Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

23-11-2020

Scanner - The Judgement
Jaar van release: 2015
Label: Massacre Records
Scanner - The Judgement
Ik draag de Duitse power, speed en heavy metal een zeer warm hart toe. Helloween vind ik nog altijd genietbaar, Blind Guardian overtuigt elke keer, Gamma Ray is lekker consistent en de platen van Running Wild en Iron Savior mogen dan onderling weinig verschillen, ik lust er wel pap van. Toch kan er maar eentje de beste zijn. Misschien verrassend, maar ik ga dan toch voor Scanner. Die ondergewaardeerde groep uit Gelsenkirchen die in het 1988 de prijsplaat Hypertrace uitbracht en die status een jaar later doodleuk consolideerde met Terminal Earth.

Het doet me dan ook deugd dat Scanner op deze jongste telg terugkeert naar die roots. Ondanks dat de progressieve invloeden van de geweldige jaren negentig platen Mental Reservation en Ball Of The Damned in mindere mate zijn gebleven, is The Judgement namelijk heel erg metal. Geen schlagerkoortjes of kinderdeuntjes, maar stoere riffgeoriënteerde songs waar de vonken zo nu en dan vanaf vliegen. In tegenstelling tot de vorige, in 2002 (!) verschenen schijf Scantropolis is de inspiratie helemaal terug. Zangeres Lisa Croft is nergens meer te bekennen en voor haar in de plek is de Griekse zanger Efthimios Ioannidis gekomen. Een uitstekende keuze, want de man kan zowel lekker ferm uithalen en de hoogte in als dat hij zich prima redt in de lagere regionen.

Winnaars op deze cd zijn echter beslist de gitaristen Andreas Zeidler en Axel Julius, waarvan de laatste het enige overgebleven originele bandlid is. Aan de sound is dat niet te merken, want de gitaarsolo's en ritmepartijen zijn net zo sterk als vroeger. Zo opent F.T.B. na de obligate intro met een alles verpulverende speedmetalriff en likken gitaarliefhebbers hun vingers ongetwijfeld af bij het vlammende soleerwerk in Nevermore en het ijzersterk gezongen Pirates. Songs die overigens erg goed in elkaar steken. Dat geldt voor vrijwel elk nummer, met name het mid-tempo Eutopia en de wat langere track Battle Of Poseidon, waarin een lekker eigthies metalsfeertje hangt.

Ongetwijfeld zijn er genoeg mensen die naar de platenzaak rennen als de nieuwe cd van Helloween straks verschijnt. Doe jezelf een plezier en schaf direct The Judgement aan. Heaviër, donkerder en spannender dan menig andere Duitse powermetalplaat uit de afgelopen tien jaar. Tel daarbij op dat de productie prima is en de boel er netjes uitziet en je hebt een album dat gewoon af is.

Tracklist:
1. Intro
2. F.T.B.
3. Nevermore
4. Warlord
5. Eutopia
6. The Judgement
7. Battle Of Poseidon
8. Pirates
9. Known Better
10. The Race
11. The Legionary

Score: 85 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 20 april 2015

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Scanner - The Judgement
Reactie van Jos op 20-04-2015 om 21:26u
Score: 89 / 100

Hele gave plaat, misschien wel de powermetal plaat van het jaar, maar daar is het nog wat vroeg voor om dat te zeggen. Hoe dan ook ken je deze band niet en vind je Helloween en Gammaray geweldig ga dan ook eens achter Scanner aan. Zoals Jeroen al zei zijn de eerste 4 platen ook echt geweldig. Hopelijk gaan ze zo nog een aantal jaren door.

Scanner - The Judgement
Reactie van Een Metalfan op 20-04-2015 om 22:44u

wat zijn deze cds toch geweldig.