Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

16-04-2021

Grave Digger - Exhumation - The Early Years
Jaar van release: 2015
Label: Napalm Records

Grave Digger - Exhumation - The Early Years

De Duitse formatie Grave Digger brengt al sinds de vroege jaren tachtig met enige regelmaat stevige Teutoonse metalalbums uit. Hoewel een deel van de oude discografie inmiddels in de vergetelheid is geraakt, worden een aantal klassiekers uit het prille begin nog vol enthousiasme gespeeld tijdens de vele liveshows. Denk bijvoorbeeld eens aan Heavy Metal Breakdown, Witch Hunter en We Wanna Rock You.

Hoewel die klassiekers toen ze uitkwamen al flink beukten, zijn de moderne uitvoeringen een stuk harder en hier en daar misschien wat aangepast aan wat men vandaag de dag horen wil. Inmiddels bestaat de groep in 2015 ook 35 jaar en is dat een mooi moment om oud materiaal voor de fans opnieuw op te nemen. Onder de toepasselijke titel Exhumation - The Early Years, met wederom fantastisch artwork, krijgen we dertien songs voorgeschoteld uit de beginjaren van de band.

Uiteraard mogen publieksfavorieten als Headbanging Man en het eerdergenoemde Witch Hunter, We Wanna Rock You en Heavy Metal Breakdown niet ontbreken. Gelukkig is er ook ruimschoots aandacht voor de minder gehoorde nummers van de eerste vier studioplaten., hoewel er van het destijds geflopte Stronger Than Ever enkel het nummer Stand Up And Rock terug te vinden is.

De nummers zijn in een nieuw jasje gegoten, maar Grave Digger heeft er verstandig aan gedaan om maar weinig aan de originele songs te veranderen. Het is een goede weergave van hoe de groep de nummers nu live ten gehore brengt. Ruiger, harder, een iets zwaardere mix en een lager, ruwer stemgeluid van frontman Chris Boltendahl. Echt verrassend is het uiteraard allemaal niet, maar lekker toch zeker wel. De degelijke heavy metal van de mannen is al jaren effectief, en hoewel de groep zich na die eerste paar platen toch voornamelijk heeft gestort op conceptalbums rondom historische of mythische gebeurtenissen, mogen de klassieke rechttoe-rechtaan metaltracks er nog altijd zijn.

Toch moet opgemerkt worden dat het nu toch ook weer de publieksfavorieten zijn die de show stelen, en zijn songs als Playing Fools, Stand Up And Rock en het kille Tyrant nog altijd eenvoudig inwisselbaar voor andere songs uit de rijke historie van de groep. Desalniettemin is er genoeg leuks op deze plaat te ontdekken, vooral voor mensen die de band al jaren trouw volgen. Een echte best of kun je het niet noemen, omdat het latere materiaal ontbreekt, maar toch kan Exhumation - The Early Years een aardige introductie zijn voor mensen die de band alleen van naam kennen. Tot slot mag niet onvermeld blijven dat de ultieme metalhymne Heavy Metal Breakdown nu dan ook eindelijk een heuse videoclip heeft.

Tracklist:
1. Headbanging Man
2. Fire In Your Eyes
3. Witch Hunter
4. Shoot Her Down
5. Stand Up And Rock
6. Heavy Metal Breakdown
7. Enola Gay - Drop The Bomb
8. Get Away
9. We Wanna Rock You
10. Playing Fools
11. Here I Stand
12. Tyrant
13. Paradise

Score: 78 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 28 november 2015

Koop dit album in

Meer Grave Digger:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Grave Digger - Exhumation - The Early Years
Reactie van Rens op 28-11-2015 om 17:39u

Ook iets van the last supper?

Ik mis persoonlijk toch wel rebbelion en Scotland United. Met daarnaast nog excalibur

Grave Digger - Exhumation - The Early Years
Reactie van De Groenteboer op 28-11-2015 om 19:07u

Iemand snapt niet wat "The Early Years" betekent...

Grave Digger - Exhumation - The Early Years
Reactie van Bakslet op 29-11-2015 om 04:05u

The early years is een dvd box van iron maiden!

Grave Digger - Exhumation - The Early Years
Reactie van Jos op 29-11-2015 om 20:30u

Deze ga ik luisteren, hopelijk wordt het iets wat bijv. First Strike Still Deadly van Testament of Thrash Anthems van Destruction was, een vettere uitvoering van geweldige klassiekers. Zolang ze de essentie van de songs maar intact laten zal het wel goed zitten