Enquête

Wat is jouw favoriete song uit het jaar 1982?

Accept – Fast As A Shark
Accept – Princess Of The Dawn
Anvil – Metal On Metal
Asia – Heat Of The Moment
Golden Earring – Twilight Zone
Iron Maiden – Hallowed Be Thy Name
Iron Maiden – Run To The Hills
Iron Maiden – The Number Of The Beast
Judas Priest – The Hellion/Electric Eye
Judas Priest – You've Got Another Thing Comin'
Kiss – I Love It Loud
Manowar – Battle Hymn
Mercyful Fate – A Corpse Without Soul
Metallica – Hit The Lights
Motörhead – Iron Fist
Picture – Lady Lightning
Rainbow – Stone Cold
Rush – Subdivisions
Scorpions – Blackout
Survivor – Eye Of The Tiger
Vandenberg – Burning Heart
Venom – Black Metal
Whitesnake – Here I Go Again
Y&T – Forever
een andere kraker uit 1982

[ Uitslag | Enquêtes ]

Geen concerten bekend voor 22-10-2023.
Kalender
Vandaag jarig:
  • Andy Cairns (Therapy?) - 58
  • Ben Sotto (Heavenly) - 43
  • David Coverdale (Whitesnake) - 72
  • Frank Ferreira (Helstar) - 58
  • Jeremiah Riley (Lucifixion) - 46
  • Rhett Forrester (Riot)† - 67
Review

Bliksem - Gruesome Masterpiece
Jaar van release: 2015
Label: Iron Will

Bliksem - Gruesome Masterpiece

De Vlaamse thrashmetalband Bliksem heeft live een zeer goede reputatie en groeide de afgelopen jaren uit tot een graag geziene act op steeds grotere festivals. Ook was de band uit Antwerpen de supportact voor indrukwekkende namen. Zo is de band net terug van een Europese tour met Flotsam & Jetsam. Toch wist Bliksem met het debuutalbum Face The Evil niet iedereen te overtuigen, ook mij niet. Door het predicaat ‘veelbelovende nieuwkomer’ waren de verwachtingen misschien ook te hooggespannen.

Niet dat Face The Evil een slecht album is, maar Bliksem heeft vooral een naam vanwege de podiumprestaties. Er zijn meer voorbeelden van bands die live een uitstekende performance weten neer te zetten, maar een plaat uitbrengen waar een soortgelijk gevoel ontbreekt. De podiumervaring en het debuutalbum hebben de band in elk geval wel op de kaart gezet. Zou er nog iemand zijn die Bliksem niet kent?

Wie hoopt op een stevige thrashplaat moet ik teleurstellen. Gruesome Masterpiece is een album van een heel ander kaliber. Het is een verrassende opvolger, want de band zoekt duidelijk de breedte en doet dat op een bijzonder geslaagde wijze. Thrash vormt nog wel de basis, maar opvallend is de enorme veelzijdigheid die Bliksem laat horen. Ook de vocalen van Peggy zijn meer gevarieerd en op sommige momenten doet ze me zelfs denken aan mijn jeugdidool Doro Pesch (Warlock/Doro).

Bezoekers van Graspop Metal Meeting dit jaar, hebben op de donderdag bijna alle nieuwe nummers kunnen horen. Voor hen bevat het album nog twee verrassende tracks, waaronder het ruim negen minuten durende Morphine Dreams, waaruit ook de albumtitel afkomstig is. Deze sterke track, met laag tempo en een mooie opbouw, behoort zeker tot mijn favorieten op het album. Voor wie Bliksem niet heeft gezien op Graspop is er natuurlijk de videoclip van de lekker stevige openingstrack.

Al is Gruesome Masterpiece geen echte thrashplaat, dat betekent niet dat er geen razendsnelle thrash op het album te vinden is. Kywas is mijn absolute favoriet en ook in Twist The Knife en Fucked Up Avenue ligt het tempo lekker hoog. Het is door de veelzijdigheid van dit album als geheel dat de thrashnummers er echt uitspringen, waarbij ook gedacht is aan een beetje meer melodie.

Bliksem heeft het Testament jasje uitgetrokken en met Gruesome Masterpiece een topplaat in handen. Je hoort dat deze band functioneert als een goed geoliede machine, met een zangeres van wereldklasse. Ik waag me aan de voorspelling dat dit album het bijzonder goed zal gaan doen, ook in Duitsland. Jaarlijst materiaal? Ja, dat denk ik zeker.

Tracklist:
1. Crawling In The Dirt
2. Kywas
3. Room Without A View
4. Mistress Of The Damned
5. The Hunt
6. Morphine Dreams
7. Twist The Knife
8. Barbaric Nation
9. Fucked Up Avenue
10. Out Of The Darkness

Score: 89 / 100

Reviewer: Marc
Toegevoegd: 25 juli 2015

Meer Bliksem:

Bliksem - Gruesome Masterpiece
Reactie van Een Metalfan op 26-07-2015 om 13:18u

gruwelijk goede plaat!

Bliksem - Gruesome Masterpiece
Reactie van Een Metalfan op 27-07-2015 om 18:26u
Score: 60 / 100

Hou niet van de zang

Bliksem - Gruesome Masterpiece
Reactie van Tim op 31-07-2015 om 09:54u

Zag ze live een paar en ik kon er niet zoveel mee, zo apart vond ik het allemaal niet klinken, de nummers beklijfden ook niet

Bliksem - Gruesome Masterpiece
Reactie van Ronald op 16-08-2015 om 21:31u

Score geef ik nog niet, maar de 2 op het net te beluisteren nummers bevallen mij erg goed. Kon dus wel eens een bestelling gaan worden.

Bliksem - Gruesome Masterpiece
Reactie van Een Metalfan op 26-08-2015 om 08:57u
Score: 85 / 100

Geniaal album. Wat een fantastische nummers en top-productie!

Bliksem - Gruesome Masterpiece
Reactie van Point7 op 21-09-2015 om 02:53u
Score: 90 / 100

Goede productie. Goede zangeres.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2023 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.