Enquête

Wat vind jij de beste metal- of rockcover van een ABBA-song?

Bang-A-Boomerang – Black-Ingvars
Dancing Queen – Diablo
Does Your Mother Know – Ash
Eagle – Rob Rock
Gimme! Gimme! Gimme! – Mägo De Oz
Gimme! Gimme! Gimme! – Sinergy
Gimme! Gimme! Gimme! – Tragedy
I'm A Marionette – Ghost
Knowing Me, Knowing You – MGT & Ville Valo
Lay All Your Love On Me – Amberian Dawn
Lay All Your Love On Me – Avantasia
Lay All Your Love On Me – Helloween
Mamma Mia – The Black (Sweden)
Money, Money, Money – At Vance
Money, Money, Money – Mental Crypt
Ring, Ring – Sator
S.O.S. – Fozzy
Summer Night City – Therion
Take A Chance On Me – The Black (Sweden)
The Winner Takes It All – At Vance
Voulez-Vous – Morgana Lefay
Waterloo – Black-Ingvars
Waterloo – Nation
When I Kissed The Teacher – Last Autumn's Dream
een andere ABBA-cover, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  1 december:
 • Insomnium en Omnium Gatherum
 • 2 december:
 • Árstíðir
 • Hällas en Gigatron2000
 • Insomnium en Omnium Gatherum
 • Sonata Arctica en Eleine
 • Wilson & Wakeman
 • 3 december:
 • Hangman's Chair
 • Heilung
 • 4 december:
 • Dool en Ggu:ll
 • Epica en Blackbriar
Geen concerten bekend voor 29-12-2021.
Kalender
Vandaag jarig:
 • Ad Sluijter (Epica) - 40
 • Alex Grey (illustrator) - 68
 • Andy LaRocque (King Diamond) - 59
 • Frank Harthoorn (Gorefest) - 53
 • Fredrik Johansson (I) (Draconian) - 47
 • Joackim Menard (Midwinter) - 43
 • Lori Peters (Skillet) - 48
 • Rym (Ragnarok) - 45

Vandaag overleden:
 • Erik Lindmark (Deeds Of Flesh) - 2018
 • George Harrison (The Beatles) - 2001
Review

Pain Of Salvation - Falling Home
Jaar van release: 2014
Label: InsideOut Music
Pain Of Salvation - Falling Home
Hij is alweer van vorig jaar, maar heeft destijds om onduidelijke redenen de burelen van de Metalfan-redactie niet bereikt: het akoestische ‘tussendoortje’ Falling Home van de progressieve rock-/metalband Pain Of Salvation. Een band van dit kaliber verdient natuurlijk alsnog een bespreking. Met platen als BE en Scarsick heeft Pain Of Salvation immers een aantal moderne progklassiekers afgeleverd. En hoewel collega Jeroen destijds niet te spreken was over de Road Salt-platen, horen ook die albums mijns inziens bij iedere muziekliefhebber in de kast te staan.

Nu was ik al op voorhand benieuwd naar hoe de akoestische insteek van Falling Home zou klinken. We mogen Daniel Gildenlöw immers gerust tot één van de beste zangers wereldwijd rekenen. Als er dus iemand is die deze uitgeklede versies puur met zijn stemgeluid zou moeten kunnen dragen, dan is hij het wel. En het zal geen verbazing wekken dat Gildenlöw daar wonderwel in slaagt. Maar het is te gemakkelijk om de kwaliteiten van Pain Of Salvation puur aan het stemgeluid van Gildenlöw toe te wijzen. Ook de muzikanten verdienen credits. Want hoewel Falling Home sober klinkt, is de enorme muzikaliteit van Pain Of Salvation goed te horen in accentverschillen ten opzichte van de originele arrangementen, waardoor bijvoorbeeld nummers als Linoleum en Mrs. Modern Mother Mary ineens een heel andere toon krijgen.

Opener Stress stamt van het debuutalbum Entropia. Het nummer is ook in akoestische vorm een stuk progressiever en complexer dan het meer songgerichte nieuwe materiaal, maar klinkt ook wel wat zenuwachtig. De uitvoeringen van nummers afkomstig van het Road Salt-tweeluik en Scarsick (die het overgrote deel van het album in beslag nemen), zijn echter stuk voor stuk excellent. Hoewel To The Shoreline niet enorm anders klinkt, blijft het een prachtig nummer dat me keer op keer kippenvel weet te bezorgen. Het (anti-)rapnummer Spitfall, dat in 2007 behoorlijk wat discussie opriep, klinkt in een akoestische uitvoering dan wel weer behoorlijk afwijkend ten opzichte van het origineel. De kwaliteit van het nummer blijft echter overeind, ook in deze bijzondere variant.

De grootste verrassing is wel de enorm relaxt klinkende, bijna lounge-achtige cover van Holy Diver (Dio). Een heel bijzondere versie die van veel lef getuigt, maar ook de muzikale klasse van de band laat horen (het is immers zeker niet gemakkelijk om zo’n bekend nummer een volledig nieuwe draai te geven). Jammer genoeg is de andere cover op het album – Perfect Day van Lou Reed – juist het enige mindere nummer op deze plaat. De tekst voelt bijna te banaal aan voor een band van dit kaliber, maar ook muzikaal gezien is het een beetje saai. Deze cover is echter maar een klein smetje op een verder vrijwel vlekkeloze uitvoering. Falling Home maakt maar weer eens duidelijk dat Pain Of Salvation een vat is dat overloopt van kwaliteit. Nu maar hopen dat Gildenlöw, nu hij hersteld is van zijn ziekte, snel met nieuwe nummers in de weer gaat.

Tracklist:
1. Stress
2. Linoleum
3. To The Shoreline
4. Holy Diver (Dio Cover)
5. 1979
6. Chain Sling
7. Perfect Day (Lou Reed Cover)
8. Mrs. Modern Mother Mary
9. Flame To The Moth
10. Spitfall
11. Falling Home

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 18 mei 2015

Meer Pain Of Salvation:

Pain Of Salvation - Falling Home
Reactie van Rogier op 18-05-2015 om 11:35u
Score: 20 / 100

Meningen kunnen verschillen. Pain of Salvation heeft prachtige platen gemaakt, maar deze is zo verschrikkelijk slecht. De zang is op veel nummers werkelijk niet om aan te horen. Wat een aansteller die Gildenlöw.

Pain Of Salvation - Falling Home
Reactie van Een Metalfan op 18-05-2015 om 16:16u

idd snow patrol is beter

Pain Of Salvation - Falling Home
Reactie van pos op 18-05-2015 om 18:27u
Score: 40 / 100

Pain of Salvation kan weinig fout doen bij me maar dit soort nummers pruim ik echt niet. Nummers klinken stukken beroerder met als dieptepunt die Dio cover. Wordt weer eens tijd voor een pure progmetalplaat.

Pain Of Salvation - Falling Home
Reactie van Een Metalfan op 18-05-2015 om 19:16u
Score: 90 / 100

Wat een heerlijke plaat, super relaxed
Staat nog regelmatig aan, en het titelnummer is zo ongelofelijk mooi

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.