Pit
Enquête

Wat is tot dusver jouw favoriete song van Ghost?

Call Me Little Sunshine
Cirice
Con Clavi Con Dio
Dance Macabre
Darkness At The Heart Of My Love
Deus In Absentia
Elizabeth
Faith
From The Pinnacle To The Pit
Ghuleh/Zombie Queen
He Is
Hunter's Moon
If You Have Ghosts
Kiss The Go-Goat
Life Eternal
Mary On A Cross
Monstrance Clock
Mummy Dust
Rats
Ritual
Spillways
Square Hammer
Witch Image
Year Zero
een andere Ghost-song

[ Uitslag | Enquêtes ]

  24 maart:
 • Evil Invaders, Warbringer en Schizophrenia
 • Obstruktor, Infantry, Degenerate, Serotonia en Doodzonde
 • Truckfighters, Wizzerd en Deadly Vipers
 • 25 maart:
 • Evil Invaders, Warbringer en Schizophrenia
 • Nephylim en Dodenkrocht
 • Obstruktor, Headless Hunter, Atmoran, Torn From Oblivion en Sapphyr
 • Sisters of Suffocation en Dispelled
 • Sorcerer en High Inquisitor Woe
 • Sworn Enemy, Pain Of Truth en Worst Doubt
 • The Answer en Black Mirrors
 • 26 maart:
 • Blood Youth, Cane Hill en Diamond Construct
 • Cirith Gorgor en Lijkschouwer
 • Crowbar
 • 28 maart:
 • Metallica Amsterdam Takeover
 • 29 maart:
 • W.A.S.P.
 • Wiegedood
Kalender
Vandaag jarig:
 • Joe Kurland (Armory) - 41
 • Martin Albrecht (Mystic Prophecy) - 60
 • Steve "Zetro" Souza (Exodus) - 59
 • Thomas Fahrnbach (Boomerang) - 50

Vandaag overleden:
 • Bill Rieflin (Ministry) - 2020
 • Neil Aspinall (platenbaas) - 2008
Review

Led Zeppelin - Physical Graffiti
Jaar van release: 1975
Label: Swan Song Records
Led Zeppelin - Physical Graffiti
Physical Graffiti vierde een aantal weken geleden het veertigjarig jubileum. Dat gebeurde in stijl met een heruitgave onder de naam 40th Anniversary Edition. Led Zeppelin is in Nederland nog altijd onverminderd populair, aangezien de geremasterde versie op de achtste plaats binnenkwam in de Dutch Album Top 100. Hoogste tijd om eens bij dit monument stil te staan.

Om de release in de tijdsgeest te plaatsen: de legendarische rockband was in 1975 immens populair. Stadions liepen vol en de albums vlogen over de toonbank. De zesde full-length bereikte net als de andere platen de multiplatinumstatus. Toen de nieuwe release in de hitlijst belandde, kwamen ook alle andere vijf albums weer in de charts terug.

De rocksensatie besloot een dubbel-lp van Physical Graffiti te maken (net als andere artiesten rond die tijd) toen de acht songs, die in eerste instantie de tracklist vormden, de maximale speeltijd voor een plaat overschreden. De heren voegden daarom diverse ongereleasde tracks uit de periode 1970-1974 toe. Het is mede daarom een gemêleerde verzameling tracks die de luisteraar te wachten staat, uiteenlopend van ruige bluesrock tot country en van een ballad tot hard rock. Het is dan ook meer een soort verzamelaar dan een consistent geheel.

Dat de cohesie ontbreekt, is eigenlijk helemaal geen probleem. De diversiteit is juist een pluspunt. Het zorgt ervoor dat er voor ieder wat wils tussen staat. Het bevat een van de meest bekende nummers in de vorm Kashmir, de single Trampled Under Foot (met een clavinetmelodie die afkomstig is van Superstition van Stevie Wonder), maar daarnaast ook veel ander imponerend materiaal. Het begint al direct sterk met de rauwe bluesrock van Custard Pie, The Rover en In My Time Of Dying. Laatstgenoemde is een bewerking van Blind Willie Johnson’s Jesus, Make Up My Dying Bed (1927) en bevat een interessant experiment met distortion op de slide-gitaar.

Aan de andere kant krijgen we Kashmir, een van de bekendste tracks en een favoriet van de bandleden. Dit nummer heeft een zeer interessante ritmiek en bevat zowel de sterke bijdrage van een strijk- en blaasorkest als van een mellotron. De bescheiden hit Trampled Under Foot doet me altijd in positieve zin denken aan de Long Train Running van Doobie Brothers uit 1973. Aan de c-kant gaat het er een stuk rustiger aan toe met het mooie akoestische intermezzo Bron-Yr-Aur en Down By The Seaside (geïnspireerd door Down By The River van Neil Young) en het afsluitende Ten Years Gone.

