Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

17-06-2021

The Committee - Power Through Unity
Jaar van release: 2014
Label: Folter Records
The Committee - Power Through Unity
Er zullen voor december 2014 niet veel mensen zijn geweest die van The Committee, een internationaal blackmetalgezelschap, hadden gehoord. Sinds het verrassende en krachtige openingsoptreden op de Eindhoven Metal Meeting zal het militant ogende, in bivakmutsen gestoken gezelschap echter zeker wat zieltjes hebben gewonnen. De combinatie van slepende black metal, doorspekt met doominvloeden, een dreigende podiumpresentatie en gruizelige zwart-witbeelden van oorlogstaferelen werkte zelfs midden op de dag behoorlijk goed. Dat optreden smaakte naar meer, dus werd het tijd om het eerder vorig jaar verschenen debuutalbum Power Through Unity eens onder de loep te nemen. Zou de muziek The Committee ook zonder visuele hulpmiddelen overeind blijven?

Die vraag kan na een aantal luisterbeurten louter bevestigend beantwoord worden. Voor een debuutalbum klinkt Power Through Unity buitengewoon sterk. De zes lange nummers zijn slepend en vaak melancholisch van aard, maar de band slaagt er moeiteloos in om de aandacht vast te houden. Het materiaal doet soms zelfs een beetje aan Drudkh denken, hoewel de thematiek natuurlijk aardig uiteenloopt. Maar op andere momenten proef ik vlaagjes Graveland (de heroïek) en Secrets Of The Moon (het statige, dreigende karakter). Een interessante sound dus, want dit zijn toch niet bepaald bands die in elkaars vaarwater liggen.

De bijna negen minuten durende opener Not Our Revolution maakt direct de nodige indruk. Het is een grimmig en hypnotiserend, monotoon nummer dat ondanks zijn repetitieve karakter geen moment verslapt. The Committee benut de kracht van herhaling optimaal. Ook bij By My Bare Hands en The Last Goodbye (dat een fraaie, melancholische ondertoon heeft) schuilt de kracht van de band in de trage riffs en het monotone drumwerk. De uitgerekte, raspende screams geven het geheel extra glans, maar ook tijdens de lange, instrumentale passages verliest The Committee niet aan kwaliteit.

Power Through Unity is een verrassend debuutalbum geworden. Hoewel de plaat relatief onopgemerkt is gebleven, verdient dit gezelschap zeker wat meer aandacht. Ik ben benieuwd of The Committee een eenmalig project blijkt te zijn. Afgaande op het niveau van dit debuut ligt er namelijk waarschijnlijk nog veel moois in het verschiet.

Tracklist:
1. Not Our Revolution
2. The Man of Steel
3. By My Bare Hands
4. The Last Goodbye
5. Katherine's Chant
6. Power Through Unity

Score: 80 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 9 maart 2015

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Quarlon op 15-03-2015 om 16:20u
Score: 87 / 100

Absolute topschijf. Kan me geheel vinden in review