nog een kwestie van tijd. De ploeg met jonge honden staat te trappelen om Nederland te veroveren en heeft al enkele mooie optredens achter de rug. Maarten voelt gitarist Ozzy aan de spreekwoordelijke tand.

Inferum

Allereerst mijn complimenten voor het nieuwe album Human Disposal. Hier gaan de klanken regelmatig op volle toeren door de huiskamer.

Hoe is Inferum precies tot stand gekomen?

Inferum is tot stand gekomen tijdens de opleiding die wij allemaal hebben gevolgd; de Metal Factory in Dynamo te Eindhoven. In eerste instantie bestond Inferum uit andere leden. Alleen Lars en Morrison zijn de originele leden. Stan werd al snel de nieuwe bassist en Wouter kwam na een paar maanden als invaller en is nooit meer weggegaan. Ikzelf kwam erbij toen Inferum één jaar bestond, en daarmee is de huidige bezetting een feit. Onze ambities waren tijdens de start van de band nog niet hoog, maar hoe vaker we repeteerden en hoe meer plezier we erin kregen, hoe serieuzer we met zijn allen de zaken aanvlogen.

Tevreden met het eindresultaat? Waar zijn jullie het meest trots op?

We zijn ontzettend tevreden met het eindresultaat. Een grote dank gaat daarbij uit naar Joost van den Broek en Jos Driessen van Sandlane Studios voor het opnemen en mixen van ons album. Ieder bandlid heeft alles gegeven om het beste eruit te halen. Daarnaast heeft iedereen heel wat input geleverd voor Human Disposal. Waar wij heel trots op zijn, is het feit dat iemand als vocalist CJ McMahon (Thy Art Is Murder) op ons nieuwe album te horen is. Daarnaast is het optreden op Wacken Open Air (2017) ook een hoogtepunt tot nu toe.

Hoe is die samenwerking met CJ McMahon, die we horen tijdens het nummer Autophagia, eigenlijk tot stand gekomen?

We zaten er al een langere tijd over na te denken om CJ te vragen of hij de gastvocalen wilde doen tijdens één van onze nummers. Toen we Autophagia hadden geschreven, leek het ons een goed plan om hem voor dat nummer te vragen. Er is toen een mail gestuurd met de vraag of hij interesse had en al snel hadden we een reactie. Hij vond het nummer erg goed en wilde graag iets beteken voor ons. Helemaal voor onze vocalist Morrison was dit een heel mooi moment aangezien er nu één van zijn grote voorbeelden op ons eigen album te horen is!

Wat zijn de reacties die je zoal ontvangt, en zijn er ook kritische noten?

We krijgen heel veel positieve reacties waar we enorm dankbaar voor zijn. Het is altijd goed om te horen dat het harde werk wordt gewaardeerd. Jullie collega van Aardschok gaf ons album een score van 90 punten! Waar we ook verbaasd over zijn, is dat veel mensen het titelnummer Human Disposal het vetste nummer van het album vinden. In onze ogen is dat nummer experimenteler en dynamischer dan de overige tracks. Daardoor waren we enigszins bang dat dit uit de toon zou vallen bij onze fans. Veel kritiek hebben we nog niet gehad, maar alle 'kritiek' die we krijgen, proberen we mee te nemen naar de toekomst. We zijn zelf ook kritisch en dat in combinatie met de feedback die we krijgen, werkt alleen maar in positieve zin mee om Inferum vooruit te helpen.

Wat is het verhaal achter dat mooie artwork van Human Disposal?

Het album heeft een overheersend thema over de indoctrinatie van de mensheid en dit sluit aan bij de artwork. Het gezicht zit vast aan buizen die uiteindelijk het visuele aanzicht vormt zoals het is. De ogen zijn emotieloos om aan te geven dat de persoon een gemaakt product is en geen vrije wil meer bezit. Mensen worden aan de lopende band geproduceerd en elke vorm van identiteit wordt de kop ingedrukt door de overheid, de maatschappij en door onszelf.

Wat is volgens jullie de kracht van Human Disposal?

Helemaal ten opzichte van onze ep Modern Massacre, is Human Disposal veel dynamischer en voorzien van een betere structuur. We hebben dan ook veel gediscussieerd over de volgorde van de nummers om de diversiteit en spanningsboog van het album zo optimaal mogelijk te laten renderen. Iedereen heeft geweldig meegewerkt aan de songwriting en dat is absoluut terug te horen in de nummers zonder dat het geheel te onsamenhangend klinkt.

Jullie muziek toont veel gelijkenissen met de collega’s en stadsgenoten van Facelifter. Kennen jullie elkaar en zijn er goede banden met andere bands uit de regio?

De mannen van Facelifter kennen we inderdaad goed, aangezien ook die band is ontstaan tijdens de opleiding aan de Metal Factory. Helaas hebben we nooit shows met hen kunnen spelen en stiekem hopen we ook nog steeds dat ze weer verdergaan. Bij alle shows die we hebben gespeeld, hebben we ontzettend veel vette bands en toffe mensen leren kennen, zowel binnen als buiten regio Brabant. For I Am King, Hibakusha, Despicable Heroes, Sisters of Suffocation, Mas As Plague, ONEGODLESS, White Boy Wasted en Hordearii wil ik dan ook zeker even noemen. Het is heel motiverend om te zien dat de Nederlandse underground zulke veelbelovende bands heeft die allemaal bereid zijn er samen het beste van te maken en de Nederlandse metalscene een boost willen geven.