Toch zijn er wel wat mindere momenten te noemen. Een van de minpunten is dat In My Time Of Dying te lang duurt. Daarnaast voegen de laatste drie tracks (met name Boogie With Stu en Black Country Woman) weinig toe. Ze zijn te simplistisch en bovendien voorspelbaar. Jammer dat een goed album hiermee eindigt. Laatstgenoemde is trouwens opgenomen in de achtertuin van Mick Jagger. Van de d-kant is The Wanton Song nog het meest interessant. Het laat horen hoeveel invloed de band heeft gehad op bijvoorbeeld Rage Against The Machine.

Physical Graffiti is de laatste echt overtuigende plaat van Led Zeppelin. Een gevarieerde klassieker die de tand des tijds goed heeft doorstaan. Na de release raakte de band op zijn retour. Plant raakte betrokken bij een auto-ongeluk, dat hem lang aan de kant hield waardoor een tour niet door kon gaan, er kwam veel kritiek op het niveau van de nieuwe albums en er waren geruchten over alcohol- en drugsgebruik. Met het overlijden van drummer John Bonham in 1980 kwam een einde aan een van de meest invloedrijke en legendarische rockbands ooit. John, Robert, Jimmy en John Paul lieten een nalatenschap van jewelste na, waaronder het veelzijdige Physical Graffiti.

Tracklist:
1. Custard Pie
2. The Rover
3. In My Time Of Dying
4. Houses Of The Holy
5. Trampled Under Foot
6. Kashmir
7. In The Light
8. Bron-Yr-Aur
9. Down By The Seaside
10. Ten Years Gone
11. Night Flight
12. The Wanton Song
13. Boogie With Stu
14. Black Country Woman
15. Sick Again

Score: 82 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 26 maart 2015

Led Zeppelin - Physical Graffiti
Reactie van Een Metalfan op 26-03-2015 om 11:17u

Goede review. Ik vind het anno 2015 nog altijd bizar dat een nummer als "The Rover" eigenlijk een outtake was. Pfff.

Led Zeppelin - Physical Graffiti
Reactie van Een Metalfan op 26-03-2015 om 22:21u

bedankt voor deze interessante informatie.
jij bent echt geweldig.

Led Zeppelin - Physical Graffiti
Reactie van Progressive Jeff op 27-03-2015 om 02:11u
Score: 82 / 100

Dat is inderdaad opmerkelijk. Dat vind ik wel met meerdere nummers. Het laat ook wel merken dat die andere platen ook gewoon steengoed zijn, anders waren de outtakes wel op het voorgaande plaatwerk beland. Ter info: The Rover, Houses Of The Holy (dus zelfs de titeltrack) en Black Country Woman zijn outtakes van Houses Of The Holy, Bron-Yr-Aur is een outtake van Led Zeppelin III en Down By The Seaside, Night Flight en Boogie With Stu zijn outtakes van Led Zeppelin IV.

Led Zeppelin - Physical Graffiti
Reactie van Een Metalfan op 28-03-2015 om 16:21u

kunnen die mannen wel spelen?

Led Zeppelin - Physical Graffiti
Reactie van Andre Smoor op 02-04-2015 om 14:55u
Score: 80 / 100

Goeie review, ik vind van deze plaat wel alleen de B-side fantastisch. Alle nummers van de B-side zijn klassiekers. Op de A, C en D-side staan enkele missers en je begrijp ook waarom het outtakes zijn en daarom niet op de reguliere studioplaten kwamen (met uitzondering van The rover en down by the seaside). Persoonlijk vind ik de opvolger van Physical Graffiti, het album Presence, wel een klassieker van Led Zeppelin. Vooral het nummer Achilles last stand. Dus een band op z'n retour? Nee, voor mij niet.

Led Zeppelin - Physical Graffiti
Reactie van Rogier op 18-04-2015 om 11:02u
Score: 95 / 100

Hoewel het best een goede recensie is, is het cijfer veel te laag. De recensent mist historisch perspectief. Een rits album in het rijtje Nieuwe Reviews scoort hoger. Dat is toch volkomen belachelijk. Alsof die album beter zijn dat deze klassieker.

Fleddy Melculy Metalfestival Into The Grave

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2023 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.