Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

22-10-2020

Killswitch Engage - Incarnate
Jaar van release: 2016
Label: Roadrunner Records
Killswitch Engage - Incarnate
Een kleine vier jaar geleden leek het helemaal de verkeerde kant op te gaan met Killswitch Engage. De problemen stapelden zich op voor de bandleden en er waren serieuze plannen dat de ongekroonde koningen van de metalcore de handdoek in de ring zouden gooien. Maar plots was daar de terugkeer van de voormalige frontman en fanfavoriet Jesse Leach. De herwonnen hoop en inspiratie resulteerden uiteindelijk in het geweldige Disarm The Descent. Met opvolger Incarnate hoopt de band aan te kunnen tonen dat dit geen plotselinge opleving was en dat de band nog altijd springlevend is.

Voor dit zevende studioalbum wordt het tempo van een behoorlijk aantal nummers omlaag geschroefd, maar klinkt het precies zoals je van Killswitch Engage mag verwachten. Veel bands binnen het genre mogen dan wel als twee druppels water op elkaar lijken qua sound, je weet wel altijd wanneer je met de band uit Massachusetts te maken hebt. De afwisseling van melodische stukken met felle en snoeiharde riffs is als vanouds sterk. Het blijft daarnaast een genot om de krachtige stem van Leach te horen.

Toch heeft Incarnate het probleem dat veel materiaal niet goed blijft hangen. Dit betekent niet dat de nummers slecht geschreven zijn, maar misschien het resultaat zijn van een moeizaam schrijfproces. Uitzondering hierop zijn het uiterst krachtige Strength Of The Mind en Quiet Distress. Laatstgenoemde krijgt na een kort akoestisch intro een hele fijne dosis gif. En ondanks dat de nummers niet al te memorabel zijn, heeft het album wel een uiterst gevarieerde tracklist. Hiermee verandert niet alleen het tempo continu, ook de sfeer kan hierdoor finaal omslaan. Zo voelt de plaat het ene moment melancholisch aan en even later weer agressief en bij vlagen krachtgevend.

Killswitch Engage levert altijd kwalitatief hoogstaande albums af en met Incarnate is dat niet anders. Hoewel de plaat niet kan tippen aan de verrassende en verfrissende voorganger uit 2013, is het ruim voldoende en laten de heren horen nog altijd uiterst relevant te zijn in een tijd waar de populariteit van metalcore op een dieptepunt beland is.

Tracklist:
1. Alone I Stand
2. Hate By Design
3. Cut Me Loose
4. Strength Of The Mind
5. Just Let Go
6. Embrace The Journey… Upraised
7. Quiet Distress
8. Until The Day
9. It Falls On Me
10. The Great Deceit
11. We Carry On
12. Ascension

Score: 75 / 100

Reviewer: Matthijs
Toegevoegd: 3 april 2016

Koop dit album in

Meer Killswitch Engage:

[ Terug naar de Album Reviews ]