Enquête

Deze zomer gaat Iron Maiden in het Gelredome en op Graspop overwegend oude klassiekers spelen. Daarna wil de band echter tijdens een (intiemere) zaaltournee het recente dubbelalbum Senjutsu integraal spelen. Kijk jij daar naar uit?

Ja, ik wil Senjutsu graag in zijn geheel live horen
Heel Senjutsu hoeft van mij niet zonodig, maar ik ga toch wel
Ik moet er nog eens over nadenken of ik naar die tournee wil
Ik zou het op een festival bekijken, maar ga niet naar een aparte zaalshow
Ik vind Iron Maiden live leuk, maar sla de Senjutsu-tour liever over
Ik ga alleen naar shows waarbij Iron Maiden vooral oude nummers speelt
Ik hoef Iron Maiden sowieso niet (meer) live te zien, ongeacht de setlist
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  27 januari:
 • Bullet For My Valentine
 • 29 januari:
 • Ann My Guard en Kingfisher Sky
 • Fleddy Melculy en Rise A Thousand
 • Up The Irons
Kalender
Vandaag jarig:
 • Daniel González (Darksun) - 41
 • Heikki Pöyhiä (Twilightning) - 41
 • Huddie "Lead Belly" Ledbetter† - 134
 • Jarpen (Elvenking) - 44
 • Kita (Lordi) - 48
 • Louie Clemente (Testament) - 57
 • Melissa Bonny (Ad Infinitum) - 29

Vandaag overleden:
 • Jimmy Bain (Dio) - 2016
Review

Kataklysm - Of Ghosts And Gods
Jaar van release: 2015
Label: Nuclear Blast Records
Kataklysm - Of Ghosts And Gods
Anderhalf jaar na het uitbrengen van Waiting For The End To Come komt de melodieuze deathmetalformatie Kataklysm alweer met een nieuw album, genaamd Of Ghosts And Gods. Dat het met de inspiratie momenteel wel goed zit, spreekt dus voor zich, maar ook aan ambitie is er geen gebrek. Elk nummer op het tien tracks tellende album wordt namelijk vergezeld met een bijpassende videoclip, wat het tot een unieke gebeurtenis in het genre maakt.

Of Ghosts And Gods behandelt de relatie en obsessie die de mensheid heeft met goden en de doden. Thematisch niets nieuws voor de Canadezen, maar muzikaal laten ze wederom een verschuiving in hun sound horen. Ditmaal ligt de focus meer op groove- en riff-georiënteerde songs met pakkende refreinen, waarbij vooral een verandering in het drumwerk opvalt. Slagwerker Oli Beaudoin mag meer zijn eigen gezicht laten zien en dit wijkt dusdanig af van zijn voorganger Max Duhamel. Dat houdt in dat het Kataklysm-visitekaartje Northern Hyperblasting bijna compleet uit beeld is verdwenen.

De verschuiving in de sound levert een aantal prima tracks op. Zeker in het begin is het genieten met Breaching The Asylum, Black Sheep en Thy Serpents Tonque. Wat wel opvalt, is dat de muziek een stuk pakkender klinkt, maar daardoor ook een hoop felheid kwijtraakt. Hierdoor weten Carrying Crosses en Shattered minder te overtuigen. Vooral het zangwerk van Maurizio Iacono is daar debet aan. Zijn statische manier van zingen mist net dat stuk agressie en venijn om net dat beetje extra te geven. Gelukkig wordt dit opgevangen door uitstekend muzikaal vakmanschap. De gitaarriffs van J.F Dagenais zijn vaak wervelend, melodieus en meeslepend van aard en ook het stuwende basgeluid van Stephane Barbe staat lekker op de voorgrond. Het drumwerk mag dan ditmaal minder snel zijn, minder imponerend is het zeker niet.

De roem van Kataklysm is na twintig jaar nog steeds rijzende en er wordt hoog ingezet met dit ambitieuze project. Een groter publiek zal dan ook zeker worden bereikt, maar helaas betekent dat niet dat zij het beste voorgeschoteld krijgen wat de groep te bieden heeft. Vooral voor fans van het oude werk valt er niet veel te halen. De ruwe kant is er wel van af en heeft plaatsgemaakt voor een gepolijste vorm van death metal. De tracks op het album weten echter (op een enkeling na) in deze vorm meer dan voldoende te overtuigen. Het is de erg sterke eerste helft samen met het mooie spel van de muzikanten, die de beste indruk achterlaat. Een ruime voldoende mag daardoor met gemak genoteerd worden.

Tracklist:
1. Breaching The Asylum
2. Black Sheep
3. Marching Trough Graveyards
4. Thy Serpents Tongue
5. Vindication
6. Soul Destroyer
7. Carrying Crosses
8. Shattered
9. Hate Spirit
10. The World Is A Dying Insect

Score: 77 / 100

Reviewer: Marcel
Toegevoegd: 22 juli 2015

Meer Kataklysm:

Kataklysm - Of Ghosts And Gods
Reactie van bakvet op 22-07-2015 om 10:34u
Score: 65 / 100

Goede review! Ik ben geen fan van het moderne werk van Kataklysm, maar het is ontegenzeggelijk een professionele band die hun stijl beheersen.

Kataklysm - Of Ghosts And Gods
Reactie van Tim op 22-07-2015 om 13:18u

Paar keer op diverse festivals gezien, maar ik kan er niet zoveel mee

Kataklysm - Of Ghosts And Gods
Reactie van iron_dennis op 22-07-2015 om 18:08u

Ik ook niet death metal light als je het mij vraagt. Ben wel een groot liefhebber van de begin jaren van ze.

Kataklysm - Of Ghosts And Gods
Reactie van Rens op 22-07-2015 om 22:02u

Ken Kataklysm wel, maar nooit echt geluisterd.

Mijn favoriete nummer is daarom nog altijd Push The Venom.

Toch eens een oortje ernaar zetten de plaat beluisteren met deze lovende review

Kataklysm - Of Ghosts And Gods
Reactie van Midian op 25-07-2015 om 08:38u
Score: 88 / 100

Nieuwe album klinkt weer superstrak. Deze band heeft zich prima ontwikkeld en klinkt elke keer weer vernieuwend, wat veel bandjes niet kunnen zeggen. Dit getuigd gewoon hoe goed ze zijn. De productie is ook erg vet

Kataklysm - Of Ghosts And Gods
Reactie van Éomer op 30-07-2015 om 12:41u

Paar nummers gehoord en dat klonk erg goed. Vooral Thy Serpents Tongue pakte me meteen. Ben benieuwd naar de rest van het album.

Opmerking over de review: De frontman van Kataklysm heet Maurizio Iacono en niet Lacono... ;)

Kataklysm - Of Ghosts And Gods
Reactie van Marcel op 30-07-2015 om 20:18u

Thanks Eomer.
Ik heb het aangepast.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.