Enquête

Wat vind jij de beste metal- of rockcover van een ABBA-song?

Bang-A-Boomerang – Black-Ingvars
Dancing Queen – Diablo
Does Your Mother Know – Ash
Eagle – Rob Rock
Gimme! Gimme! Gimme! – Mägo De Oz
Gimme! Gimme! Gimme! – Sinergy
Gimme! Gimme! Gimme! – Tragedy
I'm A Marionette – Ghost
Knowing Me, Knowing You – MGT & Ville Valo
Lay All Your Love On Me – Amberian Dawn
Lay All Your Love On Me – Avantasia
Lay All Your Love On Me – Helloween
Mamma Mia – The Black (Sweden)
Money, Money, Money – At Vance
Money, Money, Money – Mental Crypt
Ring, Ring – Sator
S.O.S. – Fozzy
Summer Night City – Therion
Take A Chance On Me – The Black (Sweden)
The Winner Takes It All – At Vance
Voulez-Vous – Morgana Lefay
Waterloo – Black-Ingvars
Waterloo – Nation
When I Kissed The Teacher – Last Autumn's Dream
een andere ABBA-cover, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  1 december:
 • Insomnium en Omnium Gatherum
 • 2 december:
 • Árstíðir
 • Hällas en Gigatron2000
 • Insomnium en Omnium Gatherum
 • Sonata Arctica en Eleine
 • Wilson & Wakeman
 • 3 december:
 • Hangman's Chair
 • Heilung
 • 4 december:
 • Dool en Ggu:ll
 • Epica en Blackbriar
Geen concerten bekend voor 30-12-2021.
Kalender
Vandaag jarig:
 • ADM (The Birthday Massacre) - 45
 • Billy Idol (Generation X) - 66
 • Cherie Currie (The Runaways) - 62
 • John Moyer (Disturbed) - 48
 • Mike Stone (Queensrÿche) - 52
 • Richard Barbieri (Porcupine Tree) - 64
 • Roger Glover (Deep Purple) - 76
 • Stephan Lill (Vanden Plas) - 53
 • Zoltán "Piócásember" Király (Akela) - 41

Vandaag overleden:
 • Aleksander "Olass" Mendyk (Acid Drinkers) - 2008
 • Munetaka Higuchi (Loudness) - 2008
 • Scott Smith (Loverboy) - 2000
Review

Jorn Lande & Trond Holter - Dracula, Swing Of Death
Jaar van release: 2015
Label: Frontiers Music

Jorn Lande & Trond Holter - Dracula, Swing Of Death

Normaal gesproken is hardrock niet zo mijn ding, maar voor Jorn Lande maak ik graag een uitzondering. Wat een geweldige stem heeft die man. Voldoende reden om enthousiast te worden over een rockopera die hij samen met gitarist Trond Holter, alias Teeny (bekend van Wig Wam) heeft geschreven. Rockopera is misschien niet het juiste woord. Het is meer een conceptalbum in de stijl van Ayreon, want het verhaal wordt in tien nummers verteld, zonder dat daarbij gebruik is gemaakt van gesproken passages.

Swing Of Death is gebaseerd op het bekende boek van Bram Stoker over graaf Vlad III, prins van Wallachije, die zijn ziel verkocht aan de duivel en een vampier werd. De rode draad is de innerlijke strijd van Dracula, wanneer hij zich nog herinnert wat ware liefde is. De rollen van Mina en Lucy worden vertolkt door Lena Fløitmoen.

Een onheilspellende intro van de openingstrack Hands Of Your God zorgt voor een dreigende sfeer. De stem van Lande is meeslepend en heeft een emotionele lading. Walking On Water is het soort nummer waar de stem van Lande het best tot zijn recht komt. Het had van grootmeester Ronnie James Dio kunnen zijn. Het gitaarwerk van Holter is wat zwaarder dan je zou verwachten en de solo is verrassend, met behoorlijk wat folkinvloeden. Hoewel dit misschien het stevigste nummer van het album is, neemt deze track me helemaal niet mee in het verhaal. Dat valt vooral op, wanneer de intro van de titeltrack je terugvoert in de tijd. Muzikaal doet het een beetje denken aan de rockabilly van Stray Cats en aan California Girls van David Lee Roth. Een bijzonder opvallende track en erg leuk om te luisteren, maar er is geen spoor meer van de dreigende, duistere sfeer.

