Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

23-11-2020

Raven - ExtermiNation
Jaar van release: 2015
Label: SPV / Steamhammer Records
Raven - ExtermiNation
Tjonge, een nieuwe plaat van Raven, de NWOBHM-legende die na 41 jaar van trouwe dienst met ExtermiNation laat horen nog altijd springlevend te zijn. Het is alweer vijf jaar geleden dat het niet onverdienstelijke Walk Through Fire uitkwam en op deze nieuwe schijf zetten de mannen die positieve trend van toen voort. Met wederom vijftien songs probeert het drietal, bestaande uit de gebroeders Gallagher en drummer Hasselvander, nog maar eens te laten horen waar veel bandjes hun invloeden vandaan hebben.

Net als voorganger Walk Through Fire treedt de band in zijn eigen voetsporen door veelvuldig terug te grijpen op klassiekers Rock Until You Drop en Wiped Out. Dat werkte destijds uitstekend dus waarom in een moderner jasje het niet nog eens proberen. De trouwe fan krijgt dan ook vijftien nummers voorgeschoteld die direct bekend in de oren klinken, maar met de kracht van een productie van nu. Sterker, harder en wellicht iets meer gepolijst, blijkt de heavy metal van de mannen zelfs zonder warme herinneringen aan die vroege platen vrij goed te pruimen. Fight, Scream en opener Destroy All Monsters zijn allemaal puike, lekker snelle metaltracks die het live ongetwijfeld goed zullen doen. Het ongecompliceerde karakter van de nummers wordt gecompenseerd door het nodige enthousiasme en ondanks dat het drietal de pensioengerechtigde leeftijd nadert, bruist het nog van de energie met Thunder Down Under als een van de spetterende hoogtepunten.

Echt grote verrassingen zijn er op ExtermiNation niet te vinden, maar echte dieptepunten evenmin. Wellicht dat vijftien songs te veel van het goede is, want vooral nabij het einde van de schijf lijkt de sleur er wat in te komen. Daarnaast zijn enkele van de krijsen van John Gallagher op het randje van het verdraagzame. Desalniettemin levert Raven met ExtermiNation een fijne plaat af die, wanneer je de vorige ook lekker vond, ook nu niet teleur zal stellen.

Tracklist:
1. Destroy All Monsters
2. Tomorrow
3. It's Not What You Got
4. Fight
5. Battle March/Tank Treads (The Blood Runs Red)
6. Feeding The Monster
7. Fire Burns Within
8. Scream
9. One More Day
10. Thunder Down Under
11. No Surrender
12. Golden Dawn
13. Silver Bullet
14. River Of No Return
15. Malice In Geordieland (bonus track)

Score: 78 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 30 april 2015

Koop dit album in

Meer Raven:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Raven - ExtermiNation
Reactie van bakvet op 30-04-2015 om 10:58u
Score: 75 / 100

Goede review. Meer van hetzelfde, en dat is soms een goede zaak.

Raven - ExtermiNation
Reactie van appie op 30-04-2015 om 11:02u
Score: 85 / 100

Mijn favoriete band begin jaren 80 maar die na 3 topalbums (ondanks de zwakke productie van de eerste 2) toch aan alle kanten voorbij gestreefd werden.
Ik ben ze altijd blijven volgen en ook later in de jaren 80 en begin jaren 90 hebben ze nog enkele juweeltjes uit gebracht tussen een hoop erg wisselvallig materiaal.
Het vorige walk through fire had ik niet meer verwacht en was een grote verrassing en met extermination heb ik eigenlijk precies hetzelfde.

Raven - ExtermiNation
Reactie van Johnny op 30-04-2015 om 13:53u

@ Appie, inderdaad deze zouden het begin jaren 80 ook helemaal maken, maar toen ging het op een of andere manier mis.

Raven - ExtermiNation
Reactie van appie op 30-04-2015 om 14:18u

@ Johnny, Raven maakte dezelfde fout als meerdere heavy en speedmetal bands uit die periode.
In plaats van mee te gaan in de nieuwe ontwikkelingen in de hardere metal destijds (metallica, slayer, anthrax), zocht Raven commercieel succes met als voorbeeld de in die tijd populaire hair metal maar dan niet zoals Kiss of Wasp maar een combi van Europese metal en Amerikaanse hardrock met als resultaat nikszeggende albums die zowel de glamrockers als wel de metalheads links lieten liggen.
Toen succes uitbleef grepen ze terug op hun oude kunstje terwijl dat al op alle fronten achterhaald was, leuk voor de oude fans maar niet voor het grote publiek.

Raven - ExtermiNation
Reactie van Andre Smoor op 30-04-2015 om 15:54u

Raven heeft naast een commerciele sound, ook de fout gemaakt om naar Amerika te verhuizen en het Europese vasteland te negeren. En door die belachelijke stagekleding (football helmen en schoudervullingen) maakte zichzelf complete belachelijk. Vind het wel weer leuk dat ze terug grijpen naar de oude sound. De eerste drie platen zijn ware NWOBHM klassiekers. Ik ga deze plaat zeker beluisteren, ben benieuwd. Hopelijk komen ze dan ook weer eens toeren op het vasteland. Kan me een geweldig optreden herinneren tijdens de aardschokdag in 1982

Raven - ExtermiNation
Reactie van Henk op 30-04-2015 om 16:08u
Score: 75 / 100

Dat was de Aardschokdag in 1983 met Trance, Vandenberg, Raven, Mercyful fate en Accept.

Raven - ExtermiNation
Reactie van Johnny op 30-04-2015 om 19:24u

@appie, andre. Ja dat klopt inderdaad. En dat heeft bijv. Saxon ook jarenlang flink opgebroken terwijl ze begin jaren 80 een grote kans hadden. En in de USA hadden ze meer op met Journey, Foreigner enz (goede bands overigens) en niet te vergeten Van Halen en Def Leppard.

Raven - ExtermiNation
Reactie van Andre Smoor op 30-04-2015 om 22:08u

Je hebt gelijk Henk, het was inderdaad 1983

Raven - ExtermiNation
Reactie van Een Metalfan op 01-05-2015 om 07:40u

Her jaar nadien speelden ze op wacken