Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-09-2021

Dreamgrave - Presentiment
Jaar van release: 2014
Label: eigen beheer
Dreamgrave - Presentiment
Er zijn releases, waarvan je weet dat ze nooit de aandacht krijgen die ze verdienen. Platen die, als ze gemaakt zouden zijn geweest door grote namen, de hemel in geprezen worden. Echter, omdat een beginnende band zonder voldoende contacten de producent is, blijft het creatieve werk onopgemerkt. Dit geldt ook voor het debuut van Dreamgrave. Hopelijk draagt deze review bij aan erkenning en krijgt deze formatie snel een goed platencontract. Het Hongaarse kwintet laat op dit debuut namelijk een zeer geslaagde combinatie horen van atmosferische, progressieve rock en extreme dark metal.

Het donkere, cinematische intro Ethereal Eternity brengt je direct in de juiste sfeer en het vormt de opmaat voor het dynamische Black Spiral. Deze track laat goed horen waar Dreamgrave toe in staat is: progressieve melodische metal met sterke riffs, oriëntaalse pianomelodieën, veel soepel verlopende tempowisselingen en een rustige, atmosferische middenpassage. Alsof dat nog niet genoeg is, volgt in Memento Mori progrock ŕ la Dream Theater met een Hammond-orgel. Elke track brengt zo weer nieuwe elementen. In deel twee van het titelnummer is er bijvoorbeeld een cello- en xylofoonmelodie te horen. Alle elementen zijn goed geďntegreerd in de zeer professionele productie.

De melodieuze muziek wordt aangevuld met verstaanbare grunts en heldere vocalen van Dömötör Gyimesi en de cleane zang van sopraan Mária Molnár. De samenzang van de twee is al goed tijdens de heftige nummers, maar memorabel zijn ze tijdens de atmosferische passages met ruimtelijke, langgerekte synthesizertonen. Vooral emotief is Dreamgrave daar op zijn sterkst. Het slotakkoord It’s Ubiquitos is hier een goed voorbeeld van. Deze hemelse track bouwt op rond een thema en werkt rustig toe naar een weergaloze climax. Met terugwerkende kracht is dit dan ook één van mijn favoriete songs van 2014.

Zijn er dan geen verbeterpunten te noemen? Ja, toch wel, maar het blijft beperkt tot details. Het enige nummer dat me iets minder bevalt vanwege de experimenteerdrift, is False Sense Of Confidence. De atmosferische tweede helft is wonderschoon, maar het eerste deel past niet zo goed bij de overige nummers en het mist vooral richting. Het slaat na een paar minuten wat op hol met een op zich goed, maar kort experimenteel jazzdeel, om vervolgens opeens naar de donkere beginriff van The Lotus Eater van Opeth te grijpen, een wat abrupte wending. Daarnaast weten de inwoners van Szeged moeilijk een einde te breien aan Memento Mori en The Last Drop Falls. Er valt dus nog wel wat te schaven en te winnen.

Ondanks deze verbeterpunten is het doorgaans genieten geblazen. Zeker als je een liefhebber bent van de combinatie melodische metal, de prog van Opeth en de atmosferische rock van Anathema. De Hongaren brengen dark metal met dit debuut naar een hoger niveau. Bijna elke track bevat weer nieuwe elementen en verrast in positieve zin. Of het nu de cleane zang is, de samenzang, de complexe metal of de atmosferische passages, Dreamgrave beheerst het allemaal. Presentiment is een geweldig debuut en een verplichte aanschaf voor progmetalfans!

Tracklist:
1. Ethereal Eternity
2. Black Spiral
3. Memento Mori
4. The Last Drop Falls
5. Presentiment
6. Presentiment II
7. False Sense of Confidence
8. It’s Ubiquitious

Score: 86 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 28 januari 2015

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Old Mhb op 28-01-2015 om 11:43u

Heb er just wat van beluisterd via You Tube. Ga er nog geen score op plakken omdat ik niet goed weet wat er mee te doen. efkes op men gemak beluisteren en daarna zien als ik em wis, bijhoud, en als em echt goed is, koop.

Reactie van Progressive Jeff op 28-01-2015 om 12:23u
Score: 86 / 100

De link naar het album op Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=skvEUz0ukUk. Zeker op je gemak meerdere keren gaan beluisteren.

Reactie van Metal Meepy op 28-01-2015 om 15:00u
Score: 79 / 100

Absoluut een band met potentie; moet in de gaten gehouden worden en verdient ook alle aandacht. Muzikaal erg sterk, goede songwriters, complex maar meteen goed luisterbaar. Mijn enige punt van kritiek (en daarom ook wat lagere score) is de zang. Die komt op mij bijna over de gehele linie nog erg amateuristisch over, vooral de vrouwenzang (die vind ik echt niet goed) en in mindere mate ook de cleane mannenstem. De grunts zijn mij eigenlijk ook wat te statisch en gevoelloos. Als dat goed op de rails komt, dan is dit ook voor mij jaarlijst materiaal, want muzikaal is dit inderdaad top!

Reactie van appie op 29-01-2015 om 11:25u
Score: 70 / 100

De zang is hier echt de spelbreker want muzikaal zit het uitstekend in elkaar, ik vind de grunts goed te doen maar de cleane zang is echt zwak en dat mokkel tettert overal waar ze dr kop moet houden.

Reactie van Progressive Jeff op 04-02-2015 om 10:46u
Score: 86 / 100

English version of the interview: https://docs.google.com/document/d/1YdIhiM9yberdJkQg56CW4lgkPl5qzUc1lsQnfGOdw7o/edit