Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

13-04-2021

Liv Kristine - Vervain
Jaar van release: 2014
Label: Napalm Records
Liv Kristine - Vervain
Liv Kristine Espenśs Krull heeft het er maar druk mee. De ex-zangeres van Theatre Of Tragedy werkt naast haar solocarriŤre aan nieuw studiomateriaal voor Leavesí Eyes. Ook toert de Noorse nog met The Sirens door Europa. Inmiddels heeft ze Vervain uitgebracht, haar vijfde solo-album. Vervain is een kruid met een zeer krachtige werking. Als een vampier hiermee in aanraking komt, verbrandt het mythische wezen. De vraag is of de nieuwe full-length van Liv Kristine net zoín krachtige werking heeft.

De paar laatste albums, Skintight (2010) en Libertine (2012), laten een lieve kant van Liv horen. De nieuwe plaat heeft meer power en laat juist een donker geluid horen. Liv keert met Vervain terug naar haar roots, naar de jaren negentig van Theatre Of Tragedy (zoals te horen is in Two And A Heart en Oblivious). Ook horen we invloeden van Leavesí Eyes terug (My Wilderness, het titelnummer en Elucidation) en Depeche Mode. Direct vanaf het begin is duidelijk dat het draait om dark rock en gothic/doom metal zonder het catchy popaspect te verliezen. Slechts Creeper is een nummer dat te weinig om het lijf heeft.

De muziek draait met name om het stemgeluid van de Noorse. Haar verleidelijke zang voert letterlijk en figuurlijk de boventoon, al wordt ze tijdens een tweetal nummers geholpen door gasten. In beide gevallen een welkome aanvulling. Love Decay (voor fans van HIM) is een mooi duet met Michelle Darkness van End Of Green en in Stronghold Of Angels, zingt Doro Pesch verdienstelijk mee. Kristine schittert met name in de ballad Lotus en de powerballad Two And A Heart. Zowel vocaal als muzikaal zijn dit sfeervolle hoogtepunten.

Muzikaal gezien gebeurt er niet veel bijzonders. Zowel drum-, bas- als gitaarpartijen staan in dienst van de zanglijnen van de zangeres en zijn doorgaans erg eenvoudig. Soms klinkt het daardoor wat kaal en heb je het gevoel dat er wat mist, alsof het niet af is. De leadpartijen klinken wat iel, zoals in Hunters en de solo in Lotus. Wel ben ik gecharmeerd van het zware gitaargeluid (in My Wilderness) en het psychedelisch getokkel (in Love Decay). Ook de keyboardpartijen alsmede de subtiele pianomelodieŽn van echtgenoot Alexander Krull in Two And A Heart zijn welkome toevoegingen. De duistere sfeer wordt hiermee bevorderd, met name in de tragere nummers die in de minderheid zijn. Doorgaans overheerst de dancevibe, ingegeven door eenvoudige maar effectieve elektronische beats, zoals in Elucidation.

Liv Kristine laat horen te beschikken over een magische formule te beschikken. Muzikale eenvoud, een zwoele gothicsfeer en catchy zanglijnen leiden tot pakkende tracks die al na de eerste luisterbeurt in je hoofd blijven rondzingen. Een vampier mag dan verbranden als deze het kruid aanraakt, als een mens Vervain in de hand houdt, dan kan je niets gebeuren. Fans van Liv Kristine kunnen deze cd dan ook zonder problemen aanschaffen maar ook voor metalfans die het solowerk niet kennen, is dit een aangename kennismaking.

Tracklist:
1. My Wilderness
2. Love Decay (featuring Michelle Darkness)
3. Vervain
4. Stronghold Of Angels (featuring Doro Pesch)
5. Hunters
6. Lotus
7. Elucidation
8. Two And A Heart
9. Creeper
10. Oblivious

Score: 80 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 4 november 2014

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]