Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

23-10-2020

Electric Wizard - Time To Die
Jaar van release: 2014
Label: Spinefarm Records
Electric Wizard - Time To Die
Wie de Britse doomhelden Electric Wizard de afgelopen tijd gevolgd heeft, weet wel wat er gebeurd is. Op een RTL Boulevard-(on)waardige manier is er een breuk afgedwongen met het oude label, Rise Above Records. Wie er werkelijk schuldig zijn, weet ik niet. Eerlijk gezegd heb ik helemaal geen behoefte om dat te weten. Het is een situatie die eigenlijk alleen maar verliezers kent, behalve Spinefarm Records dan, die het nieuwe album mogen verspreiden.

Volgens Jus Oborn is Time To Die de donkerste plaat sinds Dopethrone en de kwaadaardigste sinds Come My Fanatics….. Dat zijn gewaagde uitspraken van iemand wiens creatieve hoogtepunt toch al enige jaren achter hem liggen. Zo populair als met Dopethrone zal Electric Wizard niet meer worden. Time To Die gaat daar niks aan veranderen, al moet gezegd worden dat het best een goede plaat is. Het is alleen geen topper. Wie de single SadioWitch gehoord heeft, zal daar vast mee instemmen.

De keuze voor deze single is wat eigenaardig. Hij kan ermee door namelijk, maar als we kijken naar de echt goede nummers van deze plaat, kom ik eerder op Incence For The Damned uit of Funeral Of Your Mind. De songs van Time To Die kun je in twee categoriën indelen: Je hebt de gave en de redelijke nummers. SadioWitch valt in de tweede categorie. Het is allemaal loodzwaar, dreunend en naargeestig, maar op een of andere manier wil mijn hoofd niet meeknikken. Dat gaat stukken beter bij onder andere I Am Nothing. Daar waar de (horror)sfeer aanwezig is, is het als vanouds genieten. Ook de quotes uit interviews en films zijn weer rijkelijk aanwezig. Ze zijn niet allemaal even geslaagd en inmiddels kennen we de mening over drugs en Satan van Jus Oborn wel, maar ergens zorgt het voor een fijne afleiding. Wat dat betreft, biedt Time To Die niets nieuws onder de verduisterde zon.

Ga overigens niet net als ik dit album op een MP3-speler op de fiets luisteren. Aanvankelijk vond ik hier dan ook vrij weinig aan. Op vol volume komt Electric Wizard ook nu weer pas echt tot zijn recht. De band kan nog rekenen op een trouwe fanschare die elke scheet legendarisch vinden. Al zijn er veel oude fans die de albumtitel maar al te graag gebruiken om aan te geven dat Electric Wizard de stekker eruit mag trekken, maar ik kan er niet minder van maken dan dat ook ik van deze muzikale trip genoten heb. Time To Die is geen essentiële plaat, maar eerder een leuke uitbreiding van Electric Wizards oeuvre.

Tracklist:
1. Incense For The Damned
2. Time To Die
3. I Am Nothing
4. Destroy Those Who Love God
5. Funeral Of Your Mind
6. We Love The Dead
7. SadioWitch
8. Lucifer's Slaves
9. Saturn Dethroned

Score: 77 / 100

Reviewer: Ruud
Toegevoegd: 28 oktober 2014

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Electric Wizard - Time To Die
Reactie van appie op 28-10-2014 om 09:34u
Score: 68 / 100

ook op deze plaat weten ze weer op een aantal nummers zon dreigende duistere sfeer neer te zetten, geniaal.
maar ook zoals altijd die verschrikkelijk slechte en vervormde zang doodzonde.
ze zullen wel niet voor het oprapen liggen maar stel dat op de Electric Wizard platen een meer Jim Morrison achtige zanger de boel had ingezongen.
een type zanger die niet vervormd hoeft te worden om een duistere, dreigende sfeer neer te zetten en die qua stem ook wat toevoegd dan was het pas echt gaaf geweest.

Electric Wizard - Time To Die
Reactie van Een Metalfan op 30-10-2014 om 07:22u

inderdaad de zang stoort mij enorm