Enquête

Wat vind jij de beste metal- of rockcover van een ABBA-song?

Bang-A-Boomerang – Black-Ingvars
Dancing Queen – Diablo
Does Your Mother Know – Ash
Eagle – Rob Rock
Gimme! Gimme! Gimme! – Mägo De Oz
Gimme! Gimme! Gimme! – Sinergy
Gimme! Gimme! Gimme! – Tragedy
I'm A Marionette – Ghost
Knowing Me, Knowing You – MGT & Ville Valo
Lay All Your Love On Me – Amberian Dawn
Lay All Your Love On Me – Avantasia
Lay All Your Love On Me – Helloween
Mamma Mia – The Black (Sweden)
Money, Money, Money – At Vance
Money, Money, Money – Mental Crypt
Ring, Ring – Sator
S.O.S. – Fozzy
Summer Night City – Therion
Take A Chance On Me – The Black (Sweden)
The Winner Takes It All – At Vance
Voulez-Vous – Morgana Lefay
Waterloo – Black-Ingvars
Waterloo – Nation
When I Kissed The Teacher – Last Autumn's Dream
een andere ABBA-cover, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  1 december:
 • Insomnium en Omnium Gatherum
 • 2 december:
 • Árstíðir
 • Hällas en Gigatron2000
 • Insomnium en Omnium Gatherum
 • Sonata Arctica en Eleine
 • Wilson & Wakeman
 • 3 december:
 • Hangman's Chair
 • Heilung
 • 4 december:
 • Dool en Ggu:ll
 • Epica en Blackbriar
Geen concerten bekend voor 29-12-2021.
Kalender
Vandaag jarig:
 • Ad Sluijter (Epica) - 40
 • Alex Grey (illustrator) - 68
 • Andy LaRocque (King Diamond) - 59
 • Frank Harthoorn (Gorefest) - 53
 • Fredrik Johansson (I) (Draconian) - 47
 • Joackim Menard (Midwinter) - 43
 • Lori Peters (Skillet) - 48
 • Rym (Ragnarok) - 45

Vandaag overleden:
 • Erik Lindmark (Deeds Of Flesh) - 2018
 • George Harrison (The Beatles) - 2001
Review

Leprous - The Congregation
Jaar van release: 2015
Label: InsideOut Music
Leprous - The Congregation
“Coal turns to diamonds in time”. Oftewel het duurt even voordat diamanten zich vormen uit gekristalliseerde koolstof. Wie dan ook de tijd neemt om onder andere Bilateral (2011) en Coal (2013) op zich in te laten werken, zal een schat aan muzikale en vocale rijkdom vinden. Hetzelfde advies is van toepassing op The Congregation. De nieuwste full-length van het progressieve gezelschap Leprous groeit namelijk na meerdere luisterbeurten uit tot een serieuze jaarlijstkandidaat.

Het nieuwe materiaal is melancholisch van karakter, maar minder duister en zwaar dan Coal. De tracks zijn wat compacter en mede daardoor heb je nergens het gevoel dat het voortkabbelt. De kritiek van langdradigheid die van toepassing was op de voorganger blijft derhalve achterwege. Binnen de nummers zijn de bekende catchy en complexe elementen weer aanwezig, die door de transparante productie van Jens Bogren goed naar voren komen. De mix past prima bij de stripped down-benadering van de songgerichte plaat en het geheel klinkt strak en gefocust.

Het is bij Leprous wel zo dat je veel tracks vaker moet horen om echt in je hoofd te blijven laten zitten. Na de eerste ronde blijven er dan ook nog veel vraagtekens over en is de nieuwe sound wennen. Na verloop van tijd openbaren zich echter steeds meer fraaie songs. Allereerst is dat het toegankelijke openingsnummer The Price met daarin de van The Valley bekende staccatoriffs. Ook het funky Within My Fence en het van een mooi refrein voorziene Down liggen lekker in het gehoor, maar het verontrustende Third Law en Red absoluut niet. Dat komt vooral door de complexiteit in de ritmestructuren.

In eerste instantie stoorde ik me zelfs aan bepaalde elementen, zoals de zich herhalende basmelodie in het melancholische The Flood, maar ook daarvoor geldt dat deze na verloop van tijd went. Over de bas gesproken: Martin Skrebergene is inmiddels ex-lid. Het is de sessiemuzikant Simen Daniel Børven die te horen is en ook mee zal gaan toeren in 2015. Zijn bijdrage staat wat zachter in de mix (en met minder distortion) dan op Coal, maar is nog altijd goed hoorbaar.

