Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-11-2020

Opeth - Pale Communion
Jaar van release: 2014
Label: Roadrunner Records

Opeth  - Pale Communion

Het leek wel of Opeth drie jaar terug spontaan aan geheugenverlies leed; een foutje met de teletijdmachine had gemaakt. De band die torenhoog boven de concurrentie uitstak in de progressieve death metal was ineens vergeten hoe death metal moest. Het metalicoon Mikael Åkerfeldt kon spontaan geen grunt meer uitbrengen en de zware, scheurende gitaren waren als sneeuw voor de zon verdwenen. En dat op een plaat die de naam Heritage meekreeg. Hoezo Heritage?! In een klap werd alle nalatenschap welhaast teniet gedaan. Wat was er gebeurd?!

Natuurlijk heeft mr Åkerfeldt zijn voorliefde voor jaren 70 progressieve/psychedelische rock nooit onder stoelen of banken gestoken. Alleen al zijn enorme collectie obscure platen uit die periode. En dan zijn er natuurlijk ook nog zijn radioshows: tien uur lange uitzendingen over 'vergeten meesterwerken'. Toch kwam die vorige plaat zelfs voor de diehard-fans (en dat zijn er nogal wat) als donderslag bij heldere hemel. Mikael maakte menig metalfan moedeloos: "Dit kan niet!", "Dit mag niet!"

Ook op personeelszaken vielen spaanders: Per Wiberg zag het niet meer zitten met de band. Begrijpelijk, het is nogal wat. Denk je in een metalband te zitten, gaat die gekke Åkerfeldt je ineens vertellen dat je jaren 70 deuntjes moet pingelen. Wiberg kon er niet mee dealen en kreeg bijkans een 'schop na' door van de boom te vallen op de cover van die plaat.

Heritage kostte de Zweden ook een flinke hap uit hun fanledenbestand. Velen verguisden de onbegrijpelijke keuze. Toch werd de plaat door anderen nog wel omarmd. En ik? Ik wist niet zo goed wat ik ervan moest vinden. Ik stond, zo vlak voor de release, in de startblokken voor weer een wereldplaat in de progdeath. Vol spanning, alle spieren strak... Maar het startpistool weigerde. Dat wat een van de mooiste 'races' van het jaar moest worden, werd afgelast wegens onvoorziene omstandigheden. Toch was dat niet louter teleurstelling. Geluiden waar ik niks mee kon, raakten wel een bepaalde snaar. Het had iets, en toch was het het regelmatig nét niet. Het gaf het gevoel van een geweldige debuutplaat uit onverwachte hoek, waar nog heel wat aan te schaven viel. Een goed idee dat nog niet helemaal goed uitgewerkt was. Een cliffhanger waarvan je alleen maar kan hopen dat het goed afloopt.

En dan is daar Pale Communion. Wie in Opeth is blijven geloven, wordt beloond. Pale Communion is de inlossing van de belofte. Waar Åkerfeldt op Heritage nog zoekende is, is dit het overtuigende bewijs dat hij een geweldige muzikant en componist is. Dat wat hij in Opeths hoogtijdagen, ongeveer halverwege het vorige decennium, zo weergaloos deed, doet hij nu weer! Wie zowel van Damnation als van Ghost Reveries hield, kan deze plaat dan ook blindelings aanschaffen. De melodieuze dreiging van Ghost Reveries en het breekbare van Damnation worden op schitterende wijze gecombineerd. Bij tijd en wijlen doet het zelfs ook denken aan Storm Corrosion. Niet gek, want Steven Wilson zat achter de knoppen.

De sound is misschien nog wel wat lastig te behappen voor wie van moderne metal/rock houdt, maar ten opzichte van Heritage is dit een enorme vooruitgang. De hammondorgels en mellotrons zijn haast vanzelfsprekend meerdere keren uit de kast getrokken, maar dan wel in een modern jasje. Ze voeren niet meer zo de boventoon en de overall sound is in zijn geheel meer naar het nu getrokken.

