Pit
Enquête

Wat is tot dusver jouw favoriete song van Ghost?

Call Me Little Sunshine
Cirice
Con Clavi Con Dio
Dance Macabre
Darkness At The Heart Of My Love
Deus In Absentia
Elizabeth
Faith
From The Pinnacle To The Pit
Ghuleh/Zombie Queen
He Is
Hunter's Moon
If You Have Ghosts
Kiss The Go-Goat
Life Eternal
Mary On A Cross
Monstrance Clock
Mummy Dust
Rats
Ritual
Spillways
Square Hammer
Witch Image
Year Zero
een andere Ghost-song

[ Uitslag | Enquêtes ]

  24 maart:
 • Evil Invaders, Warbringer en Schizophrenia
 • Obstruktor, Infantry, Degenerate, Serotonia en Doodzonde
 • Truckfighters, Wizzerd en Deadly Vipers
 • 25 maart:
 • Evil Invaders, Warbringer en Schizophrenia
 • Nephylim en Dodenkrocht
 • Obstruktor, Headless Hunter, Atmoran, Torn From Oblivion en Sapphyr
 • Sisters of Suffocation en Dispelled
 • Sorcerer en High Inquisitor Woe
 • Sworn Enemy, Pain Of Truth en Worst Doubt
 • The Answer en Black Mirrors
 • 26 maart:
 • Blood Youth, Cane Hill en Diamond Construct
 • Cirith Gorgor en Lijkschouwer
 • Crowbar
 • 28 maart:
 • Metallica Amsterdam Takeover
 • 29 maart:
 • W.A.S.P.
 • Wiegedood
Kalender
Vandaag jarig:
 • Joe Kurland (Armory) - 41
 • Martin Albrecht (Mystic Prophecy) - 60
 • Steve "Zetro" Souza (Exodus) - 59
 • Thomas Fahrnbach (Boomerang) - 50

Vandaag overleden:
 • Bill Rieflin (Ministry) - 2020
 • Neil Aspinall (platenbaas) - 2008
Review

Ne Obliviscaris - Citadel
Jaar van release: 2014
Label: Season of Mist
Ne Obliviscaris - Citadel
Binnen achtendertig uur veertigduizend Australische dollar vergaren; het is niet velen gegund. Het overkwam de progressieve deathmetalformatie Ne Obliviscaris met de crowdfundingcampagne voor Citadel. De fans waren de Aussies na het debuut Portal Of I blijkbaar niet vergeten. Toepasselijk, want Ne Obliviscaris betekent 'vergeet niet'. Hoe kan dat ook, als die plaat in 2012 volgens velen jaarlijstwerk is. Portal Of I is een meesterwerk, waarvan het conservatorium in Sydney And Plague Flowers The Kaleidoscope aan het onderwijsprogramma toevoegde. De meeste fans zouden al zeer tevreden zijn als de opvolger dat niveau benadert.

En dat is gelukt. Citadel is weliswaar een plaat die wat meer luisterbeurten nodig heeft dan het debuut, maar de heren hebben er een magnum opus van gemaakt. Het geheel is consistenter en een stap vooruit in songwriting, waarbij het karakteristieke spel van Portal Of I verder is uitgewerkt. De inwoners van het kleinste continent zijn duidelijk gegroeid als muzikanten. De contrasten tussen de brutale blastbeatpassages met grunts en supergave riffs enerzijds en de rustige, exotische secties met cleane vocalen anderzijds, zijn groot en houden de spanning constant vast. Deze uitersten wisselen elkaar ook nog eens soepel af.

Met name Triptych Lux is van de buitencategorie. Een enorm veelzijdig werkstuk van ruim zestien minuten, waarin alle facetten van Ne Obliviscaris aan bod komen: flamenco, jazz, klassieke muziek, technische en progressieve riffs plus razendsnelle, brute secties. Soms swingt het, soms raast het. Ne Obliviscaris is van alle markten thuis. Elke keer als je denkt het hoogtepunt te hebben bereikt, komt er een nieuwe climax. Om even bij te komen van dit geweld, volgt het intermezzo Reveries From The Stained Glass Womb, met akoestische flamencogitaarpartijen en een mooie vioolmelodie. Pyrrhic rost vervolgens het eerste gedeelte lekker om daarna over te gaan in een postrocksectie.

