Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

27-02-2020

Rammstein - Herzeleid
Jaar van release: 1995
Label: Motor Music
Rammstein - Herzeleid
Lange tijd leek het erop dat Rammstein het twintigjarig jubileum van het debuutalbum Herzeleid stilletjes aan zich voorbij liet gaan. De band staat inmiddels al twee jaar in standje waakvlam en wij hoeven dit kalenderjaar geen nieuw materiaal of een tour te verwachten. Toch kwam op de valreep eerder deze maand een live-dvd uit. Hierop is een registratie te zien van een show in Madison Square Garden en de bijbehorende documentaire toont de immense populariteit van de band in de Verenigde Staten.

Van dat succes aan de andere kant van de Atlantische Oceaan had het zestal twintig jaar geleden waarschijnlijk niet durven dromen. Zeker omdat Amerikanen niet echt bekend staan om hun tweetaligheid en Rammstein bijna uitsluitend in de moerstaal zingt. Maar het loodzware machinale geluid, gecombineerd met spectaculaire shows, is nou eenmaal onweerstaanbaar. De fundamenten voor deze wereldoverheersing werden gelegd met dat ene album: Herzeleid.

Waar veel bands ten tijde van hun debuutalbum zoekende zijn naar een eigen stijl en geluid, was dit bij Rammstein al meteen dik in orde. Geïnspireerd door landgenoten als Die Krupps en Oomph!, maar toch heel erg eigen en herkenbaar. Het was weliswaar ruwer en iets ongepolijster dan op latere albums, maar de heren zijn ook op de vijf platen die volgden uiterst trouw gebleven aan deze stijl.

Opener Wollt Ihr Das Bett In Flammen Sehen zet de toon voor de rest van de plaat. De herhalende riff klinkt smerig en intimiderend, maar het is Till Lindemann die meteen de show steelt met zijn likkebaardende zang over seks en geweld. Het zijn thema's die veel vaker terugkomen op latere albums, vaak met erg expliciete videoclips.

Controverse is nooit heel ver bij Rammstein. In de beginjaren werd de band namelijk beticht van nazi-sympathieën. De albumcover van Herzeleid zou zogenaamd een reclameposter zijn voor het Arische ras en de intimiderende muziek, vaak op marstempo, hielp ook niet echt om dit beeld te ontkrachten. Deze beschuldigingen bleven nog jarenlang bestaan, totdat de band op het album Mutter hier met het satirische Links 2-3-4 korte metten mee maakte.

De kritiek had geen negatieve gevolgen voor het succes van Herzeleid. Wat wil je ook met nummers als Asche Zu Asche en Du Riechst So Gut, die terecht uitgroeiden tot absolute publieksfavorieten en praktisch nooit meer ontbreken op de setlist. Zo gold dat ook lange tijd voor Seemann, een schitterende melancholische ballad en een prachtig rustpunt op een album zo ruw als schuurpapier.

Naast de bekendere nummers op Herzeleid staan op dit album ook meerdere 'vergeten' parels van nummers. Het stampende en furieuze Weisses Fleisch en Laichzeit, waar toetsenist Flake een hoofdrol vervult, zijn andere hoogtepunten van de plaat. Heirate Mich is vooral tekstueel ijzersterk en misschien wel één van de meest duistere en lugubere nummers uit het Rammstein-repertoire.

Ondanks dat Der Meister, de titeltrack en de tragere nummers Das Alte Leid en Rammstein iets minder goed uit de verf lijken te komen, staat het album twintig jaar na dato nog altijd als een stevig huis van Duitse makelij. Het kenmerkende geluid kreeg vervolgens met Sehnsucht en Mutter nog meer kracht en dimensies, wat uiteindelijk de band liet uitgroeien tot één van de grootste metalbands ter wereld.

Tracklist:

1. Wollt Ihr Das Bett In Flammen Sehen?

2. Der Meister

3. Weisses Fleish

4. Asche Zu Asche

5. Seemann

6. Du Riechst So Gut

7. Das Alte Leid

8. Heirate Mich

9. Herzeleid

10. Laichzeit

11. Rammstein

Score: 83 / 100

Reviewer: Matthijs
Toegevoegd: 6 oktober 2015

Koop dit album in

Meer Rammstein:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Rammstein - Herzeleid
Reactie van bakvet op 06-10-2015 om 11:46u
Score: 10 / 100

In de schemerzone tussen metal, alternatieve rock en popmuziek, met als vervelende gevolg dat mensen denken dat ik naar Rammstein luister als ik zeg dat ik van metal houd. Ignorance is a bliss, dus dan antwoord ik altijd maar, 'Ja zoiets, maar dan harder.".

Afgaande op de score kun je concluderen dat ik Rammstein negatief waardeer, en voor mij heeft Rammstein niks van wat ik zoek in metal. En erbuiten overigens ook niet.

Rammstein - Herzeleid
Reactie van callahan op 06-10-2015 om 18:03u
Score: 90 / 100

hoog cijfer van mij omdat ik het een heerlijke plaat vind. Bijzonder strak en heerlijke zang. draait nog regelmatig als ik in de auto zit. Weisses Fleisch als hoogtepunt

Rammstein - Herzeleid
Reactie van Niels op 06-10-2015 om 19:34u
Score: 80 / 100

Goed album en leuke band, al hebben ze het concept van Laibach gejat.

Rammstein - Herzeleid
Reactie van Metal666 op 06-10-2015 om 22:15u

Nou Bakvet, jij bent een troo methulfan hoor.

Respekt meneer, zoveel herssens heb ik niet.

Rammstein - Herzeleid
Reactie van bakvet op 07-10-2015 om 00:07u

@Metal666: je zult maar een mening hebben en die scherp neerzetten.

Rammstein - Herzeleid
Reactie van Een Metalfan op 10-10-2015 om 19:42u
Score: 30 / 100

Ik houd er bijna dezelfde mening op na als bakvet, maar ik verwoord het anders: het kan mij allereerst niks bommen wat anderen van mijn muzieksmaak zouden vinden, ook als ze er duidelijk een verkeerd beeld van hebben. Als dan toch de vraag via o.a. Rammstein komt, dan is mijn antwoord steevast: "nee dat lijkt er niet eens op, ik zoek het 100 treden beter". Dat is niks elitair, wel realiteit.

Rammstein - Herzeleid
Reactie van Badmuts op 18-10-2015 om 00:08u
Score: 90 / 100

In 1995 asche zu asche op de radio gehoord, cd gekocht en helemaal grijs gedraaid. Kan het me nog zo goed herinneren, cd-tje in de bedrijfsauto en knallen maar. Is alweer 20 jaar geleden...
Albums na het debuut heb ik wel geluisterd maar konden in mijn ogen niet tippen aan het dit album.

Rammstein - Herzeleid
Reactie van duch metel fan op 01-11-2015 om 16:04u
Score: 88 / 100

gewoon goede stevige dui
tse metel