Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

21-09-2021

Ghost Ship Octavius - Ghost Ship Octavius
Jaar van release: 2015
Label: Eigen Beheer
Ghost Ship Octavius - Ghost Ship Octavius
Nadat Jeff Loomis solo en met Arch Enemy van zich liet horen en Warrel Dane met Sanctuary sterk werk afleverde, heeft ook voormalig Nevermore-slagwerker Van Williams een nieuwe job. Hij geselt sinds een paar jaar de vellen bij Ghost Ship Octavius. Een naam die niet echt lekker in het gehoor ligt, maar dat is dan ook het enige negatieve. Deze debuut-cd is namelijk fantastisch en misschien wel de beste cd van 2015.

Ghost Ship Octavius speelt harde, progressieve metal met invloeden uit de power metal. Een beetje zoals Scandinavische grootmachten als Circus Maximus, Andromeda en Pagan's Mind, maar dan stukken steviger en zonder veel keyboards. Deze plaat moet het vooral hebben van het likkebaardend lekkere gitaarwerk van Matt Wicklund en Adon Fanion. Diezelfde Fanion verzorgt overigens ook het meer dan uitstekende zangwerk op de plaat.

Deze titelloze eersteling is in alle opzichten een droomdebuut met louter prijsnummers. Songs waarin harde gitaarriffs hand in hand gaan met sublieme melodieën en waanzinnige gitaarsolo's. Met name de tweede helft van de schijf geeft veel blijk van creativiteit. Abrupte wendingen, vooruitstrevende arrangementen en fraaie zang maken hier de dienst uit. En zoals gezegd ijzersterke solosecties, zoals het wonderschone middenstuk van In Dreams dubbeldik onderstreept. Ghost Ship Octavius is avontuurlijk, maar verzandt nooit in overdadige fratsen. De bandleden wisselen complexe en technische passages altijd op tijd af met mooie open metalstukken, agressief beukwerk en pakkende melodielijnen.

Des te opmerkelijker is het dat de cd in eigen beheer is verschenen. Tot nu toe is er ook geen label dat zich over deze fantastische plaat ontfermd heeft. Op zich is het album via internet redelijk goed verkrijgbaar, maar in de winkel tref je de cd waarschijnlijk niet aan. Dat is eeuwig zonde, want met Ghost Ship Octavius heeft de drummer van Nevermore echt iets bijzonders in handen. Hoewel hij bij zijn voormalige broodheer altijd in de schaduw stond van de genoemde haantjes, troeft hij ze wel lekker af met deze plaat. Hoog tijd dat iemand deze band eens naar Nederland haalt. ProgPower wellicht?

Tracklist:
1. Saturn and Skies
2. Alive
3. Silence
4. Mills Of The Gods
5. In Dreams
6. Pendulum
7. Bloodcaster
8. Epitaph
9. Burn Away
10. Sea Storm
11. Fate Is Blind

Score: 91 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 29 februari 2016

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Da -Z- op 29-02-2016 om 18:36u
Score: 90 / 100

Hele goede plaat. Heb m al een paar maanden en vind m continue terug in m'n playlist. Het is waarschijnlijk een van de beste kruisingen tussen Duitse power metal en Amerikaanse power metal die ik ooit gehoord heb. Must have

Reactie van Rob op 01-03-2016 om 09:02u
Score: 8 / 100

Geweldige plaat. Draai m al maanden.