Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-11-2020

Prong - X - No Absolutes
Jaar van release: 2016
Label: SPV / Steamhammer Records

Prong - X - No Absolutes

Het leven van een Prong-fan verloopt met pieken en dalen. Na het in 2007 verschenen Power Of The Damager bleef het namelijk lang angstvallig stil rondom de band van Tommy Victor en consorten. In 2012 kwam de comeback met Carved Into Stone. Sindsdien hebben de heren de smaak weer te pakken, want na Ruining Lives (2014), volgde de live-plaat Unleashed In The West: Live In Berlin (2014) en het coveralbum Songs From The Black Hole (2015). Geen tijd om te rusten, want op 5 februari van dit jaar ligt de nieuwe plaat X – No Absolutes alweer in de winkels.

Over de productiviteit van Prong hebben de fans de laatste jaren dus niets te klagen. Het laatste studioalbum Ruining Lives bevatte enkele krakers, maar bleek als geheel toch wat onstabiel. De koers die Prong op Ruining Lives heeft ingeslagen, wordt op de nieuwe schijf doorgezet. Geen echte verrassingen dus. De New Yorkers maken nog steeds strakke, groovende thrash metal. Zo zullen de fans prima uit de voeten kunnen met de typische uptempo Prong-meebruller Ultimate Authority, maar ook Worth Pursuing, Cut And Dry, bonustrack Universal Law en Sense Of Ease vragen er gewoon om ouderwets uit volle borst meegezongen te worden. Met name laatstgenoemde is een heerlijk heftig thrashende track, waar het tempo van begin tot eind moordend hoog blijft.

Tommy Victor is uiteraard als zanger en gitarist al vanaf het begin het gezicht van Prong. Op X – No Absolutes laat hij horen dat hij zich als zanger nog steeds blijft verbeteren. In Without Words, No Absolutes en In Spite Of Hindrances zijn het zijn sterke zanglijnen die de songs dragen en beter maken. Waar op de vorige plaat al wat meer melodieuze inbreng te horen was, gaan de heren hier nog wat verder. Dit pakt in Ice Runs Through My Veins en Do Nothing goed uit. Laatstgenoemde heeft zelfs wat weg van een heuse powerballad. Dit lijkt even schrikken, maar uiteindelijk is het een van de betere songs van het album. In With Dignity slaat Prong de plank toch even flink mis. Het is een duidelijke flirt met nu-metal. Daar is in principe niets mis mee, maar het is een wat gezapig nummer, uitgevoerd in een stijl die Prong toch niet lijkt te liggen.

Waar Ruining Lives over de gehele rit gezien toch wat tegenviel, is X – No Absolutes een veel constantere plaat geworden. De band lijkt met veel plezier te spelen en dat komt de liedjes ten goede. Als er dan toch een kritische noot geplaatst moet worden, dan is dat de productie. Die is toch wel weer erg gelikt. Wellicht was een wat rauwer geluid geschikter geweest. Ook de basgitaar had wel meer naar voren gemogen in de mix. Buiten dit is het een ouderwets onderhoudend Prong-werkje geworden. Prong zoals we Prong graag horen: strak, snel, venijnig en melodieus.

Tracklist:
1. Ultimate Authority
2. Sense Of Ease
3. Without Words
4. Cut And Dry
5. No Absolutes
6. Do Nothing
7. Belief System
8. Soul Sickness
9. In Spite Of Hindrances
10. Ice Runs Through My Veins
11. Worth Pursuing
12. With Dignity
13. Universal Law (bonustrack)

Score: 81 / 100

Reviewer: Hugo
Toegevoegd: 3 februari 2016

Koop dit album in

Meer Prong:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Prong - X - No Absolutes
Reactie van Wouter op 04-02-2016 om 07:46u

Ga em vandaag checken. Blijft een van de meest bewonderingswaardige frotmannen van de metalwereld. Zoveel toeren, zoveel cd's... Kan niet zeggen dat hij niet hard werkt:). Vond Ruining lives trouwens wel een hele goeie! Deze nog beter? Dan ziet het er goed uit!

Prong - X - No Absolutes
Reactie van Biohazard op 04-02-2016 om 12:40u

Hoor indd alleen maar positieve reacties! Ga de nieuwe plaat maar aanschaffen.
Prong blijft toch wel een hele toffe band.

Prong - X - No Absolutes
Reactie van point7 op 08-02-2016 om 20:43u
Score: 65 / 100

Eerste helft van het album vond ik goed. Daarna wat minder. Sommige nummers klinken te commercieel voor mij.