Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

30-10-2020

Unleashed - Dawn Of The Nine
Jaar van release: 2015
Label: Nuclear Blast Records
Unleashed - Dawn Of The Nine
Warriors, goed nieuws! Op 20 april komt het twaalfde album van Unleashed uit en die is weer direct uit duizenden herkenbaar. Dawn Of The Nine gaat verder waar voorganger Odalheim eindigde: in de velden van het Zweedse Uppsala. Het verhaal stopte bij The Great Battle Of Odalheim en het nieuwe hoofdstuk gaat verder met A New Day Will Rise. De Warriors of Midgard pakken de strijd tegen White Christ weer vol overtuiging op om de Hammer of Thor in ere te herstellen.

Zowel het verhaal als de muziek zijn een vervolg op Odalheim. Verrassend? Nee, maar wel weer een kwaliteitsproduct zoals we dat van de Zweden gewend zijn. De herkenbare mix tussen death- en black metal staat weer bol van het vakmanschap. Veel melodieuze solo’s, pakkende riffs, meeschreeuwrefreinen en denderende vuursalvo’s van de ritmesectie (met veel bas) vullen elkaar aan, wisselen elkaar af en zorgen voor zowel catchy als uitdagende momenten.

Het door gitarist Fredrik Folkare geproduceerde album is globaal op te delen in tweeën. Nummers die toegankelijk zijn en zich uitstekend lenen voor liveshows, zoals They Came To Die, de uitschieter Where Is Your God Now? en Let The Hammer Fly enerzijds en tracks die wat meer bezinktijd nodig hebben, zoals Defenders Of Midgard en Where Churches Once Burned.

De Vikingen weten te voorkomen dat de directe herkenbaarheid leidt tot voorspelbaarheid. Het valt bijvoorbeeld op dat er wat meer dynamiek in tempo aanwezig is tussen de tracks in vergelijking met zijn voorganger. Er staan wat meer langzame songs op de nieuweling. Zo is het titelnummer het traagste sinds jaren. Ook is de deathmetalfactor wat nadrukkelijker aanwezig dan op voorgaand werk. Dit is onder andere te horen in Land Of The Thousand Lakes (de strijd verplaatst zich naar Finland) en The Bolt Thrower. Laatstgenoemde doet zijn naam eer aan doordat het een typische, eenvoudige doch doeltreffende Bolt Thrower-riff bevat. Toch is deze track niet volledig aan de Engelse formatie gewijd en horen we aardig wat prog-elementen.

Juist die aanwezigheid van progressieve karakteristiek maken van Dawn Of The Nine een langer houdbare plaat. De experimenten zitten met name in de secties met de fraaie solo’s en tijdens de wat complexere tracks. Het wordt echter nimmer té ingewikkeld en de plaat ligt dan ook lekker in het gehoor. Soms zelfs iets te makkelijk, met name gedurende de refreinen van A New Day Will Rise en They Came To Die, waarbij Johnny Hedlund de titel van de song vaak herhaalt.

Sommigen zullen de grimmige sfeer van Odalheim missen, maar velen zullen zich tevreden stellen met het niveau van Dawn Of The Nine. De formatie uit Stockholm laat ook op deze nieuwe release geen spoor van metaalmoeheid horen. De Vikingen klinken onverminderd gemotiveerd en leggen de luisteraar een mooie balans van krakers en wat uitdagendere tracks voor. De fans kunnen deze twaalfde full-length dan ook blind aanschaffen. Al weer een ‘death metal victory’ voor de Vikingen van Unleashed!

Tracklist:
1. A New Day Will Rise
2. They Came To Die
3. Defenders Of Midgard
4. Where Is Your God Now?
5. The Bolt Thrower
6. Let The Hammer Fly
7. Where Churches Once Burned
8. Land Of The Thousand Lakes
9. Dawn Of The Nine
10. Welcome The Son Of Thor!

Score: 80 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 15 april 2015

Koop dit album in

Meer Unleashed:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Unleashed - Dawn Of The Nine
Reactie van Een Metalfan op 15-04-2015 om 22:47u

8 puntjes te weinig Jeffrey vind ik.

Unleashed - Dawn Of The Nine
Reactie van iron_dennis op 16-04-2015 om 16:09u

Idd. hij moet eigenlijk een "16" krijgen!

Unleashed - Dawn Of The Nine
Reactie van heinz op 16-04-2015 om 23:26u
Score: 85 / 100

coole songs, und die herren fom unleashed sind gut drauf!
starke tracks ..ubertrifft odalheim sicher!!
rease thorr!!

Unleashed - Dawn Of The Nine
Reactie van Een Metalfan op 18-04-2015 om 12:10u

Wat ik weet te waarderen is hun stijl. Je hoort een nummer en herkent gelijk hun sound. Sterke plaat. Favoriet blijft toch het album: Shadows in the deep die volgens mij stamt uit 1994.