Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-10-2021

Solution .45 - Nightmares In The Waking State - Part I
Jaar van release: 2015
Label: AFM Records
Solution .45 - Nightmares In The Waking State - Part I
Solution .45 komt uit Zweden en maakt melodieuze death metal. Nu zal die beschrijving natuurlijk niet direct interesse bij een breed publiek wekken. Er zijn immers honderden bands die in deze categorie vallen. Interessanter wordt het wanneer ik erbij vermeld dat Solution .45 de nieuwe band is van Christian Älvestam, de voormalige vocalist van het fantastische Scar Symmetry. Hij verzorgde de vocalen op de eerste drie albums van die band en drukte met zijn krachtige grunts en heldere, overtuigende cleane zang een belangrijk stempel op de sound van die groep. Met Solution .45 besloot Älvestam destijds zijn eigen muzikale interesses verder te volgen en dat resulteerde in 2010 in het prima debuut For Aeons Past.

Met Nightmares In The Waking State – Part I is de band na vijf jaar terug met een opvolger, maar deze is dan wel direct het eerste deel van een conceptueel tweeluik (waarover overigens weinig informatie te vinden is). Het heeft dus de nodige tijd gekost om met nieuw materiaal te komen. Hoewel dat normaliter geen goed teken is, is het in het geval van Solution .45 volstrekt begrijpelijk. We hoeven maar een blik te werpen op het cv van de bandleden om te constateren dat iedere muzikant naast Solution .45 nog in een hele rits andere bands opereert. Zo is Älvestam onder meer actief in Torchbearer en Miseration, terwijl gitarist Jani Stefanović zijn kunsten in DivineFire en Mehida vertoont. Over de schier eindeloze opsomming van bands waarbij drummer Rolf Pilve betrokken is, zullen we het maar niet eens hebben.

De vraag is natuurlijk hoe Solution .45 er anno 2015 voorstaat. Kan Nightmares In The Waking State – Part I zich bijvoorbeeld meten met het geweldige materiaal van Scar Symmetry? Dat zeker niet, hoewel er ook wel wat te genieten valt op dit plaatwerk. De beste nummers zijn die waarin grunts worden afgewisseld met de heldere en herkenbare cleane zang van Älvestam. Zo had het flitsende, met futuristische keyboards doorspekte Perfecting The Void niet misstaan op een Scar Symmetry-album. Ook Winning Where Losing Is All valt in positieve zin op dankzij de cleane zang. Het materiaal doet me op die momenten aan het betere werk van Mercenary denken.

Toch zijn er ook de nodige kanttekeningen. Zo is de ballad In Moments of Despair, ondanks de mooie zang, ietwat eentonig. Daarnaast voelen de hakkende, groovende riffs bij vlagen iets te metalcore-achtig aan. Dat is geen positieve ontwikkeling, want de nadruk op frivole en flitsende gitaarmelodieën verdwijnt daardoor ten faveure van meer generieke riffs. Met name de openingstrack Wanderer From The Fold en Wield The Scepter lijden aan dat euvel. Verrassend genoeg is het nummer dat het magnum opus zou moeten vormen – de elf minuten durende afsluiter I, Nemesis – de minste track van het album. Ondanks de lengte beklijft het nummer eigenlijk nauwelijks.

In vergelijking met het debuut For Aeons Past is deze langverwachte full-length toch wel een klein beetje teleurstellend. Solution .45 lijkt voor een duisterder en moderner geluid geopteerd te hebben, maar het resultaat is dat de ruimte voor spetterend gitaarwerk beperkt is, terwijl de sfeer niet altijd uit de verf komt. Nightmares In The Waking State – Part I bevat een handvol sterke songs, maar ook te veel generiek materiaal. Laten we hopen dat het tweede deel de band wel weer terug aan de top brengt. De kwaliteiten heeft men er in ieder geval voor.

Tracklist:
1. Wanderer From The Fold
2. Perfecting The Void
3. Bleed Heavens Dry
4. Winning Where Losing Is All
5. In Moments Of Despair
6. Second To None
7. Targeting Blaze
8. Alter (The Unbearable Weight Of Nothing)
9. Wield The Scepter
10. I, Nemesis

Score: 72 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 4 februari 2016

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]