Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

22-10-2020

Corrosion Of Conformity - IX
Jaar van release: 2014
Label: Candlelight Records

Corrosion Of Conformity - IX

Er zal altijd veel discussie blijven over wat nou eigenlijk het beste album is van een bepaalde artiest. Bij een band als Corrosion Of Conformity zal deze verdeeldheid over het magnus opus nog extra aanwezig zijn. Dit omdat ‘COC’ nogal vaak van stijl is veranderd in haar inmiddels tweeëntwintigjarig bestaan. Je zult altijd mensen hebben die meer houden van de beginperiode van de band, die zich kenmerkte door het crossover geluid van hardcore punk en thrash, met Mike Dean als zanger. Anderzijds zijn er een hoop aanhangers van de (southern)metalperiode met de aan de groep toegevoegde Pepper Keenan op zang.

Vanaf 2010 is Corrosion Of Conformity weer bij elkaar in de formatie van de beginperiode, zonder Keenan, die nog wel aan de weg timmert met Down. Na het ietwat onwennige, maar zeker niet slechte, zelfgetitelde album uit 2012 komt de band nu met IX, het (u raadt het al) negende album. Wat vooral opvalt, is dat de band duidelijk zelfverzekerder uit de hoek komt. Alsof de band nu echt weer los komt in deze oude driemans line up. Het album opent erg degelijk met Brand New Sleep en Elephyn, beide nummers met diverse tempowisselingen en een gros aan Sabbathiaanse riffs. Opgemerkt moet worden dat het gitaarwerk van man van het eerste uur Woody Weatherman op het hele album om van te smullen is. Met Denmark Vesey en Tarquinius Superbus zijn weer twee heerlijke nummers te horen die doen denken aan de crossover-periode.

Sterkste periode van de plaat is het middengedeelte. Met nummers als The Nectar, On Your Way en Trucker laten de mannen uit North Carolina zich van hun beste kant horen en lijkt er een perfecte balans te zijn gevonden tussen de verschillende stijlen die de band heeft laten horen in het verleden. Daarbij verdient Trucker nog een extra vermelding door het heerlijk strakke drumwerk van Reed Mullin. Ook verdient Mike Dean een compliment. Zijn stemgeluid zal voor mensen die niet bekend zijn met hem, zeker even wennen zijn. De nummers op IX lenen zich echter uitstekend voor zijn stijl.

Het is duidelijk te horen dat Corrosion Of Conformity in de huidige bezitting goed in haar vel zit en de juiste formule te pakken heeft. Enige mindere momenten op IX zijn het weinig toevoegende Interlude en The Nectar Reprised. Verder is het album voor zowel voor- als tegenstanders van Dean of Keenan een sterke aanrader. De band klinkt zelfverzekerd, de nummers zijn gevarieerd en zitten goed in elkaar en de instrumentatie is sterk. Kortom: IX is een verrassend complete plaat geworden en een waardige toevoeging aan de toch al gevarieerde discografie van COC.

Tracklist:
1. Brand New Sleep
2. Elphyn
3. Denmark Vesey
4. The Nectar
5. Interlude
6. On Your Way
7. Trucker
8. The Hanged Man
9. Tarquinius Superbus
10. Who You Need To Blame
11. The Nectar Reprised

Score: 84 / 100

Reviewer: Hugo
Toegevoegd: 8 augustus 2014

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Corrosion Of Conformity - IX
Reactie van peetn op 08-08-2014 om 14:06u

Voor mij altijd overroepen band geweest..

Corrosion Of Conformity - IX
Reactie van Biohazard op 19-08-2014 om 22:25u

Ben nieuwsgierig geworden! Toch maar even luisteren.