Ook in vocaal opzicht is Åkerfeldt weer flink aan de slag gegaan. Hij heeft het zichzelf niet makkelijk gemaakt; je hoort dat hij echt zijn best moet doen om die noten te halen. Maar tegelijkertijd is het allemaal een stuk melodieuzer geworden en mede daardoor is dit album een stuk toegankelijker dan het vorige. Dat wil niet zeggen dat Pale Communion dan ook een makkelijke plaat is. Nee, niets van dat! Åkerfeldt zou Åkerfeldt niet zijn als het niet uitdagend, verrassend en tegendraads zou zijn. Hij pusht zichzelf tot het uiterste van zijn stembanden en dat geeft nummers als River en Moon Above, Sun Below een heerlijke emotie mee.

En zo neemt de intussen veertigjarige inwoner van Stockholm ons in acht tracks mee in zijn bijna 55 minuten durende muzikale droomwereld. En ook die statistieken zeggen veel. Waar Heritage toch nog best wat korte composities bevatte, is de gemiddelde lengte weer lekker opgeschroefd. En dat is waar Opeth altijd het sterkst in is geweest: uitgestrekte, geslepen composities waar je heerlijk in kan verdwalen en de tijd kan vergeten om vervolgens ineens bij je strot te worden gegrepen door een geweldig brute staccato.

Wie het geduld heeft kunnen opbrengen om Opeth Heritage te gunnen en de band een tweede kans te geven, slaat vandaag zijn slag. Opeth is terug van (bijna) nooit weggeweest en laat zien dat de band het nog altijd kan. Welcome back en tot in de Heineken Music Hall (7 november).

Tracklist:
1. Eternal Rains Will Come
2. Cusp Of Eternity
3. Moon Above, Sun Below
4. Elysian Woes
5. Goblin
6. River
7. Voice Of Treason
8. Faith In Others

Score: 88 / 100

Reviewer: Wouter
Toegevoegd: 27 augustus 2014

Koop dit album in

Meer Opeth :

[ Terug naar de Album Reviews ]

Opeth - Pale Communion
Reactie van Marco op 27-08-2014 om 10:26u

Ik ben echt een Opeth fan maar ik vind dit helemaal niks, het laatste goede album is voor mij Watershed. Ik vind het jammer dat ze naar deze stijl muziek zijn gegaan en hoop dat ze hier weer op terug komen. Als je Blackwater Park hier toch mee vergelijkt dan valt dit toch in het niet.

Opeth - Pale Communion
Reactie van Metal Nerd op 27-08-2014 om 10:43u
Score: 90 / 100

Heb de vinyl versie. Super album.

Opeth - Pale Communion
Reactie van Mar10 op 27-08-2014 om 10:44u
Score: 88 / 100

Van de laatste cd's van Opeth is er niet een hetzelfde. Telkens weer verrassend wat er gaat komen. Ik verlang vaak terug naar het oudere Opeth maar dan pak ik Deliverance of Blackwater Park erbij.
In ieder geval beter dan weer eenzelfde cd van Slayer waarbij het nix uitmaakt welke je opzet !

Opeth - Pale Communion
Reactie van eep30 op 27-08-2014 om 11:37u
Score: 8 / 100

Ik heb respect hoe Opeth zich blijft ontwikkelen, alhoewel ik hun oudere werk (Blackwater Park als absoluut hoogtepunt) beter vind.
Ook live hebben ze me nog nooit teleurgesteld, petje af!

Opeth - Pale Communion
Reactie van Jos op 27-08-2014 om 11:53u
Score: 85 / 100

Hoe vaker ik hem opzet hoe beter hij wordt. Goede plaat, stukken beter dan Heritage.

Opeth - Pale Communion
Reactie van Lhaticore op 27-08-2014 om 12:36u
Score: 10 / 100

Ik loop door velden en oneindige oppervlaktes komen me tegemoet ik ben alleen maar voel me niet verlaten....

Opeth - Pale Communion
Reactie van Lhaticore op 27-08-2014 om 12:36u
Score: 100 / 100

Ik loop door velden en oneindige oppervlaktes komen me tegemoet ik ben alleen maar voel me niet verlaten....