Er is gekozen voor een iets transparantere productie (wederom van Jens Bogren) waardoor alle lijnen nog beter te horen zijn. De bas krijgt wat meer ruimte dan op het debuut en die ruimte wordt goed benut. Maar het is niet alleen de bas, ook de vioolmelodieën zijn gevarieerder. Opvallend is dat de blackmetalinvloeden, zoals de ijzige screams, wat minder nadrukkelijk aanwezig zijn. Dit komt ten gunste van de cleane vocalen, die sterker en helderder zijn geworden.

Toch is er wel een nadeel aan Citadel. Omdat Painters Of The Tempest van de buitencategorie is, verbleekt het afsluitende tweeluik Devour Me, Colossus een beetje. Het is echter nog altijd prima muziek. Je zou eigenlijk de volgorde van de tracks eens moeten wijzigen en dan klinkt dit nummer al sterker in het geheel.

Ondanks dat de lat hoog lag, hebben de heren zichzelf overtroffen. Het belachelijk hoge niveau van het eerste drieluik mag daarna misschien niet meer behaald worden, maar er valt nog genoeg te genieten. Een buitengewoon knappe prestatie van deze Aussies. Ik kan me niet voorstellen dat er iemand is, die het debuut in bezit heeft, maar Citadel niet zal aanschaffen. Jaarlijstwerk!

Tracklist:
1. Painters Of The Tempest (Part I): Wyrmholes
2. Painters Of The Tempest (Part II): Triptych Lux (Movement I: Creator, Movement II: Cynosure, Movement III: Curator)
3. Painters Of The Tempest (Part III): Reveries From The Stained Glass Womb
4. Pyrrhic
5. Devour Me, Colossus (Part I): Blackholes
6. Devour Me, Colossus (Part II): Contortions

Score: 90 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 13 november 2014

Meer Ne Obliviscaris:

Ne Obliviscaris - Citadel
Reactie van Metal Meepy op 13-11-2014 om 20:03u
Score: 97 / 100

Hun voorgaande CD Portal of I is voor mij een van de beste platen ooit gemaakt. Ik ben dus bevooroordeeld, en ik heb daarom ook een steentje bijgedragen aan hun crowdfunding campagne. Hopelijk daarom straks de gelukkige bezitter van een net opgenomen limited edition Early Days EP.

Geweldige band, geweldige plaat. Ik denk dat deze wat 'makkelijker' te behappen is dan de voorganger, alleen al omdat ie flink korter is. Eigenlijk vind ik elk nummer weer bijzonder, maar Pyrrhic kende ik al wat langer ivm een live opname die al een jaar op YouTube te vinden was. Mijn favorieten zijn mischien wel daarom de andere 2 'echte' nummers, met name Devour Me.

Hoewel Citadel voor mij echt weer ver uitstijgt boven (bijna) alle andere platen die ik dit jaar heb gehoord, is voorganger Portal of I voor mij nog net iets bijzonderder. Misschien wel ivm mijn enige klacht: hij is te kort... Repeat... Repeat...

Ne Obliviscaris - Citadel
Reactie van Een Metalfan op 14-11-2014 om 00:28u
Score: 50 / 100

Heb hem geluisterd. naaa

Ne Obliviscaris - Citadel
Reactie van Triest op 14-11-2014 om 09:28u
Score: 95 / 100

Prachtig album. Het beste metalalbum van het jaar. Verder ben ik het helemaal met Metal Meepy eens. Portal of I is net iets specialer.

Ne Obliviscaris - Citadel
Reactie van appie op 14-11-2014 om 16:38u
Score: 95 / 100

Mijn voorkeur gaat vooralsnog naar zijn voorganger, maar het kan maar zo dat na een aantal keer draaien de balans wel gelijk komt te liggen.
Een van de meesterwerken 2014 dat zeker.

Ne Obliviscaris - Citadel
Reactie van Nathan op 14-11-2014 om 21:24u
Score: 65 / 100

Teveel instrumentale intro's/outro's waardoor er slechts drie tracks over blijven, sommige overgangen komen op mij te gemaakt over en door de lengte van de tracks verliezen twee van de drie tracks hun intensiteit. Ik was onder de indruk van 'Portal Of I', maar deze komt er bij lange na niet in de buurt.

Ne Obliviscaris - Citadel
Reactie van dirk op 29-11-2014 om 21:19u
Score: 92 / 100

Van voor tot achter verbluffend, Devour me Colossus vind ik persoonlijk het beste nummer van Cd.

Fleddy Melculy Metalfestival Into The Grave

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2023 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.