Wat is jullie mening en ervaring met de Nederlandse metalscene?

Onze ervaring met de Nederlandse metalscene tot nu toe is heel positief. De meeste zalen waar we komen, hebben alles op en top geregeld en de medewerkers zijn veelal behulpzaam en vriendelijk. Ook het Nederlandse publiek is vaak enthousiast en lovend, ondanks dat het vaak de kat uit de boom kijkt als men een band niet kent. Op het moment staat de Nederlandse metal naar mijn mening nog niet waar het kan zijn qua grootte, maar met zoveel goede bands die elkaar steunen en helpen waar het kan, hebben wij goede hoop dat het in alleen maar groeiende is.

Tussen al die oorverdovende pleurisherrie door zal er toch ook wel eens andere muziek voorbijkomen tijdens een autorit of studiosessie?

Dat verschilt heel erg. Onze bandleden hebben sowieso een redelijk diverse muzieksmaak. Bands die vaak voorbijkomen zijn voornamelijk Gojira, Meshuggah, Slipknot, Thy Art Is Murder en Tool.

En als jij een favoriete band zou moet kiezen?

Dat verschilt elke maand weer. Tool en Meshuggah zijn bands die altijd mijn twee favorieten zullen blijven. Deze maand is Semantik Punk mijn favoriete band. Er is pas één verslavend album uitgebracht (helaas!) genaamd ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ. Ik heb de band ooit gezien toen ze op tour waren met Meshuggah. Ik wist niet wat ik zag. Tot op heden ken ik ook geen enkele band die ook maar enigszins doen wat Semantik Punk doet. In mijn ogen is het één van de meest unieke acts van de laatste tien jaar. Een absolute aanrader van mijn kant!

Waarom hebben we Inferum eigenlijk nog niet op meerdere en grotere podia aan het werk gezien?

Dat zou je aan de grotere podia moeten vragen. In de drie jaar dat we nu bestaan, hebben we al op relatief veel en grote podia gespeeld, maar ons streven is natuurlijk meer en groter. Voor het formaat band dat we nu zijn mogen we echter absoluut niet klagen. Enkele voorbeelden zijn Dynamo, Patronaat, Melkweg en festivals als Wacken Open Air, Tattoofeest, Baroeg Open Air en Stonehenge. Door podia als 013 of Tivoli gaan wij (voorlopig) nog niet geboekt worden, tenzij we met een grotere band meegaan. Dit is dan ook een mooi doel om naartoe te werken.

Inferum

Waar staat dat vizier de komende tijd eigenlijk op gericht?

Zoals ik net al aangaf, is ons vizier vooral gericht om op nog grotere podia te spelen. Als dat in combinatie is met een grotere band en er zelfs een Europese tour uit voort kan komen, is dat helemaal te gek. Ondertussen zijn we ook al hard aan het werk met het vervolg op Human Disposal. We willen productief blijven en vooral ook ons creatieve ei kwijt kunnen, dus we hopen snel weer met nieuw materiaal op de proppen te komen.

Vertel eens kort aan onze lezers waarom iedereen het nieuwe album eigenlijk gewoon moet luisteren.

De lezers moeten uiteraard niets. Het feit dat ze dit interview al lezen, geeft al aan dat ze geïnteresseerd zijn en dat is al heel tof om te weten. Als ze onze muziek ook willen beluisteren, is dat alleen maar mooier, maar ze moeten niets. Als je van keiharde en technische death metal houdt en de dynamischere aspecten kan waarderen, is Human Disposal zeker het beluisteren waard.

Ik sluit graag nog af met een klein abc'tje.

Wacken Open Air Festival of Graspop?

Wacken, maar dat komt vooral omdat we er zelf gespeeld hebben en dat dat één van de mooiste momenten uit mijn (en voor de rest van de band ook) leven was.

Lamb Of God of Killswitch Engage?

Lamb Of God. Ik vind de riffs van Willy Adler meesterlijk en de vocalen van Randy zijn vanaf de eerste noot al te herkennen. Persoonlijk hoor ik het verschil niet tussen Killswitch Engage en menig andere metalcoreband. Dit komt waarschijnlijk door de impact die Killswitch heeft gehad op alle bands na hun. Ik ben overigens eerder in aanraking gekomen met de bands na hun en later pas met Killswitch Engage zelf.

Grindcore of black metal?

Beide. Ik zou geen keuze kunnen maken eerlijk gezegd. Beide genres hebben fantastische bands in hun genre (Nasum, Oathbreaker, Napalm Death en Emperor). Ondanks dat het niet mijn ‘go-to-genres’ zijn, kan ik van beide evenveel genieten.

Last, but not least voor ons als Brabanders: Heineken of Hertog Jan?

Hertog Jan natuurlijk! Als we water willen drinken, dan drinken we wel water!

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.