Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

17-06-2021

The Committee - Memorandum Occultus
Jaar van release: 2017
Label: Folter Records
The Committee - Memorandum Occultus
Het militant ogende The Committee oogstte enkele jaren geleden het nodige lof dankzij een imponerend openingsoptreden op Eindhoven Metal Meeting. Ook het debuutalbum Power Through Unity (2014) bleek voor een frisse wind in het blackmetalgenre te zorgen. De grimmige, repetitieve, norse sfeer van het live-optreden bleek ook op plaat goed uit de verf te komen. Drie jaar na het debuut ligt met Memorandum Occultus de opvolger in de schappen, wederom via het kleine, Duitse label Folter Records.

The Committee is een internationaal gezelschap van black- en doommuzikanten. De leden gaan schuil onder een soort spionagepseudoniemen (‘The Mediator’, ‘The Charter’, ‘The Trigger’, ‘The Conspirator’ en ‘The Inquisitor’). De een noemt het goedkoop effectbejag, maar feit is dat de oorlogszuchtige retoriek en beeldvorming van de band ervoor zorgt dat The Committee opvalt in de massa. Bovendien past de monotone, stugge sfeer goed bij de beelden die de muziek oproept. Wie naar Memorandum Occultus luistert, ziet voor zijn geestesoog grimmige, besneeuwde vlakten, waarop kolossale, verroeste tanks langzaam voortploegen.

Memorandum Occultus lijkt uit conceptueel oogpunt een soort ‘handboek voor de moderne dictator’ te zijn, getuige titels als Dead Diplomacy - Weapons Of War, Golden Chains - Weapons Of Finance en Flexible Facts - Weapons Of History And Chronology. Wellicht dat het gezelschap onlangs in Turkije is langsgeweest voor een masterclass, want daar lijken dergelijke lessen in de praktijk te worden gebracht. Hoe dan ook, muzikaal gezien heeft The Committee genoeg te bieden. De zes lange nummers zitten vakkundig in elkaar, met genoeg herhaling om een hypnotiserend effect te creëren en voldoende afwisseling om de aandacht vast te houden. Vooral Synthethic, Organic Gods - Weapons Of Genocide valt in positieve zin op.

Over de gehele linie klinkt Memorandum Occultus wat steviger dan zijn voorganger. Het debuutalbum had nog een aantal melancholische momenten, maar deze nieuwe telg klinkt vooral vastberaden. Dat uit zich in de dwingende riffs, maar ook in het bijzonder sterke drumwerk. Daardoor klinkt het tien minuten durende Golden Chains - Weapons Of Finance behoorlijk indrukwekkend. Verder valt op dat The Committee ditmaal meer oog voor detail heeft. Let bijvoorbeeld maar eens op de vernuftige wijze waarop kerk- en moskeegebeden zijn verwerkt in Treacherous Teachings – Weapons Of Religion, of de subtiele break met akoestisch, flamenco-achtig gitaarwerk en samples in Flexible Facts - Weapons Of History And Chronology.

Eerder vergeleek ik The Committee met Drudkh, Secrets Of The Moon en Graveland. Op dit tweede album valt echter op dat dergelijke vergelijkingen de lading niet goed dekken. The Committee heeft een geheel eigen sound ontwikkeld die direct herkenbaar is. Wie vermoedt dat de band vooral een gimmick is, komt bedrogen uit. Memorandum Occultus is vakmanschap, uitgevoerd volgens een geheel eigen visie. Een waardige opvolger van het verrassende debuut.

Tracklist:
1. Dead Diplomacy - Weapons Of War
2. Synthethic, Organic Gods - Weapons Of Genocide
3. Golden Chains - Weapons Of Finance
4. Treacherous Teachings - Weapons Of Religion
5. Flexible Facts - Weapons Of History And Chronology
6. Intelligent Insanity - Weapons Of Methodology And Duality

Score: 82 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 29 maart 2017

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]