Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2021

Tusmørke - Riset Bak Speilet
Jaar van release: 2014
Label: Svart Records
Tusmørke - Riset Bak Speilet
Twee maanden geleden plaatsten we, omdat we halverwege 2014 waren, onze persoonlijke lijstjes van de vijf beste platen van het jaar. Een tussenstand dus. Altijd lastig om te kiezen, al stond (en staat) de nummer één voor mij al lang en breed vast. Tusmørke leverde deze zomer een weergaloze plaat af. De Noorse band bivakkeert ergens tussen psychedelische rock en folk, maar neigt qua sfeer soms wat naar black metal. Ook dit klinkt weer niet bijster origineel, maar aan de andere kant ken ik weinig bands die klinken als Tusmørke.

Je kent het wel. Een album waarvan één nummer echt de uitschieter is. Waar tussen alle simpele songs ineens een prachtige epic te horen is. Het heeft een mooie opbouw, heerlijk refrein, een beauty van een gitaarsolo en na afloop komt de drang om het nogmaals te horen. In dat geval heb ik goed nieuws. Tusmørke houdt blijkbaar niet van simpel en presenteert op hun tweede plaat, Riset Bak Speilet, vijf pareltjes. Alles klopt er wel aan. De beste plaat aller tijden is het niet, maar na tientallen keren geluisterd te hebben, verveelt het nog steeds niet.

Ieder nummer neemt je mee op reis. Offerpresten verraadt direct de melodie die je de komende minuten voorgeschoteld krijgt. Keer op keer, maar dan met steeds een andere variatie. Het tempo gaat langzaam omhoog en daarmee ook het feestgehalte. Ik zou Tusmørke bijna taboedoorbrekend willen noemen. Het wil fans van metal en occulte rock aanspreken, maar de muziek is daarbij vaak opvallend dansbaar. Gamle Aker Kirke zet de toon voort. Halverwege wordt er zelfs ongelooflijk slijmerig gezongen. Gewaagd, maar ik zal er niet minder van genieten. Daarbuiten klinkt het vooral mysterieus. Als een groep hippies in een bos. Hexvessel blijkt een bijzonder vrolijk broertje te hebben.

De verbijstering bij Black Swift maakt al snel plaats voor bewondering. Ooit een rockband gehoord die de geluiden van zwaluwen in hun muziek verwerken? Tusmørke doet het gewoon. Dan weet je ook meteen waar de titel op slaat. Het Indianengezang tegen het einde is komisch, maar ik heb mezelf er meermaals op betrapt mee te zingen. Tusmørke pakt het sowieso vaak erg leuk aan. Overal duiken gekke stemmen, aparte instrumenten en aparte sfeertjes op. Tusmørke is een band met een neusje voor detail. De nummers duren ongeveer acht minuten en na die epics komt er plots een meesterepic. Voor het titelnummer trekt de band een kwartier uit. Een ding is zeker, Tusmørke is een unieke band!

Tracklist:
1. Offerpresten
2. Gamle Aker Kirken
3. Black Swift
4. All Is Lost
5. Riset Bak Speilet

Score: 93 / 100

Reviewer: Ruud
Toegevoegd: 15 september 2014

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Metal Meepy op 16-09-2014 om 08:15u

Als dit je favoriete plaat van het jaar is, dan vind ik het opvallend dat deze review niets zegt over het feit dat de CD versie 3 extra nummers bevat komend van 2 eerdere EPs. Hoe dan ook, ik vind deze band zelf meer een interessante rariteit dan echt goed.

Reactie van appie op 16-09-2014 om 09:06u

tja wat moet ik me hierbij voorstellen, mensen die hier vrolijk van worden?
als ik erna luister, sandalen, ongewassen haar, rugzakjes gevuld met psychedelische drugs, bloemetjes, vlindertjes, kamperen met gayvrienden.
kortom dit heeft helemaal niks met stevige rockmuziek te maken.
vrolijke middeleeuws aandoende volksmuziek, riedeltjes voorzien van schijtmelige gayzang in een vreselijke taal.

Reactie van Een Metalfan op 17-09-2014 om 23:12u

geweldig.

Reactie van Ruud op 23-09-2014 om 12:24u
Score: 93 / 100

Als vinylliefhebber heb ik eerlijk gezegd weinig interesse in cd-versies en binnen een genre waarin de fans doorgaans voor het zwarte goud gaan, lijkt me dit vrij irrelevant. Bovendien is dit de promo die me aangeleverd is door het label.

@Appie: Ik ben volgens mij vrij duidelijk in mijn omschrijving. Je hoeft het natuurlijk niet te luisteren. Je zal je smaak maar verbreden zeg. Toch is dit een band dat vooral aandacht krijgt uit de internationale metalscene, ondanks dat ze helemaal geen gitarist in de gelederen hebben.

Reactie van appie op 23-09-2014 om 13:23u

ja Ruud maar het meeste wat jij reviewt is een schot in de roos dus ben ik deze ook meteen gaan luisteren.
maar deze keer vond ik het helemaal niks, dat kan ook eens voorkomen toch.

Reactie van Metal Meepy op 24-09-2014 om 11:06u

Mja, mijn indruk is dat een review die informatie zou moeten geven die van belang is voor mogelijk geinteresseerden, en niet alleen hetgeen interessant is voor jezelf (want dat lijk je nu te zeggen, weet niet of je dat idd bedoelt). Ik geloof daarnaast niet dat er meer vinyl dan CD exemplaren van deze plaat over de toonbank gaan (zelfs bij gruizige black metal is dat doorgaans niet het geval) ... maar goed, ik heb de getallen niet dus kan dat verder niet staven. Anyways, de informatie staat nu hier tenminste...