Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-01-2021

Ancient Rites - Laguz
Jaar van release: 2015
Label: Massacre Records
Ancient Rites - Laguz
Maar liefst negen jaar moesten de fans van Ancient Rites wachten op een nieuwe full-length. Wederom waren line-upwisselingen (en gezondheidsproblemen) de redenen waarom het zo lang heeft geduurd. Ondanks deze tegenslagen hebben de Belgen zich herpakt en is Laguz het resultaat. Wordt het wachten op nieuw materiaal met deze zesde release beloond?

De vraag stellen is ‘m beantwoorden. Ik kan me voorstellen dat de fans na de eerste paar luisterbeurten de plaat vinden tegenvallen. Dat komt met name door de productie en dat is opvallend, want net als de vorige platen is er samengewerkt met Christian ‘Moschus’ Moos in de SpaceLab Studio. Niet dat hij die twee platen van een geweldige productie voorzien heeft, maar hij gaf ze wel een emotionele connectie mee. Die klik mis ik met het nieuwe werk. Het geheel klinkt wat overgeproduceerd en raar gemixt. Het grootste probleem is dat het gitaargeluid van met name de ritmegitaren te ver is weggedrukt in de mix terwijl juist dat een van de sterkere elementen is van Ancient Rites.

Daarentegen staan de keyboardpartijen en de zang prominent in de mix. De vocalen van historicus Günther zijn altijd al een punt van discussie geweest. Ook nu kan ik me voorstellen dat mensen er maar moeilijk aan kunnen wennen. Het lijkt wel alsof er bijna niet meer gezongen wordt. Het houdt het midden tussen fluisteren en praten. Wat daarbij niet helpt, is dat er wat effecten aan zijn toegevoegd die het luisterplezier niet bevorderen. Slechts sporadisch wordt er gezongen, zoals in Under The Sign Of Lagoz en Von Gott Entfernt (Bij Nacht En Ontij).

Toch zullen de fans die Laguz meer dan vijf luisterbeurten gunnen en door de gebrekkige productie heen kunnen prikken, genoeg fraais ontdekken. Met het songmateriaal is namelijk niet veel mis. Met name Under The Sign Of Lagoz, Von Gott Entfernt (Bij Nacht En Ontij), Leg V Aladaue (Fifth Larks Legion) en Frankenland zijn prima nummers die voldoen aan de verwachtingen. Strijdliederen die verhalen over vergeten feiten uit de historie. Het epische karakter ervan is toegenomen doordat de symfonische factor een grotere rol speelt. Veel tracks zijn voorzien van mooie intro’s, zoals die van Golden Path To Samarkand, Von Gott Entfernt (Bij Nacht En Ontij) en Apostata (Imperator Fidelis). Ook tijdens de tracks zijn er verschillende momenten waarop de orkestraties goed zijn verwerkt, zoals te horen in Carthago Delenda Est. Bovendien is er een aantal momenten waarop de leadgitaren en het cinematische keyboardwerk elkaar mooi aanvullen, bijvoorbeeld tijdens Apostata (Imperator Fidelis), Leg V Aladaue (Fifth Larks Legion) en het tweede deel van Von Gott Entfernt (Bij Nacht En Ontij).

Laguz is met name door de productie een wat tegenvallende plaat, maar wie deze zesde full-length vaker gaat beluisteren, ontdekt dat het songmateriaal goed in elkaar steekt. Niet dat het niveau van de vorige twee platen worden geëvenaard, maar globaal is het materiaal solide. Door de gebrekkige mix komen de beste elementen echter niet helemaal tot hun recht. Een gemiste kans dus vooral. Hopelijk herstelt de band zich snel van deze lichte teleurstelling.

Tracklist:
1. Golden Path To Samarkand
2. Carthago Delenda Est
3. Under The Sign Of Lagoz
4. Von Gott Entfernt (Bij Nacht En Ontij)
5. Apostata (Imperator Fidelis)
6. Leg V Aladaue (Fifth Larks Legion)
7. Mind Unconquered
8. Umbra Sumus (We Are Shadows)
9. Frankenland
10. Fatum (Ill Fate / Noodlot)

Score: 73 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 11 februari 2015

Koop dit album in

Meer Ancient Rites:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Ancient Rites - Laguz
Reactie van Jos op 11-02-2015 om 12:11u

Die helm op de hoes komt mij bekend voor. Is dat niet dezelfde als die op de eerste plaat van Enslaved staat?

Ancient Rites - Laguz
Reactie van Progressive Jeff op 11-02-2015 om 13:30u
Score: 73 / 100

Leuke vraag voor een interview. Over de cover van Vikingligr Veldi van Enslaved: The distinct cover features the grave-good helm uncovered at the Sutton Hoo site in England, ostensibly belonging to the 7th century bretwalda, Raedwald of East Anglia. (bron: Wikipedia). De exacte achtergrond van de cover van Laguz is mij vooralsnog niet geheel duidelijk. Wellicht dat een van de andere lezers daar wat meer over kan zeggen.

Ancient Rites - Laguz
Reactie van Een Metalfan op 11-02-2015 om 15:28u

Mooie helm!

Ancient Rites - Laguz
Reactie van Een Metalfan op 11-02-2015 om 15:30u

Vroeger ook een gehad...dat heet een Nolan.

Ancient Rites - Laguz
Reactie van Michel op 22-02-2015 om 00:28u

De hoes deed me ook denken aan "Warrior" van Unleashed.

Ancient Rites - Laguz
Reactie van Kor op 22-02-2015 om 20:54u
Score: 70 / 100

Potverdikkie. Ingewikkeld cdtje. Rubicon was al wennen ten opzichte van Dim Carcosa, maar deze plaat is moeilijk te plaatsen. Slecht is ie zeer zeker niet. Maar echt boeien doet hij ook niet op elk vlak.
Gunther doet duidelijk zijn best wat vocalen betreft, maar goed zingen kan hij nog altijd niet.
Al met al is het niet verkeerd om hem af en toe eens in de platenspeler te doen.