Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-10-2021

Night Ranger - High Road
Jaar van release: 2014
Label: Frontiers Records
Night Ranger - High Road
Night Ranger is zo'n voorbeeld van een 'stadion rockband' uit de tachtiger jaren die ooit enorm populair waren en waarvan met name gitarist Brad Gillis de handen van gitaarfans op elkaar wist te krijgen (maar vergeet Joel Hoekstra niet!). Eerlijk is eerlijk, dit is een topband à la Foreigner maar dan zonder de wereldwijde, aanhoudende faam. De muziek van Night Ranger zou het beste omschreven kunnen worden als populaire hardrock, zoals de rockscene er in de tachtiger jaren uitzag. Het rocken zijn de heren duidelijk nog niet verleerd.

Toegegeven, sommige nummers lijken wel wat op elkaar maar nergens krijg je het idee dat een song je ergens bekend van voorkomt. Dat is op zich al prettig. Het meezinggehalte is zeer duidelijk aanwezig. Al vanaf de start spat de vreugde af van het titelnummer (geschreven door Blades en zijn zoon Colin), en die sfeer houdt de band prima vast. Zoals zanger/bassist Jack Blades zegt over het album: het is bijna zomer en dit is een high energy album met feelgood rock. Dit album klinkt wel wat harder dan we van de voorgaande albums gewend waren (en dat is nooit erg natuurlijk).

Hole In The Sun was het laatste album dat ik van de band had gehoord en deze cd is een enorme vooruitgang. De ballad Only For You Only vind ik niet sterk, maar Brother weer wél. Mooie samenzang, beheerst gespeeld en geen gezochte compositie. Het ronkende Hang On, dat mooi in elkaar zit met een geweldige riff als basis, is naast High Road, Knock Knock Never Stop en Don't Live Here Anymore wel mijn favoriet. Het album wordt afgesloten met het instrumentale L.A. No Name dat is ontstaan tijdens studiojamsessies waarbij de band een avondje heeft zitten pielen en dit de volgende dag heeft uitgebouwd tot een volwaardige compositie bestaande uit twee gitaarpartijen die een speels duet opvoeren dat echter met rock niets te maken heeft, maar wel lekker klinkt.

Een heerlijk album van deze Amerikaanse dino's die muzikaal nog lang niet zijn uitgeblust. Velen zullen zich herkennen in de stelling dat het toch vreemd is dat Night Ranger nooit de status in Europa heeft gekregen die men in Amerika wél had. Muzikaal gezien behoort Night Ranger tot de top in zijn genre, met onder andere naast het uitstekende gitaarwerk ook verfijnde zang, dit keer wat meer Jack Blades en wat minder Kelly Keagy. Een zeer genietbare schijf.

Tracklist:
1. High Road
2. Knock Knock Never Stop
3. Rollin’ On
4. Don’t Live Here Any More
5. I’m Coming Home
6. X Generation
7. Only For You Only
8. Hang On
9. St. Bartholomew
10. Brothers
11. L.A. No Name
12. The Mountain Song (bonustrack op de deluxe edition)

Score: 87 / 100

Reviewer: Hans
Toegevoegd: 7 juli 2014

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Den pompert op 07-07-2014 om 19:08u
Score: 91 / 100

Prima band, prima album, prima recensie!

Reactie van Bastiaan op 07-07-2014 om 21:00u
Score: 75 / 100

Prima album, maar niet bijzonder.

"Toegegeven, sommige nummers lijken wel wat op elkaar maar nergens krijg je het idee dat een song je ergens bekend van voorkomt."

Hier spreek je jezelf een beetje tegen. Het is in ieder geval waarom ik het album geen topper vinden. Het lijkt veel op elkaar en ik krijg vaak het idee dat ik het al eerder heb gehoord. De ballades vind ik ook een minpunt.

Maar verder: niets mis mee.

Reactie van Hans op 07-07-2014 om 21:33u

vind ik niet. Nummers kunnen qua stijl op elkaar lijken (en zelfs daar is het eerste deel zeker verschillend van het tweede deel) maar ik heb nooit het idee gekregen dat de nummers op me overkwamen als "het is net ....van die-of die band".
Maar het staat jou vrij om daar iets anders van te vinden.

Reactie van appie op 08-07-2014 om 09:08u

prima band maar ze hebben bij mij altijd in de schaduw gestaan van betere bands in hun genre zoals survivor, foreigner, journey & reo speedwagon

Reactie van Johnny op 10-07-2014 om 14:06u

Ja Appie maar ook in de werkelijkheid. De naam in de jaren 80 veel gehoord. Maar ik ken bijna niets van hun repertoire.

Reactie van appie op 10-07-2014 om 22:46u

@ johnny, ja hun 2e album was destijds redelijk populair.
dit was goed maar er kwam gewoon veel betere muziek uit destijds daarom heb ik er nooit iets van gekocht.
de eerste albums staan vast op youtube ze zijn zeker interessant genoeg om een keer te beluisteren.

Reactie van Johnny op 11-07-2014 om 13:09u

@Appie, inderdaad er waren gewoon teveel goede albums in de jaren 80. Ik heb ook vaak een keus moeten maken. Er zullen best veel groepen zijn die betere albums hebben uitgebracht dan die ik heb gekocht. Maar ja als groep moest je ook op het juiste moment er zijn. Bijv. Europe, Guns 'n' Roses. Echter begin 80 had ik wel gedacht dat Y&T een grote band zou worden. Helaas.

Reactie van appie op 12-07-2014 om 02:03u

y&t was en is binnen hun genre misschien wel de allerbeste band ooit.
ik snap niet waarom die nooit echt zijn doorgebroken, zelfs hun minste werk is ver superieur boven bands als motley crue, quiet riot , poison ea terwijl die stuk voor stuk wel door zijn gebroken,
gelukkig hebben ze behoorlijk wat albums gemaakt en hebben ze de afgelopen jaren regelmatig in de buurt gespeeld