Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

16-04-2021

Grave Digger - Healed By Metal
Jaar van release: 2017
Label: Napalm Records

Grave Digger - Healed By Metal

De Duitse formatie Grave Digger, die al sinds jaar en dag stevige Teutoonse heavy metal aan de man brengt, weet maar niet van ophouden. In 2014 zag Return Of The Reaper het levenslicht, in 2015 bracht de groep heropgenomen werk van de eerste vier platen uit onder de titel Exhumation: The Early Years en nu is er Healed By Metal. Het is het achttiende studioalbum en deze sluit direct aan bij de zojuist genoemde platen, want ook hier geen grote thema’s over vikingen, ondoden of godenzonen, maar simpelweg stevige heavy metal. Wederom is de plaat voorzien van wonderschoon artwork met een prominente rol voor Magere Hein.

Het album brengt weinig verrassingen voor hen die de groep al jaren volgen. Het zijn hetzelfde zware gitaargeluid en de brommende zang van frontman Chris Boltendahl waar we de afgelopen decennia al van hebben kunnen genieten. En ook de songs klinken direct vertrouwd met nog altijd die pakkende refreinen waar op een degelijke manier naartoe wordt gewerkt. Hoewel het geen bezwaar is dat de thema’s op de albums verdwenen zijn, zijn de teksten dit keer wel bijzonder karig. Het zijn vooral odes aan de harde muziek die clichématig klinken.

De spetterende gitaarsolo’s van Alex Ritt maken veel goed en ook de productie klinkt moddervet. De bas zit goed in de mix waardoor de rechttoe-rechtaan metaltracks voorzien zijn van een aangename groove. Toch kan Healed By Metal niet op onverdeeld enthousiasme rekenen. De titelsong is aardig evenals het rappe Lawbreaker en de voor Grave Digger typische nummers The Hangman’s Eye en Kill Ritual. Daartegenover staat het wat flauwe Ten Commandments Of Metal, maar ook Forever Free. Het is een song met een fantastisch refrein, maar lijkt van losse ideeën aan elkaar te hangen. Bovendien doet de opening wel erg denken aan Saxons Solid Balls Of Rock.

Al met al levert Grave Digger met Healed By Metal wederom een aangename plaat af. De genoemde minpunten zullen vaste luisteraars amper in de weg zitten, want uiteindelijk is het gewoon Grave Digger zoals we het kennen. Nieuwe zieltjes voor Magere Hein zullen er met deze plaat niet gewonnen worden.

Tracklist:
1. Healed By Metal
2. When Night Falls
3. Lawbreaker
4. Forever Free
5. Call For War
6. Ten Commandments Of Metal
7. The Hangman’s Eye
8. Kill Ritual
9. Hallelujah
10. Laughing With The Dead

Score: 75 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 14 januari 2017

Koop dit album in

Meer Grave Digger:

[ Terug naar de Album Reviews ]