Enquête

Deze zomer gaat Iron Maiden in het Gelredome en op Graspop overwegend oude klassiekers spelen. Daarna wil de band echter tijdens een (intiemere) zaaltournee het recente dubbelalbum Senjutsu integraal spelen. Kijk jij daar naar uit?

Ja, ik wil Senjutsu graag in zijn geheel live horen
Heel Senjutsu hoeft van mij niet zonodig, maar ik ga toch wel
Ik moet er nog eens over nadenken of ik naar die tournee wil
Ik zou het op een festival bekijken, maar ga niet naar een aparte zaalshow
Ik vind Iron Maiden live leuk, maar sla de Senjutsu-tour liever over
Ik ga alleen naar shows waarbij Iron Maiden vooral oude nummers speelt
Ik hoef Iron Maiden sowieso niet (meer) live te zien, ongeacht de setlist
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  27 januari:
 • Bullet For My Valentine
 • 29 januari:
 • Ann My Guard en Kingfisher Sky
 • Fleddy Melculy en Rise A Thousand
 • Up The Irons
 • 30 januari:
 • Deathstars
 • 2 februari:
 • Deathstars
 • Harakiri For The Sky
 • Swallow The Sun en Avatarium
  27 februari:
 • Napalm Death, Doom, Siberian Meatgrinder en Show Me The Body
 • Suffocation, Belphegor, Hate, Necrosy en Skaphos
Kalender
Vandaag jarig:
 • Janick Gers (Iron Maiden) - 65
 • Markus Kekoni (Masterstroke) - 40
 • Mike Patton (Faith No More) - 54
 • Scott Leach (Crystal Ball) - 49
Concertreview

Judas Priest
Op 6 augustus 2018 in 013, Tilburg
Een review door Walter
Foto's door Tonnie

Tijdens de Epitaph World Tour (2011) had Poppodium 013 te Tilburg een primeur met de eerste Judas Priest-show met gitarist Richie Faulkner. Hij verving K.K. Downing, die het tijd vond voor zijn pensioen. Dit keer is er wederom een wisseling van de wacht, want wegens ziekte kan gitarist Glenn Tipton het touren niet langer volhouden. Toch maakt hij gedurende de huidige serie optredens af en toe zijn opwachting om een aantal nummers mee te spelen. Producent/gitarist Andy Sneap vervangt hem. Een hittegolf kan drieduizend heavy metal-maniacs er niet van weerhouden dat in levenden lijve te bewonderen in een uitverkochte 013.

De huidige tour is ter ondersteuning van het beresterke album Firepower, dat eerder dit jaar is uitgekomen. Met verpletterend gitaarwerk, baslijnen om je vingers bij af te likken en de sprekende, emotionele zang van Halford, bewijst Priest nog altijd in staat te zijn tot het afleveren van een prima plaat. Het is dan ook niet gek dat er wordt afgetrapt met de titelsong. Dit is de eerste van vier nieuwe nummers in een verrassende set die bolstaat van klassiekers, want naast het materiaal van Firepower is het meest recente werk Painkiller uit 1990.

Judas Priest @ 013, Tilburg, 6-8-2018

Niet dat dat wat uitmaakt, want voor veel van de aanwezigen is dit de muziek waarmee zij zijn opgegroeid. Grinder komt weer eens voorbij en ook het spetterende Sinner met formidabel gitaarwerk wordt ten gehore gebracht. Het spel is strak en enthousiast en ook het geluid is in orde. De showelementen bestaan uit een groot scherm met daarop illustratieve videobeelden en later op de avond plaatjes van de band en het publiek. Faulkner dartelt samen met Rob Halford (die dit keer het aantal verschillende jasjes beperkt houdt) over het podium, terwijl Ian Hill zoals altijd lijkt op te gaan in zijn eigen baspartijen. Andy Sneap treedt eveneens weinig op de voorgrond en concentreert zich op zijn sterke spel. Het is een op en top traditionele metalshow waarbij de muziek het belangrijkst is.

Judas Priest @ 013, Tilburg, 6-8-2018

Publieksfavorieten als Turbo Lover, You've Got Another Thing Comin' en Hell Bent For Leather (uiteraard inclusief motor!) passeren de revue. Naast de geijkte nummers trakteert Priest ons op een verrassende, stevige versie van Saints In Hell, Bloodstone, de ballad Night Comes Down en Tyrant. Het is onmogelijk om ieders favoriet te spelen, maar deze setlist stemt zeer tevreden. Naarmate de avond vordert, dringt de vraag zich op waar knallers als Metal Gods, Breaking The Law en Victim Of Changes blijven. Zou laatstgenoemde geschrapt zijn, omdat Tipton ontbreekt en zou hij toch nog ergens zijn opwachting maken?

Judas Priest @ 013, Tilburg, 6-8-2018

Na het stevige Painkiller komt het verlossende woord, want plots staat hij daar: Glenn Tipton. Hij kan rekenen op een dik applaus van het toch al enthousiaste publiek, dat de gehele avond uitbundig brult en zingt. The Priest is back en dat fans daar blij mee zijn, zullen ze laten merken ook. Metal Gods trapt de toegift af, die uit maar liefst vijf nummers bestaat. Tijdens een van de spaarzame praatjes refereert Halford aan de show uit 2011. Hij wil er vandaag eveneens een bijzondere avond van maken met de livepremière van No Surrender. Het is een van de sterkste nummers van Firepower en live werkt het ook uitstekend.

Judas Priest @ 013, Tilburg, 6-8-2018

Alsof dat nog niet genoeg is, schotelt de band ons ook nog Victim Of Changes (een unicum tijdens de huidige tour) en Living After Midnight voor. Het zijn de kersen op de taart tijdens een prima optreden vol sfeer en kundig musiceren. Iedere fan die dit heeft laten schieten, heeft iets gemist. Een herkansing zit er echter dik in, want een van de laatste videobeelden bevat het bericht dat de band nog eens komt. Die moed houden we erin, want van een optreden als dit gaat elk metalhart sneller kloppen.

Judas Priest @ 013, Tilburg, 6-8-2018

Tracklist:
1. Firepower
2. Grinder
3. Sinner
4. The Ripper
5. Lightning Strike
6. Bloodstone
7. Saints In Hell
8. Turbo Lover
9. Tyrant
10. Night Comes Down
11. Freewheel Burning
12. Rising From Ruins
13. You’ve Got Another Thing Comin'
14. Hell Bent For Leather
15. Painkiller

Toegift:
16. Metal Gods
17. Breaking The Law
18. No Surrender
19. Victim Of Changes
20. Living After Midnight

Judas Priest @ 013, Tilburg, 6-8-2018
Judas Priest @ 013, Tilburg, 6-8-2018

Meer foto's vind je op onze Facebook-pagina!

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.