Enquête

Wat is jouw favoriete studio-album uit november 2021?

Archgoat – Worship The Eternal Darkness
Black Label Society – Doom Crew Inc.
Bullet For My Valentine – Bullet For My Valentine
Converge & Chelsea Wolfe – Bloodmoon: I
Crazy Lixx – Street Lethal
Cynic – Ascension Codes
Der Weg Einer Freiheit – Noktvrn
Exodus – Persona Non Grata
Gov't Mule – Heavy Load Blues
Hemelbestormer – Collide & Merge
Hypocrisy – Worship
In Mourning – The Bleeding Veil
Khemmis – Deceiver
Lock Up – The Dregs Of Hades
Lordi – Superflytrap / Lordiversity
Negură Bunget – Zău
Obscura – A Valediction
Omnium Gatherum – Origin
Proscriptor McGovern's Apsû – Proscriptor McGovern's Apsû
Rhapsody Of Fire – Glory For Salvation
Stormkeep – Tales Of Othertime
Swallow The Sun – Moonflowers
Unleashed – No Sign Of Life
Voices – Breaking The Trauma Bond
een ander album uit november, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

Geen concerten bekend voor 06-01-2022.
Kalender
Vandaag jarig:
  • Anders "Andy" Johansson (Diablo Swing Orchestra) - 43
  • Freddy Persson (Nostradameus) - 45
  • Randy Rhoads (Ozzy Osbourne)† - 65
  • Tim Roth (Into Eternity) - 46

Vandaag overleden:
  • Huddie "Lead Belly" Ledbetter - 1949
Review

Hemelbestormer - Aether
Jaar van release: 2016
Label: Debemur Morti Productions
Hemelbestormer - Aether
De Belgische postmetalformatie Hemelbestormer laat er geen gras over groeien. Nog maar enkele maanden geleden besprak ik het debuut Portals, een interessant werkstuk bestaande uit twee lange nummers, waarvan vooral het tweeëntwintig minuten durende Portal To The Universe het potentieel van deze groep minutieus blootlegde. De mengeling van machtige, door Neurosis geïnspireerde riffs en Cult Of Luna-achtige post-metal werd op fraaie wijze verrijkt door noise-effecten en zweverige, Nadja-achtige ambient. Goed, hier en daar bleek Hemelbestormer nog wat zoekende te zijn in termen van coherentie en ‘flow’, maar dat de groep rondom ex-Gorath frontman Filip Dupont tot interessante dingen in staat is, maakte Portals haarfijn duidelijk.

Aether verschijnt via het altijd sterke Debemur Morti Productions. Gezien het bereik van dit label en de zeer gelimiteerde oplage van Portals, kan ik me ook voorstellen dat Hemelbestormer Aether als het echte debuut ziet. En het album voelt ook een stuk consistenter aan. Vier mammoetnummers van gemiddeld bijna een kwartier zorgen voor een klein uur aan zware, soundscape-achtige erupties, waarbij de zang geen moment gemist wordt. Ook zonder vocalen weet Hemelbestormer immers een bijzonder krachtig geluid te creëren. De trage riffs komen al donderend uit de speakers rollen, terwijl het drumwerk voor een logge, stuwende basis zorgt. Vooral opener After Us The Flood en het met subtiele, etherische keyboardeffecten doorspekte The Purging weten te imponeren. Laatstgenoemde track laat bovendien de meeste afwisseling horen.

Hoewel Aether met zijn noeste, zware mengeling van logge doom en post-metal behoorlijk indruk maakt, is het album wel wat eentoniger uitgevallen dan zijn voorganger. De kale, haast buitenaards ogende rotsformaties op de albumcover weten de donkere, massieve sound van deze plaat dan ook goed te vangen, maar maken ook het ietwat monotone karakter zichtbaar. Vooral de negentien minuten durende afsluiter On Desolate Plains ploegt iets te lang voort in hetzelfde tempo. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar op zulke momenten mist Hemelbestormer nog iets van de finesse om het nummer door middel van rijkere details interessant te houden. De keyboards die een rol op de achtergrond hebben, dragen daar wel aan bij, maar zouden een stuk prominenter in de sound vertegenwoordigd mogen zijn.

Voor de liefhebbers van dit soort primordiale, muzikale vulkaanuitbarstingen, is Aether nochtans een bijzonder fijn schijfje geworden. Als de band erin slaagt om de sound iets gelaagder te maken, zit er echter nog meer moois voor deze Belgische formatie in het vat. Hemelbestormer is onlangs toegevoegd aan de line-up van Roadburn. Op zaterdag 16 april treedt de formatie aan in het Cul De Sac. Ik ben benieuwd hoe het materiaal van Aether in die intieme setting uit de verf gaat komen.

Tracklist:
1. After Us The Flood
2. Starless
3. The Purging
4. On Desolate Plains

Score: 75 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 16 maart 2016

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.