Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-11-2020

Mortichnia - Heir To Scoria And Ash
Jaar van release: 2016
Label: Apocalyptic Witchcraft
Mortichnia - Heir To Scoria And Ash
Het vage begrip ''post-black metal'' is de laatste jaren ontzettend uit zijn voegen gebarsten. Denk aan bands als Deafheaven, Ghost Bath, Liturgy, Altar Of Plagues en het Nederlandse Terzij De Horde. De oorsprong van dit genre is lastig te achterhalen. De een zal zeggen dat Wolves In The Throne Room het genre naar een hoger plan heeft getild, terwijl anderen opperen dat de absolute oorsprong bij Filosofem van Burzum ligt.

Aan het steeds groter wordende lijstje mogen we nu ook Mortichnia toevoegen. Deze Ieren brengen met Heir To Scoria And Ash een album vol bruut geweld, schone melodieŽn en dissonante tokkeltjes. Mortichnia maakt op deze plaat gebruik van zeer laaggestemde gitaren waardoor het geheel soms aan Scar Sighted van het Amerikaanse Leviathan doet denken. Door deze lage basgeoriŽnteerde sound en de snerpende hoge tonen die eroverheen gedrapeerd worden, krijgt het album een moderne deathcore of soms zelfs djent-achtige sound. Dit zal voor de traditionele blackmetalfan even slikken zijn, maar vervelend is het zeker niet.

Deze heren treden ook nogal eens buiten de grenzen door gebruik te maken van Mastodon-achtige repeterende riffs die soms zelfs van een metalcorevibe zijn voorzien. Bovenop dit alles is er ook sprake van Burzum-achtige vocalen die het geheel echt naar een hoger plan tillen. De tracks klokken rond de tien minuten, maar ondanks dit gegeven lijkt het feest voorbij te zijn voor je er erg in hebt.

Al deze woorden zullen voor vele liefhebbers van het genre even schrikken zijn, maar de duistere sfeer en de agressie blijven een zeer belangrijke rol spelen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Deafheaven gaat deze plaat nooit vrolijk of opgewekt klinken. De sound komt veel meer in de buurt van het Franse Deathspell Omega dan van bovengenoemde bands, maar dan met modernere invloeden.

Ik denk dat veel blackmetalfans met dit album uit de voeten zullen kunnen. Het is even wennen, maar deze langspeler smaakt echt naar meer. Ik zou zeggen aanschaffen die hap en laten we hopen dat deze heren met meer van dit soort platen op de proppen komen.

Tracklist:
1. Searing Impulse
2. Carrion Proclamation
3. The Waning
4. A Furious Withering
5. Heir

Score: 90 / 100

Reviewer: Sander
Toegevoegd: 12 april 2016

Koop dit album in

Meer Mortichnia:

[ Terug naar de Album Reviews ]