Het verhaal wordt weer opgepakt bij Masquerade Ball, naar mijn mening de beste track op het album. Niet alleen is de zang van Lande fenomenaal, maar ook instrumentaal is dit een prachtige compositie, met veel aandacht voor detail. De flamenco-invloeden, het pianospel, het geluid van de voetstappen, alles klopt in deze track. Save Me is het eerste duet met Lena Fløitmoen, die over meer dan voldoende talent beschikt om naast Lande te schitteren. Het refrein is me een beetje te catchy en datzelfde geldt voor de volgende track, River Of Tears, opnieuw een duet. Deze bevat trouwens een meer dan fraaie gitaarsolo.

Een ander hoogtepunt op dit album is Queen Of The Dead. In eerste instantie doet het nummer sterk denken aan Whitesnake, maar na een break verandert het nummer van karakter en werkt het toe naar een geweldig instrumentaal einde. Trond Holter laat op dit album echt heel iets anders horen dan de glamrock van Wig Wam. Ook de ritmesectie, die wordt gevormd door bassist Bernt Jansen en drummer Per Morten Bergseth, draagt bij aan de glansrol van Trond Holter op dit album.

Into The Dark is het volgende duet met Lena Fløitmoen en hier krijgt ze de gelegenheid om flink uit te pakken, maar opnieuw raak ik het verhaal kwijt. Ook de volgende track staat er volledig los van, want True Love Through Blood is een instrumentaal nummer in de stijl van Michael Schenker. Het slotnummer Under The Gun is een prima track, met veel potentie om gedraaid te worden op de radio, maar het is niet de climax die je zou verwachten in een rockopera.

Swing Of Death is een aangenaam luisteralbum, met enkele verrassende wendingen. Ook de herkenbare details van klassieke rockartiesten zijn op een bijzonder knappe wijze verwerkt in de composities. Maar een rockopera is het niet, het verhaal ontbreekt. Er lijkt teveel nadruk gelegd te zijn op mogelijke geschiktheid voor de radio. Dat vind ik jammer, ik had er meer van verwacht.

Tracklist:
1. Hands Of Your God
2. Walking On Water
3. Swing Of Death
4. Masquerade Ball
5. Save Me
6. River Of Tears
7. Queen Of The Dead
8. Intro The Dark
9. True Love Through Blood
10. Under The Gun

Score: 83 / 100

Reviewer: Marc
Toegevoegd: 10 februari 2015

Jorn Lande & Trond Holter - Dracula, Swing Of Death
Reactie van 80 op 10-02-2015 om 15:17u

Jorn Lande is altijd goed.

Jorn Lande & Trond Holter - Dracula, Swing Of Death
Reactie van Christian op 10-02-2015 om 21:59u
Score: 90 / 100

Zo hoor ik Jorn weer graag! Ambitieus project die veel kleur krijgt door de variërende nummers en door de goede muzikale lijnen van Trond Holter. Luister bijvoorbeeld even naar de lyric video van Queen of the Dead op Youtube. Het instrumentale gedeelte aan het eind van het nummer blaast je helemaal weg. Ik vind dit een heerlijk album. Hopelijk gaat hij hiermee touren!

Jorn Lande & Trond Holter - Dracula, Swing Of Death
Reactie van Veder op 10-02-2015 om 23:59u
Score: 85 / 100

Yes...eindelijk weer een plaat waar een echte songwriter bij betrokken is.
Jorn's solo werk is behoorlijk ruk geworden, maar dit is toch weer ouderwets goed!

Jorn Lande & Trond Holter - Dracula, Swing Of Death
Reactie van Nico85 op 13-02-2015 om 22:21u

Jorn is echt een beest van een zanger. Ik heb al zijn producten en dat gaat nooit vervelen. Ook zijn nieuwste werk hierboven beschreven is weer een top product

Jorn Lande & Trond Holter - Dracula, Swing Of Death
Reactie van Andre Smoor op 16-02-2015 om 09:13u
Score: 95 / 100

Gewoon weer een klasse plaat van Jorn Lande. Elk nummer heeft iets specifieks en ik vind het moeilijk om een favoriet aan te wijzen. De man nooit slechte platen gemaakt (misschien mindere) en deze plaat is echt top 10 materiaal. Het derde nummer vind ik trouwens helemaal niet op David Lee Roth lijken, maar heeft meer van een musical weg met een Gary Moore middenstuk. En dat radiovriendelijke is te verklaren, in Zweden hebben ze met Bandit Rock Radio een zender die naast alternatieve rock ook metal en hardrock draaien. Met een goed product krijg je dus veel zendtijd en dat heeft de band met Dracula afgeleverd. Wat wel raar is dat mijn de bandnaam heeft veranderd, Trond en Brent speelde ook al mee op Traveller, maar dat zal wel een juridische reden hebben. Klasse plaat

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.