Meerdere van die baspartijen komen overigens van het keyboard van Einar Solberg. Door de toegenomen ruimte voor elektronica is er relatief weinig ruimte voor de gitaristen om te excelleren en ontbreken solo’s. Het draait op deze release dan ook met name om de songs zelf, al is het vaak Einar die de aandacht in positieve zin opeist met zowel zijn toetsenwerk als zijn emotionele zang. Hij experimenteert goed met zijn zangstijl, wisselt hard en zacht af en varieert van soul, pop (o.a. Pharrell Williams), rock en gebruikt ook weer zijn extreme vocalen (in bijvoorbeeld het mooie Slave). De invloeden van Matt Bellamy van Muse op zijn memorabele zanglijnen zijn af en toe goed te horen. Ook in de muziek komen elementen van die band terug, maar zijn het vooral Radiohead (Red, dat zich ontwikkelt tot een zeer gave compositie) en Massive Attack (Moon) die in gedachten opkomen.

Het is niet alleen Solberg die de aandacht op zich vestigt, maar ook de onvermoeibare Baard Kolstad. De jonge drummer, die ook deel uitmaakt van onder andere Abbath, Borknagar, God Seed en ICS Vortex, voorziet met zijn slagwerk Triumphant, Within My Fence en de klassieker in wording Rewind van extra inhoud. Opvallend is daarbij het veelvuldige gebruik van de pauken en toms. Hij kan echter niet voorkomen dat eerstgenoemde iets minder van niveau is. Ook Moon behoort niet tot de sterkste composities. Verder zijn er weinig er weinig punten van kritiek te noemen en blijven er heel veel momenten in positieve zin hangen.

The Congregation openbaart zich na meerdere luisterbeurten dan ook tot een van de hoogtepunten in de carrière van Leprous. Het is een plaat met een melancholisch karakter en toch een positieve vibe. Middels sterke songwriting weten de Noren zelfs complexe tracks relatief catchy te laten klinken. Enerzijds is het een release waarop alle herkenbare elementen aanwezig zijn, anderzijds is het een met een eigen sound en dat is even wennen, maar dat is een van de boeiende elementen aan de muziek van deze muzikanten. Deze band zal nooit twee keer dezelfde plaat maken. Bij deze genomineerd voor de jaarlijst.

Tracklist:
1. The Price
2. Third Law
3. Rewind
4. The Flood
5. Triumphant
6. Within My Fence
7. Red
8. Slave
9. Moon
10. Down
11. Lower

Score: 87 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 17 mei 2015

Meer Leprous:

Leprous - The Congregation
Reactie van Erik op 17-05-2015 om 16:03u
Score: 90 / 100

Top album weer en ik zie er naar uit om ze op Fortarock te zien!

Leprous - The Congregation
Reactie van Een Metalfan op 17-05-2015 om 23:07u

en dan maar zeggen dat er geen goede groepen komen op forta rock.

Leprous - The Congregation
Reactie van Karel op 18-05-2015 om 17:11u

Toffe review, altijd fijn om vergelijkingen te kunnen maken met non-metal artiesten als die op zijn plaats zijn.

Leprous - The Congregation
Reactie van DJ op 22-05-2015 om 15:21u
Score: 98 / 100

Waanzinnig album

Leprous - The Congregation
Reactie van Progressive Jeff op 22-05-2015 om 15:47u
Score: 87 / 100

@Karel: Thanks!

Leprous - The Congregation
Reactie van Andre op 24-05-2015 om 16:51u
Score: 95 / 100


Geniaal album. Kan niet wachten om ze op Fortarock te zien!

Leprous - The Congregation
Reactie van Rick op 29-05-2015 om 15:41u
Score: 100 / 100

Jaarlijst!!!!

Leprous - The Congregation
Reactie van Embee LTD op 03-06-2015 om 21:32u
Score: 90 / 100

Luister eens intens naar een nummer als Slave!! Wat een geweldenaar met die aangrijpende vocals van Solberg en voortstuwende gitaarrifs en al maar herhalende passages. Het grijpt mij naar de strot. Geweldig gewoon. Ik heb nog niet het hele album doorgrond maar er zitten meer parels tussen.

Leprous - The Congregation
Reactie van Rein op 06-06-2015 om 00:02u
Score: 88 / 100

Wat een verademing dit album zeg!! Baal dat ze al om 12 uur op FR staan. Maar ga ze zeker live ergens meepakken. Deze ga ik grijs draaien!!

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.