Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-09-2021

Humavoid - Glass
Jaar van release: 2015
Label: Eigen Beheer
Humavoid - Glass
Humavoid is een progressive groovemetalformatie die in 2013 is opgericht door Suvimarja Halmetoja (zang en keyboards) en Niko Kalliojärvi (grunts en gitaar). Een jaar later verscheen het debuutalbum Faster Forward, dat vrijwel onopgemerkt bleef. De Finnen proberen met de ep Glass opnieuw in de picture te komen.

De band rond de oprichters, die beiden ook actief zijn bij de powermetalgroep Dotma, speelt moderne metal veel groovy riffs en bevat polyritmiek. Meshuggah (Light Pollution), Textures (het titelnummer) en Gojira (Eyeshine) zijn duidelijk van invloed geweest op het ensemble uit Espoo, dat inmiddels tot een kwintet is uitgebreid.

Toch klinkt de muziek net iets anders. Het grootste verschil met soortgenoten is de bijdrage van Suvimarja. Haar vocalen zijn helder en melodieus (voor sommige luisteraars zijn de lichte vocalen een no-go, vooral die in Light Pollution) en vormen een groot contrast met de growls en screams van Niko (sinds kort weer actief in Amoral). De Finse zorgt er met haar onconventionele zanglijnen in Glass voor dat de muziek meerdere luisterbeurten nodig heeft om te blijven hangen, terwijl de zanglijnen (à la Haken en The Gathering) in de andere twee songs juist meer een standaardpatroon volgen. De refreinen van Light Pollution en Eyeshine (met name die van laatstgenoemde) kun je al vrij snel meezingen. De zangeres lijkt erg haar best te moeten doen om de hoogste noten in Light Pollution te halen, maar verder liggen haar vocalen prettig in het gehoor.

Een ander opvallend element is de bijdrage van de keyboardpartijen. In Glass zijn ze atmosferisch, in Light Pollution zijn er op onverwachte momenten pianomelodieën of –tonen te horen, hetgeen verfrissend werkt. De bijdrage van Halmetoja is derhalve de onderscheidende factor. De heren zorgen voor een solide en strakke basis. De hoekige, bij vlagen djenty riffs zijn aardig, maar niet opvallend, al is er veelal harmonie aan toegevoegd. Het lekker lopende Eyeshine valt wat dat betreft in positieve zin op. Op het gebied van songwriting gaat er veel goed, al kan de afwisseling van grunts en cleane zang nog beter georganiseerd worden.

Dankzij de bijdrage van Halmetoja is hier sprake van een verfrissend geluid. Tegelijkertijd zal de vrouwelijke zang voor sommigen een struikelblok vormen. Een kwestie van smaak dus. De drie energieke nummers tonen een progressie (ook productioneel) ten opzichte van het debuut. Ze bieden zowel aanknopingspunten op de korte termijn (luistertip: Eyeshine) als uitdaging voor de lange termijn. Humavoid scoort een dikke voldoende met deze ep, die interessant genoeg is om de vorderingen te blijven volgen.

Tracklist:
1. Glass
2. Light Pollution
3. Eyeshine

Score: 73 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 25 december 2015

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]