Enquête

Serj Tankian zou er geen probleem mee hebben als System Of A Down hem zou willen vervangen door een andere leadvocalist. Vind jij dat de groep Tankian moet vervangen?

Ja, als dat betekent dat er eindelijk een nieuw studio-album komt
Ja, als dat betekent dat de band vaker in de Benelux gaat optreden
Ja, want Tankians vocalen zijn sowieso de zwakke schakel in de band
Ik vind het best, want Tankians werk buiten SOAD is toch interessanter
Nee, Serj Tankian is een essentieel element van System Of A Down
Nee, de groep moet juist gitarist/vocalist Daron Malakian vervangen
Nee, de groep moet juist bassist Shavo Odadjian vervangen
Nee, de groep moet juist drummer John Dolmayan vervangen
Het maakt mij niet uit, ik blijf sowieso wel fan van SOAD
Het maakt mij niet uit, SOAD is toch allang over zijn hoogtepunt
Het maakt mij niet uit, ik heb überhaupt geen interesse in die band
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

Kalender
Vandaag jarig:
  • Brian May (Queen) - 77
  • Martin Powell (Cradle Of Filth) - 51
  • Robb Flynn (Machine Head) - 56
  • Russell Allen (Symphony X) - 53
  • Tom Gabriel Fischer (Celtic Frost) - 61
Review

Bliksem - Gruesome Masterpiece
Jaar van release: 2015
Label: Iron Will

Bliksem - Gruesome Masterpiece

De Vlaamse thrashmetalband Bliksem heeft live een zeer goede reputatie en groeide de afgelopen jaren uit tot een graag geziene act op steeds grotere festivals. Ook was de band uit Antwerpen de supportact voor indrukwekkende namen. Zo is de band net terug van een Europese tour met Flotsam & Jetsam. Toch wist Bliksem met het debuutalbum Face The Evil niet iedereen te overtuigen, ook mij niet. Door het predicaat ‘veelbelovende nieuwkomer’ waren de verwachtingen misschien ook te hooggespannen.

Niet dat Face The Evil een slecht album is, maar Bliksem heeft vooral een naam vanwege de podiumprestaties. Er zijn meer voorbeelden van bands die live een uitstekende performance weten neer te zetten, maar een plaat uitbrengen waar een soortgelijk gevoel ontbreekt. De podiumervaring en het debuutalbum hebben de band in elk geval wel op de kaart gezet. Zou er nog iemand zijn die Bliksem niet kent?

Wie hoopt op een stevige thrashplaat moet ik teleurstellen. Gruesome Masterpiece is een album van een heel ander kaliber. Het is een verrassende opvolger, want de band zoekt duidelijk de breedte en doet dat op een bijzonder geslaagde wijze. Thrash vormt nog wel de basis, maar opvallend is de enorme veelzijdigheid die Bliksem laat horen. Ook de vocalen van Peggy zijn meer gevarieerd en op sommige momenten doet ze me zelfs denken aan mijn jeugdidool Doro Pesch (Warlock/Doro).

Bezoekers van Graspop Metal Meeting dit jaar, hebben op de donderdag bijna alle nieuwe nummers kunnen horen. Voor hen bevat het album nog twee verrassende tracks, waaronder het ruim negen minuten durende Morphine Dreams, waaruit ook de albumtitel afkomstig is. Deze sterke track, met laag tempo en een mooie opbouw, behoort zeker tot mijn favorieten op het album. Voor wie Bliksem niet heeft gezien op Graspop is er natuurlijk de videoclip van de lekker stevige openingstrack.

Al is Gruesome Masterpiece geen echte thrashplaat, dat betekent niet dat er geen razendsnelle thrash op het album te vinden is. Kywas is mijn absolute favoriet en ook in Twist The Knife en Fucked Up Avenue ligt het tempo lekker hoog. Het is door de veelzijdigheid van dit album als geheel dat de thrashnummers er echt uitspringen, waarbij ook gedacht is aan een beetje meer melodie.

Bliksem heeft het Testament jasje uitgetrokken en met Gruesome Masterpiece een topplaat in handen. Je hoort dat deze band functioneert als een goed geoliede machine, met een zangeres van wereldklasse. Ik waag me aan de voorspelling dat dit album het bijzonder goed zal gaan doen, ook in Duitsland. Jaarlijst materiaal? Ja, dat denk ik zeker.

Tracklist:
1. Crawling In The Dirt
2. Kywas
3. Room Without A View
4. Mistress Of The Damned
5. The Hunt
6. Morphine Dreams
7. Twist The Knife
8. Barbaric Nation
9. Fucked Up Avenue
10. Out Of The Darkness

Score: 89 / 100

Reviewer: Marc
Toegevoegd: 25 juli 2015

Meer Bliksem:

Bliksem - Gruesome Masterpiece
Reactie van Een Metalfan op 26-07-2015 om 13:18u

gruwelijk goede plaat!

Bliksem - Gruesome Masterpiece
Reactie van Een Metalfan op 27-07-2015 om 18:26u
Score: 60 / 100

Hou niet van de zang

Bliksem - Gruesome Masterpiece
Reactie van Tim op 31-07-2015 om 09:54u

Zag ze live een paar en ik kon er niet zoveel mee, zo apart vond ik het allemaal niet klinken, de nummers beklijfden ook niet

Bliksem - Gruesome Masterpiece
Reactie van Ronald op 16-08-2015 om 21:31u

Score geef ik nog niet, maar de 2 op het net te beluisteren nummers bevallen mij erg goed. Kon dus wel eens een bestelling gaan worden.

Bliksem - Gruesome Masterpiece
Reactie van Een Metalfan op 26-08-2015 om 08:57u
Score: 85 / 100

Geniaal album. Wat een fantastische nummers en top-productie!

Bliksem - Gruesome Masterpiece
Reactie van Point7 op 21-09-2015 om 02:53u
Score: 90 / 100

Goede productie. Goede zangeres.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.