Pitfest
Enquête

Wie is jouw favoriete toetsenist ooit?

Alex Staropoli
Christian 'Flake' Lorenz
Derek Sherinian
Don Airey
Falk Maria Schlegel
Henrik Klingenberg
Janne Wirman
Jens Johansson
Jon Lord
Jon Oliva
Joost van den Broek
Jordan Rudess
Josh Silver
Keith Emerson
Ken Hensley
Kevin Moore
Mambo Kurt
Martijn Westerholt
Michael Pinnella
Øyvind 'Mustis' Mustaparta
Richard Barbieri
Rick Wakeman
Steinar 'Sverd' Johnsen
Tuomas Holopainen
een andere toetsenist, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

    25 april:
  • Finntroll, Metsatöll en Suotana
  • 26 april:
  • Bodyfarm, Insurrection en Inherited
  • Dogma, Curselifter en State Power
  • Old Man's Riot en Thorndale
  • 27 april:
  • Edenbridge, Deep Sun, Devilsbridge en Epinikion
  • Headless Hunter, Deadspeak, Ancestral Sin, Deafened to Death en Grofvuil
  • Temple Fang
  • Warkings, Hammer King en Victoriu
  • Willemsfest
  • 28 april:
  • Blasphemy, Wrok en Kerberos
  • FemME IX - Female Metal Event
  • Warkings, Hammer King en Victorius
  • 29 april:
  • Coroners, Gravery en Born Infected
  • Hate en Keep Of Kalessin
  • 30 april:
  • Coroners, Gravery en Malignity
  • Kill The Lights
  • 1 mei:
  • Kill The Lights
    25 mei:
  • Acid King en Earth Tongue
  • Bad Breeding
  • Caligula's Horse
  • Graveland festival
  • Vanaheim, Xaon en End Of the Dream
Kalender
Vandaag jarig:
  • Aleksej Obradovic (De Profundis) - 44
  • Elyghen (Elvenking) - 46
  • Fish (Marillion) - 66
  • Fredrik Hedström (Persuader) - 45
  • Ilia (Arafel) - 43
  • Javier Jiménez (Ebony Ark) - 42
  • Michael Wagener (producent) - 75
  • Mihai (Cadavrul) - 36
  • Nicholas Barker (Cradle Of Filth) - 51
  • Paul Baloff (Exodus)† - 64
  • Rosalie Cunningham (Purson) - 34
Concertreview

Negură Bunget, Northern Plague, Agamendon, Spartan en Grimegod
Op 1 mei 2015 in Simplon, Groningen
Tekst door Jeffrey
Foto's door André Eggens
Het gaat weer goed met Simplon, het jongerencultuurcentrum in Groningen. Na een faillissement (begin 2014) maakte men een doorstart en kon men vorig jaar, mede vanwege veel initiatieven, positief afsluiten onder de streep. De laatste tijd staan er veel aardige metalconcerten op het programma. Een week geleden was er een blackmetalavond, binnenkort komt The Ocean op bezoek en vanavond was het de beurt aan Negură Bunget. In het voorprogramma staan Grimegod, Spartan, Agamendon en Northern Plague.

Even lijkt het erop dat de hoofdact van vanavond mag beginnen, want op het podium staan drie Negură Bunget-leden klaar om te spelen. Het is echter Grimegod dat vanavond het bal mag openen met een gelegenheidsline-up. Het is nog erg rustig in de zaal, maar het selecte gezelschap is wel getuige van een van de beste bands van vanavond. Mede geholpen door het goede geluid, brengt het Roemeense collectief een sfeervolle mix van moderne gothic metal en dark doom ten gehore. De set bestaat louter uit nieuwe tracks die afkomstig zijn van het vierde album Wrong Roads (2014), waarbij de zanger switcht tussen cleane zang en grunts en atmosferische passages vloeiend worden afgewisseld met stevige stukken. Jammer genoeg komt er na twintig minuten speeltijd al weer een einde aan het goede optreden van Grimegod.

