Pitfest
Enquête

Wij hebben onderhand wel genoeg van ‘Deutschland Über Alles’ bij sportwedstrijden als het EK Voetbal. Wat zou jij een goede keus vinden als nieuw volkslied voor onze oosterburen?

Accept - Balls To The Wall
Avantasia - Reach Out For The Light
Axel Rudi Pell - Rock The Nation
Blind Guardian - The Bard’s Song (In The Forest)
Destruction - Thrash ‘Til Death
Die Apokalyptischen Reiter - Friede Sei Mit Dir
Electric Callboy - We Got The Moves
Equilibrium - Unbesiegt
Gamma Ray - Land Of The Free
Guano Apes - Lords Of The Boards
Helloween - Eagle Fly Free
Kreator - Hate Über Alles
Masterplan - Spirit Never Die
Michael Schenker Group - Armed And Ready
Powerwolf - Amen And Attack
Primal Fear - Metal Is Forever
Rage - Higher Than The Sky
Rammstein - Deutschland
Running Wild - Under Jolly Roger
Scorpions - Rock You Like A Hurricane
Sodom - Bombenhagel
Tankard - Die With A Beer In Your Hand
Till Lindemann - Sport Frei
Warlock - All We Are
een andere Duits lied

[ Uitslag | Enquêtes ]

  23 juni:
 • 311
 • Cradle Of Filth en Mimi Barks
 • Graspop Metal Meeting
 • Steel Panther
 • 24 juni:
 • Avenged Sevenfold en Polyphia
 • Mr. Bungle, Spotlights en Oxbow
 • 25 juni:
 • Cradle Of Filth en Mimi Barks
 • Megadeth
 • 26 juni:
 • Body Count
 • 27 juni:
 • Hellfest
 • Jera On Air
 • Rammstein
 • 28 juni:
 • Hellfest
 • Jera On Air
 • Karloff, Fatesealer, Kronol
 • Rammstein
 • 29 juni:
 • Hellfest
 • Jera On Air
Geen concerten bekend voor 23-07-2024.
Kalender
Vandaag jarig:
 • Chris Holmes (W.A.S.P.) - 66
 • Chuck Billy (Testament) - 62
 • Frédéric Leclercq (Dragonforce) - 46
 • Glenn Danzig (Danzig) - 69
 • Heiko Spaarmann (Povertys No Crime) - 48
 • Joey Allen (Warrant) - 60
 • Randy Jackson (Journey) - 68
 • Ryan Clark (Demon Hunter) - 45
 • Steve Shelley (Sonic Youth) - 62

Vandaag overleden:
 • Max "Mad Max" Varnier (Worship) - 2001
 • Pete Quaife (The Kinks) - 2010
Review

Enslaved - Eld
Jaar van release: 1997
Label: Osmose Productions
Enslaved - Eld
Enslaved bracht op de eerste lentedag van 1997 Eld uit. Dit derde album volgde op het verschijnen van de eerste twee full-lengths (Vikingligr Veldi en Frost) uit 1994. Met dit duo vestigden de Noren al een goede naam en ontwikkelden ze een eigen stijl. Op Eld, dat vertaald wordt met vuur, is die verder uitgewerkt. Het is de laatste plaat in de serie aarde, lucht en vuur, die volledig in de Vikingtalen gezongen is. Het is de enige plaat waarop, naast de oprichters Grutle Kjellson en Ivar Bjørnson, drummer Harald Helgeson te horen is. Hij speelt tegenwoordig in Thundra en Evig Natt.

Het drietal begint met het maar liefst zestien minuten durende 793 (Slaget Om Lindisfarne), dat een prachtig en sfeervol intro bevat. Nadat de eerste helft atmosferisch van aard is, knallen vervolgens de blastbeats plus agressieve en chaotische riffs je om de oren. Vanaf dit moment is er veel afwisseling te bespeuren. Hierdoor verveelt deze epische track, ondanks de lange speelduur, geen moment. Het blijft heroïsch van karakter en is een van de hoogtepunten uit de vroege carrière van Enslaved.

Ook de andere tracks zijn lange werkstukken, net als de Noren op Vikingligr Veldi lieten horen. Waar het debuut hier en daar langdradig aanvoelt, is in de jaren erna veel aandacht aan de songwriting besteed. Zowel binnen de nummers zelf als tussen de songs onderling is veel meer dynamiek te bespeuren. Hordalendingen, Alfablot en Kvasir’s Blot zijn doorgaans agressief en relatief straightforward. Hierin wisselen blastbeatpassages met daarover venijnige black-/thrashmetalriffs en kortere, langzamere delen waarin de cleane zang opduikt, elkaar af. In de laatste drie tracks zitten ook wel van die secties, maar verschuift de balans meer naar de progressieve kant. Zo begint For Lenge Siden bijvoorbeeld trager, epischer en minder agressief met onder andere getokkel en verschillende lagen riffs en leads.

Productioneel klinkt het warmer dan op de ijzige voorganger. Het geheel klinkt open, waardoor de gave riffs goed te onderscheiden zijn. Opvallend is dat de gitaarpartijen meer dan voorheen diverse soorten metal herbergen. Het varieert van doom-, heavy- en thrash metal tot punk, folk- en black metal. Al deze stijlen zijn op een organische manier in de songwriting toegepast.

