Enquête

Welke protestsong over de impact van de mensheid op de natuur of het klimaat spreekt jou het meest aan?

Annihilator – Stonewall
Atheist – Mother Man
Cattle Decapitation – Manufactured Extinct
Disturbed – Another Way To Die
Earth Crisis – Inherit The Wasteland
Gojira – Amazonia
Kamelot – The Human Stain
Kreator – Toxic Trace
Lamb Of God – Reclamation
Megadeth – Countdown To Extinction
Metallica – Blackened
Napalm Death – On The Brink Of Extinction
Nevermore – Matricide
Nuclear Assault – Critical Mass
Ozzy Osbourne – Revelation (Mother Earth)
Parkway Drive – Dark Days
Sacred Reich – Crimes Against Humanity
Saxon – Hole In The Sky
Sepultura – Biotech Is Godzilla
Soundgarden – Hands All Over
System Of A Down – ATWA
Tesseract – Eden
Testament – Greenhouse Effect
Vektor – Dying World
een andere protestsong over milieu- of klimaatproblemen

[ Uitslag | Enquêtes ]

  27 januari:
 • Bullet For My Valentine
 • 29 januari:
 • Ann My Guard en Kingfisher Sky
 • Fleddy Melculy en Rise A Thousand
 • Up The Irons
Kalender
Vandaag jarig:
 • Daniel González (Darksun) - 41
 • Heikki Pöyhiä (Twilightning) - 41
 • Huddie "Lead Belly" Ledbetter† - 134
 • Jarpen (Elvenking) - 44
 • Kita (Lordi) - 48
 • Louie Clemente (Testament) - 57
 • Melissa Bonny (Ad Infinitum) - 29

Vandaag overleden:
 • Jimmy Bain (Dio) - 2016
Review

In Search Of Sun - The World Is Yours
Jaar van release: 2014
Label: Raging Demon Entertainment
In Search Of Sun - The World Is Yours
Afgaande op de bandnaam en de albumtitel zou ik deze plaat zo aan mij voorbij hebben laten gaan. Want zeg nou zelf: The World Is Yours, wat voor een afgezaagde titel is dat nou? Daar kun je anno 2014 toch niet meer mee wegkomen? Makkelijk, goedkoop en zonder ook maar een spatje originaliteit. Dat is ook meteen het beeld dat ik van deze plaat had, zonder ook maar één noot gehoord te hebben. Zo makkelijk kun je dus op het verkeerde been gezet worden. Want wie niet luistert, wie niet weet. The World Is Yours is namelijk een debuutplaat die zich ver van bovenstaande opsommingen distantieert en gewoon lekker rockt!

Het Engelse vijftal is al een tijdje bezig. Eerst onder de noemer Driven waarbij de focus meer op metalcore lag en gaandeweg omgedoopt tot In Search Of Sun. Met die naamswijziging nam de groep ook afscheid van metalcore en is het nu moderne metal met een progressieve inslag wat de klok slaat. Al lijkt dat misschien niet zo wanneer je de leadsingle en openingstrack The World Is Yours beluisterd. Daarop is nog weinig progressiefs terug te horen. Het is vooral een rechttoe-rechtaan rockstamper die de band ten gehore brengt. Ondanks dat dit nummer tot één van de betere van het album mag gerekend worden, is het jammer dat de groep geen representatiever beeld van zichzelf verspreid. Alsof het in die titel zit om je op het verkeerde been te zetten.

Het avontuurlijke gaat dan ook pas van start met de tweede track Give In. Het tempo gaat iets omlaag en de nummers krijgen een verkennend karakter en worden meer uitgesponnen. Het kwintet laat horen uitstekende musici te zijn en dat uit zich goed in de songs.. Het gitaarwerk van Rory Kay en David Mena Ferrer vormt hiervoor de blauwdruk. Via verschillende melodieuze gitaarlijnen nemen ze je mee op een ontdekkingsspurt en weten ze te imponeren met aangename solo's en fraaie riffs die tussen de melodieën verstopt zitten. Daarbij krijgt het stel sterke backup van bassist Faz Couri, van wie het basgeluid mooi naar de voorgrond is geschoven. Hierdoor komt er een soort extra flow los in de muziek en komen de breaks harder aan. Toch is het de zang van Adam Leader zijn die de meeste indruk maakt. Met zijn krachtige stem manoeuvreert hij zich moeiteloos door de tracks heen en schakelt hij met gemak tussen cleane zang en zijn screams.

Een minpunt van het album is dat de band eigenlijk te weinig risico neemt en daarmee niet meteen een spannende plaat aflevert. Het progressieve element zou dan ook veel meer verkend kunnen worden, want het avontuur blijft nu te beperkt. Ook zou een goede spanningsboog helpen om de tracks meer te laten imponeren, want deze mist nog te vaak. Wanneer een nummer dan richting het einde de ruimte krijgt om te exploderen zoals in Idle Crown en To The Axe, is dit erg welkom en ook nodig. Je merkt dan ook duidelijk het verschil met een song als het bluesy Skin, dat geen knallend einde heeft en met zijn te lange speelduur als een opgebrande kaars langzaam uitdooft.

Ondanks dat niet elk moment op de plaat weet te boeien, is The World Is Yours wel een behoorlijk album geworden. Sterker nog: In Search For Sun laat horen een band te zijn waar rekening mee gehouden mag worden. Met een uitstekende productie en goed vakmanschap van de bandleden is het alsof je naar een gevestigde naam luistert die al jaren meegaat in plaats van een groep die net zijn debuutplaat aflevert. Laat je dus vooral niet foppen door die cheesy albumtitel en geef The World Is Yours gerust een kans. Want wie niet luistert, wie niet weet!

Tracklist:
1. The World Is Yours
2. Give In
3. 51-56
4. In Search Of Sun
5. Idle Crown
6. Burn
7. To The Axe
8. Skin
9. Draw The Line
10. The Eyes Behind I

Score: 79 / 100

Reviewer: Marcel
Toegevoegd: 27 september 2014

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.