Het Haarlemse Spartan staat wat langer op de planken. De voorbereidingen voor de eerste full-length The Fall Of Olympus zijn in een vergevorderd stadium. Daarom worden we vanavond niet alleen getrakteerd na het optreden getrakteerd op de gratis ep The Glory, maar staan op de setlist vooral nieuwe tracks en als extra verrassing een aardige Rotting Christ-cover in de vorm van Athanati Este. Aardig is de beste omschrijving voor het optreden, maar de nummers zijn niet sterk genoeg om een blijvende indruk achter te laten, al komt Helena wel bij me op tijdens het schrijven van deze review. Het gaat vooral om het speelplezier en dat straalt er vanaf bij de bandleden en dat siert ze. De publieksparticipatie blijft echter achter bij het enthousiasme. De goedgehumeurde en luchtgitaarspelende frontman Jeffrey Rademakers tracht tevergeefs de aanwezigen naar voren te krijgen. Dat het allemaal niet meer dan aardig is, komt ook doordat het geluid niet goed staat afgesteld. De geluidsman doet wel verwoede pogingen, bewerkstelligt daarmee een lichte verbetering vanaf het derde nummer, maar het is verre van ideaal. De vonk springt niet over. Het is zoals zanger Jeff aangeeft: “Er moet nog wat bier in, geloof ik”.

Spartan

Vervolgens is het aan Agamendon om het publiek te vermaken. Dat lukt alleen al doordat de heren keurig in pak en gestreken overhemd ten tonele verschijnen en de boomlange zanger Julian ‘Dugi’ Hollesch een opmerkelijke verschijning is. Ook zijn zangstijl is bijzonder: hij varieert van onverstaanbaar gekrijs en screams tot half verstaanbare growls en zeer lage putgrunts. Aan de ene kant imponerend (zeker de laatste categorie), aan de andere kant passen ze niet altijd bij de muziek. Het beste komen zijn vocalen tot hun recht in de technische en brutal deathmetaltracks, maar daarvan komt alleen Devastated Empire langs. De Duitsers laten verder een zeer gevarieerde doorsnee van hun oeuvre horen. De muziek mag dan te boek staan als melodische death metal, maar die omschrijving dekt slechts gedeeltelijk de lading. Het ene nummer is metalcore- en punkgericht, de ander is melodeathgericht met thrashinvloeden en sommigen bezitten veel heavymetalelementen. Helaas staat ook hier het geluid niet goed, waardoor het geheel niet sterk uit de verf komt. Zo zijn de solo’s bijvoorbeeld niet te horen. Territory van Sepultura is het hoogtepunt. Dat betekent dat het eigen werk, dat vooral van de ep Regicide (2014) afkomstig is, weinig blijft hangen, al zijn Devastated Empire en Erasing Flesh Forever lichtpuntjes.

Agamendon

De vierde band van de avond is Northern Plague. We hebben inmiddels al vele verschillende stijlen te horen gekregen en de Poolse formatie vormt hierop geen uitzondering. Het kwartet brengt ons blackened death metal zoals we dat van hun landgenoten Vader gewend zijn. Het mist wat originaliteit, maar toch klinkt het lekker energiek. Waar het publiek de hele avond op een afstand stil toe heeft staan kijken, reageert het hier wat actiever. Ook de energieke frontman, die ons goed bij de show betrekt, en de andere bandleden actief staan te headbangen. Deze energie slaat over op de toeschouwers, die positief reageren op het ‘horns up-verzoek’. Ook de intense muziek vormt een belangrijke factor. In moordend tempo razen de Polen de songs van de ep Blizzard Of The North (2011) en het debuutalbum Manifesto (2014) erdoorheen. Erg jammer dat de geluidsman er wederom niet in slaagt om een goed definieerbare sound voor elkaar te krijgen. Was dat wel gelukt, dan was het nog meer genieten geweest van het technisch verzorgde spel en de ultrasnelle blasts. De Polen hebben het aardig voor elkaar en als ze werken aan een eigen sound, gaan we hier wellicht nog meer goeds van horen.