Opeth - Pale Communion
Reactie van Likkoekje op 27-08-2014 om 12:46u
Score: 1 / 100

Wat een drama dat Opeth, ik zeg afschaffen!!

Laat Mr. Åkerfeldt zich lekker op Bloodbath richten, dat is pas echte muziek.

Opeth - Pale Communion
Reactie van Een Metalfan op 27-08-2014 om 13:07u

Gave plaat, klinkt nog steeds als Opeth hoor.. Alleen niet zo metal. boeie!

Opeth - Pale Communion
Reactie van nick op 27-08-2014 om 15:22u
Score: 90 / 100

masterpiece!!!!

Opeth - Pale Communion
Reactie van Luc op 27-08-2014 om 18:29u
Score: 75 / 100

Zeker geen slechte plaat,maar Opeth kon altijd als geen ander de extreme contrasten in hun muziek op grandiose wijze combineren,dat maakte hen ook zo speciaal. Deze tijden lijken helaas voorbij.Erg jammer

Opeth - Pale Communion
Reactie van Tim op 27-08-2014 om 20:05u
Score: 65 / 100

De onderhuidse dreiging van Ghost Reveries en het breekbare van Damnation? Ik mis de uitbarstingen van die dreiging, de overgangen hard-zacht, snel-langzaam, grunt-cleane zang, etc. Dat was het oude Opeth. Prima dat ze hun muzikale horizonten willen verkennen, ik heb Heritage en ook Pale Communion zal ik wel weer aanschaffen, maar ik mis toch die harde edge. Het zit allemaal fantastisch in elkaar, maar het kabbelt ook voort, het wordt op den duur saai, ik mis de spanning!

Opeth - Pale Communion
Reactie van Metal Meepy op 27-08-2014 om 21:38u

Mijn muziekvoorkeuren gaan vooral in de richting van prog, tech en soms avant garde. Moeilijk, graag. Hard of soft, mag allebei, en graag zelfs tegelijk. En toch heb ik Opeth nooit echt goed gevonden. Voor mij vooral saai, en na 15 jaar weet ik nog steeds niet waaraan dat ligt. Dat 'kop en schouders boven de concurrenten' zie ik dus absoluut niet, behalve als het over populariteit gaat. Geeft niets, ieder zijn smaak - en alle respect voor Opeth.

Ook deze plaat weer geprobeerd, en alweer lukt het me niet dit echt heel erg fantastisch geweldig goed te vinden. Het heeft z'n momenten, maar voor mij te weinig. En wat voegt het toe (even los van het speelplezier van de band zelf)? Ik heb alle respect voor een band die zich opnieuw probeert uit te vinden, maar ik kan me maar niet aan de indruk onttrekken dat als exact deze plaat door ene Bjorn samen met ene Sven en ene Anders onder de naam 'The Swedish Flowerjumpers' was uitgebracht maar heel weinig mensen echt geinteresseerd zouden zijn. Geeft niets, ieder zijn ding, maar mijn hersentjes reageren hier - alweer - maar heel lauw op. Toch geen score van mij, want dan moet ik het eigenlijk ietsje meer luisteren en daar zie ik gewoon teveel tegenop.

Opeth - Pale Communion
Reactie van 666 op 27-08-2014 om 22:57u
Score: 90 / 100

!!! MASTERPIECE !!!

Opeth - Pale Communion
Reactie van Een Metalfan op 28-08-2014 om 08:29u

dit is geen metal!!!!1!!@#!EINZ!!!#!

Opeth - Pale Communion
Reactie van Een Metalfan op 28-08-2014 om 10:34u
Score: 90 / 100

Yes! Een enorme glimlach op mn smoel na het luisteren van deze plaat en de realisatie dat Heritage echt een uitschieter naar beneden was. Wat een top muzikanten

Opeth - Pale Communion
Reactie van Den pompert op 28-08-2014 om 12:48u
Score: 1 / 100

Bah rotrommel

Opeth - Pale Communion
Reactie van Mik.dtc op 28-08-2014 om 16:03u
Score: 45 / 100

Pale Communion; kabbel - kabbel - kabbel...
Als een Bic Mac waarbij ze vergeten zijn de hamburgers er tussen te doen.
Prima voor vegetariërs; maar ik hap toch echt liever in Blackwater Park...

