Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-09-2021

Dreamgrave - Monuments I - The Anxious
Jaar van release: 2017
Label: Eigen Beheer
Dreamgrave - Monuments I - The Anxious
Dreamgrave is een progressieve metalband die sinds 2007 actief is. In 2014 verschijnt het debuutalbum Presentiment, dat lovende kritieken krijgt, ook van onze zijde. Inmiddels is er een ep, de eerste van de Monuments-trilogie. Deze trilogie bestaat uit The Anxious, The Mad en The Imperious, welke binnen een jaar zullen verschijnen.

Het Hongaarse collectief laat een mix horen van Tears For Fears, Steven Wilson, Pink Floyd, Opeth, Riverside, Diablo Swing Orchestra, Red Hot Chili Peppers, Faith No More, Haken en Anathema. Presentiment is al een zeer verzorgd en vakkundig visitekaartje en met Monuments verbreedt de groep zijn muzikale horizon.

De ep duurt 23 minuten en in die tijd tonen gitarist Dömötör Gyimesi, drummer Tamás Tóth, zangeres Mária Molnár, violiste Krisztina Baranyi, bassist Péter Gilián en toetsenist János Mayer hun kwaliteiten in avontuurlijke nummers. Opener Drop The Curtain doet het nog rustig aan. In deze melodieuze track over het gevecht met dementie en over het zorgdragen voor geliefden vlak voor hun overlijden, hoor je Mária (samen met Dömötör) met memorabele zanglijnen, komt het vioolspel van Krisztina goed tot zijn recht en gaat de gitaarsolo mooi over in een keyboardsolo.

Daarna trekt Dreamgrave de registers open met het jazzy titelnummer (over de dwang om je aan te passen), dat tevens Opethiaanse passages met grunts bevat. De eerste overgang is wat aan de abrupte kant, maar die erna komen, zijn beter geďntegreerd in het geheel. Aan de harde passages valt op dat er meer groove in is verwerkt dan op het debuut. Dat geeft de muziek een extra punch. Door het heldere geluid zijn alle muzikanten goed te horen.

Niet alleen de zang bestaat uit meerdere lagen, ook instrumentaal gebeurt er heel veel. Zo is het titelnummer niet alleen knap gecomponeerd, maar vallen er na meerdere luisterbeurten steeds weer nieuwe details op, bijvoorbeeld in de mellotronmelodieën en het drumwerk. Ook afsluiter The Passing Faith In Others is zo’n avontuurlijke track, die op momenten zelfs verhalend is (over het leven in een comfortabele leugen). Het nummer bestaat uit twee delen. Halverwege is er een prachtig ingebouwd deel met folky zang en verrijkend percussiewerk.

Monuments heeft zoveel te bieden dat deze release aanvoelt als een volledig album. Dreamgrave toont in de drie songs zijn klasse op zowel het gebied van songwriting als op het gebied van het beheersen van meerdere stijlen. Na Presentiment is dit het tweede nagenoeg perfecte visitekaartje van de Hongaren die niet zouden misstaan op ProgPower Europe 2018.

Tracklist:
1. Drop The Curtain
2. Monuments
3. The Passing Faith In Others

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 21 november 2017

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]