Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-01-2021

Roxxcalibur - Gems Of The NWOBHM
Jaar van release: 2015
Label: Limb Music Products

Roxxcalibur - Gems Of The NWOBHM

Tussen het materiaal uit de rijke metalhistorie van de afgelopen decennia zitten veel vergeten juweeltjes verstopt. Nummers die alleen uit zijn gekomen op demo’s, samplers, obscure b-kantjes of een plaat met een oplage van vijfhonderd die maar weinigen hebben gehoord. De Duitsers van Roxxcalibur hebben zich ten doel gesteld de aandacht te vestigen op van die veelal vergeten songs uit de vroege jaren tachtig, toen de New Wave Of British Heavy Metal immens populair was. Deze tributeband, bestaande uit doorgewinterde muzikanten, doet zijn best vergeten pareltjes nieuw leven in te blazen. Gems Of The NWOBHM is de derde langspeler na twee succesvolle eerdere albums in 2009 en 2011.

Hoewel het geen eigen materiaal betreft, zegt dat niets over de kunde en het enthousiasme waarmee Roxxcalibur te werk gaat. Elk van de veertien nummers op deze nieuwe schijf bruist van de energie en hoewel de productietechnieken sinds begin jaren tachtig flink veranderd zijn, klinken de songs toch warm en organisch, zonder dat er veel aan gesleuteld lijkt te zijn. Het is duidelijk dat de heren liefhebbers zijn en dat weten zij uitstekend over te brengen. Bovendien spat het muzikale vakmanschap ervan af en heeft zanger Alexx Stahl de perfecte stem voor dit materiaal.

Het is geen schande om niet bekend te zijn met elk van de nummers van Gems Of The NWOBHM, want zoals gezegd, is het merendeel van het materiaal grotendeels in vergetelheid geraakt. Met een likje verf van Roxxcalibur klinken de songs echter weer als nieuw, misschien soms nog wel beter dan de originele versies. Dat is natuurlijk appels met peren vergelijken, want wie weet wat de originele bands destijds hadden kunnen doen met de technieken van nu.

Enig minpunt is misschien dat doordat er van veertien verschillende bands is gecovered, de plaat qua stijl ietwat uiteenloopt. Toch levert Roxxcalibur een knappe prestatie en is het lastig om stil te blijven zitten bij knallers als Black Ice (Aragorn) of Paper Chaser (Taurus). Deze schijf is er een voor elke liefhebber van heavy metal.

Trackist:
1. Why Don’t You Kill Me? (Legend, 1982)
2. Soldiers Of war (Satan’s Empire, 1981)
3. Paper Chaser (Taurus, 1980)
4. Running Blind (Bashful Alley, 1980)
5. Fool’s Gold (Virtue, 1987)
6. Stormchild (Trespass, 1980)
7. (The Age Of) Machine (Mythra, 1981)
8. Hounds Of Hell (Split Beaver, 1981)
9. Somewhere Up In The Mountains (Marquis De Sade, 1981)
10. Midnight Chaser (White Spirit, 1980)
11. Black Ice (Aragorn, 1981)
12. Panzer Division Destroyed (Budgie, 1980)
13. Rip Off (Smokin’ Roadie, 1983)
14. Name, Rank & Serial Number (Fist, 1980)

Score: 80 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 18 december 2015

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Roxxcalibur - Gems Of The NWOBHM
Reactie van Een Metalfan op 18-12-2015 om 09:32u

Heerlijke verzamelaar
Heeft me doen besluiten uit mijn collectie de NWOBHM klappers weer eens te draaien
Onvergetelijk

Roxxcalibur - Gems Of The NWOBHM
Reactie van bakvet op 18-12-2015 om 10:56u

Ik zie dat de 'obscurity' factor is vergroot voor dit album. Vond de vorige twee platen wel grappig, dus ga deze ook checken. Doet me deugd dat je positief bent over de produktie.

Roxxcalibur - Gems Of The NWOBHM
Reactie van Andre Smoor op 20-12-2015 om 17:22u
Score: 85 / 100

Het is 1980 en ik raak langzaam besmet met het NWOBHM virus. Na platen van Iron Maiden, Saxon, Angel Witch en Tygers of Pan Tang, stuit ik op de verzamelaar Metal Explosion met daarop voor mijn het onbekende Taurus met het heerlijke Paper Chaser. Dit nummer heeft echter nooit een verzamel CD bereikt, dus het leek op een verloren juweeltje. Totdat Roxxcalibur het op deze CD zette. Ik kende de band wel, maar ooit echt de moeite genomen om ze te checken. Ik moet zeggen dat de band me enorm bevalt en hoewel ze de originelen niet verbeteren, hoor je wel de liefde voor de muziek uit begin jaren 80. Met name de zanger is enorm goed en heeft gelukkig geen Duits accent. Top plaat en een feest der herkenning, zet gelijk Paper Chaser op