Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

01-03-2021

Six Feet Under - Torment
Jaar van release: 2017
Label: Metal Blade Records

Six Feet Under - Torment

Six Feet Under: door collega’s al de AC/DC en de McDonald's van death metal genoemd. Je weet wat je kunt verwachten van een nieuwe plaat. De albums scoren hoog bij de een, terwijl de ander de band (en dan vooral Chris Barnes) helemaal kapot schrijft. Dat laatste is deels hun eigen schuld, door tussen de platen door van die gedrochten uit te brengen onder de naam Graveyard Classics.

Laten we eerlijk zijn: de laatste albums Undead (2012), Unborn (2013) en Crypt Of The Devil (2014) zijn prima te beluisteren. Laatstgenoemde was een soloproject van Chris (met Cannabis Corpse) en er is wel wat veranderd bij Six Feet Under na Unborn. Gitarist Steve Swanson heeft de band vorig jaar verlaten. Zijn plaats is ingenomen door Ray Suhy (Cannabis Corpse). Op Torment horen we echter niet Ray, maar bassist Jeff Hughell als gitarist en dat doet hij niet onverdienstelijk. Saillant detail is wel dat Ray zowel de gitaarpartijen als baspartijen inspeelde voor Graveyard Classics IV: The Number Of The Priest (2016), maar dat terzijde. Torment is ook de eerste studioplaat met drummer Marco Pitruzzella, die tevens de opnames deed.

"This is the most brutally intense groove laden master piece we've ever put together! Beware!" Deze uitspraak van Chris zal onherroepelijk leiden tot een stortvloed aan negatieve reacties, maar het is misschien wel zo. Six Feet Under heeft in de metalscene ruim voldoende tegenstanders. Die kunnen nu afhaken, want geen van hen zal het met mij eens zijn.

Jeff Hughell en Marco Pitruzzella zijn getalenteerde muzikanten, die samen speelden in Brain Drill. Jeff brengt onder eigen naam ook studioplaten uit (instrumentale technische death) en Marco verzorgde het slagwerk op zijn ep I Came To Hate (2009). Met Torment drukken Jeff en Marco hun stempel op sound van Six Feet Under, door samen te zorgen voor de muzikale basis van deze plaat. Een tikkeltje minder groove en vooral meer techniek. Neem bijvoorbeeld de tempowisselingen in hoogtepunt Schizomaniac. Jeff blijkt zich ook te hebben bemoeid met de vocalen van Chris. Verwacht geen wonderen, maar de zang komt toch iets beter uit de verf.

Dat ik een album van Six Feet Under veelzijdig zou noemen had ik niet kunnen bevroeden. Het dekt echter wel de lading. Ook na meerdere luisterbeurten blijkt de plaat overeind te blijven. Vanaf de opener Sacraficial Kill tot de afsluiter Roots Of Evil weten de tracks te boeien. Bovendien klinkt de muziek gewoon lekker, vooral het basspel van Jeff. Er staan geen ondermaatse nummers op dit album. Naast Schizomaniac zijn vooral Exploratory Homicide, Skeleton en Obsidian (met een oriëntaals tintje) sterke nummers. Wie deze plaat kapot schrijft heeft Torment niet beluisterd.

Tracklist:
1. Sacrificial Kill
2. Exploratory Homicide
3. The Separation Of Flesh From Bone
4. Schizomaniac
5. Skeleton
6. Knife Through The Skull
7. Slaughtered As They Slept
8. In The Process Of Decomposing
9. Funeral Mask
10. Obsidian
11. Bloody Underwear
12. Roots Of Evil

Score: 80 / 100

Reviewer: Marc
Toegevoegd: 24 februari 2017

Koop dit album in

Meer Six Feet Under:

[ Terug naar de Album Reviews ]