Alleen de cleane gitaren in Glemt zijn niet goed in de mix verwerkt en ook de keyboardpartijen lijken eroverheen geplakt. Een ander punt van discussie zijn de drums, die aardig hard in de mix staan. Met name tijdens de blastbeatsecties klinkt het geheel niet echt strak. Hierdoor doet het wat chaotisch aan. Toch varieert Harald over het algemeen goed, buiten de vele blastbeatsecties om, zoals aan het sterke begin van For Lenge Siden.

De bijna spirituele cleane zang van Grutle is erg overtuigend op dit album. Hij heeft zich op dat gebied enorm verbeterd. Zijn heldere vocalen zijn frequenter aanwezig dan op voorganger Frost en dat pakt heel goed uit. Met name tijdens de rustige passages vervullen ze een belangrijke, karaktervormende rol samen met de atmosferische keyboard-partijen. In combinatie met de teksten die handelen over onder andere de Noorse mythologie, is hierdoor een sterk thematisch album ontstaan. Ook de agressieve screams zijn toereikend, maar minder opvallend.

Enslaved slaagt er met Eld in om een consistentere plaat dan de voorgangers te maken, met een verbeterde songwriting en een progressievere inslag. Bovendien is het thematisch een sterk werkstuk dat tot de beste vikingmetalalbums gerekend mag worden. Als je het gaat vergelijken met het recentere werk, valt op dat er een overeenkomstigheid is tussen de plotselinge tempowisselingen. Bovendien valt op dat de combinatie van agressieve stukken en cleane passages destijds al te horen was. Eld is wat dat betreft een aanrader voor zowel fans van het oude werk alsmede zeker de moeite waard voor liefhebbers van het nieuwe Enslaved.

Tracklist:
1. 793 (Slaget Om Lindisfarne)
2. Hordalendingen
3. Alfablot
4. Kvasirs Blod
5. For Lenge Siden
6. Glemt
7. Eld

Score: 84 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 20 maart 2015

Meer Enslaved:

Enslaved - Eld
Reactie van Verritus op 20-03-2015 om 21:08u
Score: 93 / 100

Legendarisch album. Altijd leuk om goede nieuwe reviews van je oude favorieten te lezen. Destijds helemaal grijs gedraaid en dat was wel aan de schijf te zien toen ik die zonet weer tevoorschijn haalde.
De genoemde drie raasnummers doen me nooit zoveel, maar de laatste drie nummers en natuurlijk vooral het openingsnummer des te meer. Wat een sfeer wist Enslaved neer te zetten op dit album.

Enslaved - Eld
Reactie van Een Metalfan op 20-03-2015 om 22:36u

laat al het nieuwe werk ook aan Jeffrey over.
geweldig hoe hij het in woorden brengt.
en ik ga zeker dit album beluisteren.

Enslaved - Eld
Reactie van ewing1 op 20-03-2015 om 23:34u
Score: 80 / 100

Goeie plaat maar Frost vind ik beter maar dat zal wel de volgende review zijn aangezien we hier een Enslaved overkill hebben de laatste tijd.

Enslaved - Eld
Reactie van Jos op 22-03-2015 om 00:11u
Score: 90 / 100

Die drums die niet altijd even strak klinken en daardoor een wat chaotische indruk achterlaten vind ik juist (zoals wel meer black metal platen uit de jaren 90) een grote charme.
De eerste 2 platen vond ik wat eentonig, Eld was de eerste plaat waar de progressieve elementen wat meer naar voren kwamen.
Voor mij een van de klassiekers uit de black metal scene en verplichte kost voor mensen die alleen bekend zijn met het modernere Enslaved.

Enslaved - Eld
Reactie van Artorius op 22-03-2015 om 12:10u
Score: 75 / 100

Is het soms Enslaved maand bij Metalfan, of zo?

Kan mij nog wel herinneren dat ik destijds enigszins teleurgesteld was met Eld. Als opvolger van die twee super knallers (Vikingligr Veldi & Frost) had ik er veel meer van verwacht, of in elk geval iets geheel anders. Gaandeweg verloor ik mijn frustratie om wat dit album niet is, en heb ik het leren waarderen voor wat het wél is: het startpunt van een ontdekkingsreis.

Enslaved - Eld
Reactie van Een Metalfan op 22-03-2015 om 21:33u

nee het is geen enslaved maand.
er worden gewoon hele goede oldies besproken, en ik vind en nog vele andere dat ze geweldig besproken worden.
nogmaals ga zo door.

metal Han.

Enslaved - Eld
Reactie van Een Metalfan op 23-03-2015 om 12:25u

ik had de lp versie...dit om de verborgen boodschappen te kunnen horen.....de boodschappen rechtstreeks van de hel....

Enslaved - Eld
Reactie van Artorius op 23-03-2015 om 15:25u
Score: 75 / 100

De hel, daar heb ik ook eens boodschappen gedaan. Maar ik moest er gepast betalen, en ik had maar één ziel. Dus voortaan toch maar weer naar de Appie...

Enslaved - Eld
Reactie van Een Metalfan op 23-03-2015 om 15:54u

appie? wie is appie? die lost altijd maar een kwakie?

Enslaved - Eld
Reactie van Een Metalfan op 23-03-2015 om 21:55u

ga ergens anders jullie ziel kwetsen, hier wordt serieus gepraat.

Enslaved - Eld
Reactie van Een Metalfan op 24-03-2015 om 07:59u

serieus?

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.