Northern Plague

Rond middernacht is het dan tijd voor Negură Bunget. Het sfeervolle intro Ceasuri Rele opent de set. Langzaam bouwt de Transilvanische blackmetalformatie de spanning op met Pamint alvorens het steviger wordt met Cunoașterea Tăcută. Het geluid staat beter afgesteld dan bij de vorige bands, maar toch mis ik de sfeer van het studiomateriaal. Dat komt mede doordat er slechts vier bandleden het podium bevolken en er geen percussionist, toetsenist of fluitist mee is gereisd. Erg jammer, want juist die folk- en progressieve elementen maken de onderscheidende muziek sterk. Slechts af en toe neemt de bassist of gitarist de moeite een ander instrument te bespelen, zoals een traditioneel houten percussie-instrument of de lange hoorn. Laatstgenoemde wordt echter alleen gebruikt als intro van Tara De Dincolo De Negura en vervolgens komt hetzelfde geluid tijdens het nummer van de laptop.

Negura Bunget

Toch is het optreden van een behoorlijk niveau en zit de setlist goed in elkaar. Van het nieuwe album TĂU komen drie nummers langs en deze behoren alle drie tot de sterkste songs van de avond. Qua show is er niet veel te beleven, al is het wel mooi om te zien hoe met name de fraai traditioneel geklede frontman (dat vreselijk vloekt bij de groene microfoonwindkap) opgaat in de muziek. Dat zijn Engels niet geweldig is, blijkt als hij op een gegeven moment aan de geluidsman vraagt: “Could you please take his guitar out of my ear?”. Het aantal aanwezigen, dat flink gereduceerd is, kan er wel om lachen en geniet verder van de prestaties van de hoofdact. Het is om genoemde argumenten geen topconcert, maar Negura Bunget weet het selecte gezelschap vooraan het podium wel te boeien en aan het headbangen te krijgen. Met de toegift Hora Soarelui komt een einde aan de avond, ook al wil een enthousiaste groep graag nog meer horen. Ik hoop vooral dat Negura Bunget volgende keer met meer mensen op het podium verschijnt. Het was desondanks een leuke, gezellige avond.

Negura Bunget

Met dank aan André Eggens voor de foto's.

Setlist Negură Bunget:
1. Ceasuri Rele
2. Pamint
3. Cunoasterea Tacuta
4. Nametenie
5. Tara De Dincolo De Negura
6. Impodobeala Timpului
7. Norilor
8. Schimniceste
9. Dacia hiperboreana

Toegift:
10. Hora Soarelui

Setlist Northern Plague:
1. Century Of Waste
2. Divide Et Impera
3. Reign Mother War
4. Ishtar Gate’s A Ruin
5. Ill Vision
6. Let The World Burn
7. Pestilence
8. Prophets
9. Unclean Words
10. Manifesto

Setlist Agamendon:
1. Outbreak
2. Erasing Flesh Forever
3. Selected & Dead
4. Toxic Zombie
5. Territory (Sepultura-cover)
6. Devastated Empire
7. Revenge
8. Downwards
9. The Last Way
10. Deadline

Setlist Spartan:
1. Solar Signs
2. Age Of Men
3. Helena
4. Immortal
5. Athanati Este (Rotting Christ-cover)
6. Elysium
7. Glory Awaits

Setlist Grimegod:
1. The Envy
2. Conscious Song
3. Jump Into The Void
4. The Last Immaculate Flash

Spartan

Spartan

Agamendon

Agamendon

Northern Plague

Northern Plague

Negură Bunget

Negura Bunget

Negura Bunget

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Reactie van Richard666 op 10-05-2015 om 23:22u


Dus Segura Bunget had deze keer geen keyboard/folk instrumenten spelende dame bij zich (wat het geval was bij een optreden in de Gloppe, Leeuwarden een aantal jaren terug)? Spijtig, want dat hielp toch flink om de muziek van het studio materiaal over te brengen.
Negura Bunget met bijna alleen maar gitaren en drums lijkt me niet zoveel. Ik heb dan ook het idee dat dit optreden wat minder was dan het eerder door mij genoemde optreden.
Wellicht dat liefhebbers die bij beide aanwezig waren hier hun bevindingen over kunnen geven?

Reactie van Progressive Jeff op 14-05-2015 om 10:42u


Ik heb ze eerder op andere plekken zien spelen en toen speelden ze met extra mensen op het podium en waren er meer traditionele instrumenten te zien en te horen. Dat is ook wel gaver om te zien en te horen dan zonder die toevoegingen.

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.