Opeth - Pale Communion
Reactie van Karel op 28-08-2014 om 20:30u

Muzikaal allemaal dik in orde, en ik hou wel van deze stijl prog maar TOCH vind ik er niet zoveel aan. Dat gezegd, ik vind 'm wel net iets beter dan Heritage. Het laatste nr 'Faith in Others' vind ik wel mooi trouwens.

Opeth - Pale Communion
Reactie van Nico op 29-08-2014 om 01:59u
Score: 50 / 100

Ja, ik snap het wel. Als je 40 bent geweest en niet meer wilt grunten, je wilt de basis uitdiepen. De basis die diende om een meesterwerk als "Blackwater Park" te maken. Het spannende en afwisselende zit er zeker nog in en slecht is het zeker niet! Maar nee, de Opeth waar ik zo van onder de indruk was is verdwenen. We gaan over een paar jaar het "load/reload" effect nog wel meemaken (Metallica) Uiteindelijk toch weer terug naar waar het allemaal begon. Maar waar zijn je oerfans dan gebleven? Ja, ik snap het wel, ben zelf de 50 inmiddels al even gepasseerd en luister nog wel eens naar Load en Reload van Metallica en denk: ach best lekker, maar toch niet echt mijn ding. Zo zullen de laatste 2 albums van Opeth het in mijn hoofd ook gaan doen denk ik.

Opeth - Pale Communion
Reactie van richie op 01-09-2014 om 21:55u
Score: 100 / 100

Jammer van deze topband,
Denk niet dat het nog ooit goed komt met opeth.
De nummers boeien niet echt, niet spannend genoeg je mist gewoon iets.

Opeth - Pale Communion
Reactie van peter op 02-09-2014 om 08:27u
Score: 50 / 100

weer een teleurstellend album,sinds damnation
hebben ze niks goeds meer laten horen,
een advies stoppen.

Opeth - Pale Communion
Reactie van P op 02-09-2014 om 20:03u

Ik respecteer het feit dat de band lekker zijn eigen ding wil doen, maar aan mij is het niet besteed. Zo prachtig als ik Watershed vond, zo weinig doen de laatste twee albums mij. Ik mis de afwisseling en vooral ook goede nummers. Op deze nieuwe plaat is dat wel wat beter dan op ' Heritage' in mijn optiek, maar ik zal ook deze nieuwe plaat waarschijnljk niet veel gaan draaien. Jammer.

Opeth - Pale Communion
Reactie van Een Metalfan op 02-09-2014 om 22:33u

ik vind dit prima enerzijds hoge punten aan de andere kant lage, maar deze groep blijft toch luisteren naar opeth, geweldig toch.

Opeth - Pale Communion
Reactie van Een Metalfan op 03-09-2014 om 00:51u

Natte poep is het, hele natte kattenpoep!

Opeth - Pale Communion
Reactie van Napo op 07-09-2014 om 13:52u
Score: 75 / 100

"Wie zowel van Damnation als van Ghost Reveries hield, kan deze plaat dan ook blindelings aanschaffen."

Nou zijn Damnation en Ghost Reveries samen met BWP mijn meest gedraaide albums van Opeth. Toch kan deze plaat me nog niet echt bekoren. Het is niet dat het slecht is, maar het voelt erg 'vanille' na de 'chocolade/banaan'-combo's die we in het verleden hebben gehad...

Opeth - Pale Communion
Reactie van gilly op 26-09-2014 om 08:58u
Score: 90 / 100

de review verwoordt het heel goed vind ik, voor mensen die kunnen meestappen in de evoluties van Opeth en kunnen loslaten dat de metal en de grunts verdwenen zijn zullen ontdekken dat dit een fantastische plaat is die elke progrock liefhebber moet beluisteren. Het is na enkele malen beluisteren dat de pracht tevoorschijn komt! En nu wachten op hun doortocht langs de ABBrussel!

Opeth - Pale Communion
Reactie van simone op 31-10-2014 om 16:13u
Score: 90 / 100

Goede plaat. Denk mede door goed management