Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-10-2021

Arch Enemy - War Eternal
Jaar van release: 2014
Label: Century Media Records

Arch Enemy - War Eternal

Als donderslag bij heldere hemel kwam enkele maanden geleden het nieuws dat Angela Gossow gestopt is als frontvrouw van Arch Enemy. Tegelijk kwam ook het nieuws dat Alissa White-Gluz haar opvolgster is en dat er in het geheim zelfs al een nieuw album is opgenomen. War Eternal is het resultaat en om gelijk maar de conclusie te verklappen: dat resultaat mag er zeer zeker wezen.

War Eternal is op en top Arch Enemy. Het bevat alles dat we van de band gewend zijn. Spetterende solo's, felle riffs, lekkere gitaarharmonieën en pakkende melodieën. De nummers hebben genoeg ruimte om dit alles goed te laten horen. De komst van nieuwe gitarist Nick Cordle zal er zeker aan hebben bijgedragen dat er iets meer variatie in de muziek zit dan op bijvoorbeeld voorganger Khaos Legions. Na de wat standaard intro barst het geweld los met het heerlijk brute Never Forgive, Never Forget, dat samen met No More Regrets een van de snelste Arch Enemy-nummers ooit is. Daarna wordt het gas af en toe wel teruggenomen, maar de felheid blijft. De nieuwe leden hebben voor een hernieuwde energie gezorgd die de nummers net dat beetje extra geven, wat de band hard nodig had. De songs zijn weer spannend en fris, wat ik toch een paar albums gemist heb bij Arch Enemy.

Waar iedereen het meest nieuwsgierig naar is, is natuurlijk hoe nieuwe zangeres Alissa White-Gluz (van The Agonist en Kamelot) het er van af brengt. Het antwoord daarop is: goed. Ze zorgt er sowieso voor dat Arch Enemy nog altijd klinkt als Arch Enemy. Sterker nog, als je niet weet dat de band een nieuwe zangeres heeft en de bandfoto niet ziet, is er grote kans dat je niet gelijk doorhebt het niet dezelfde dame is. Nu klinkt Alissa niet precies als Angela, maar het is wel duidelijk wie haar grote voorbeeld geweest is. Toch zijn er verschillen waardoor het album niet "het zoveelste Arch Enemy album" is. De nieuwe frontvrouw zorgt voor net wat subtiele veranderingen in het geluid, waardoor het weer fris klinkt. Haar grunt is wellicht net wat minder diep dan die van haar voorgangster en de zanglijnen zijn soms net wat anders dan je verwacht, wat voor wat afwisseling zorgt, zonder dat het gelijk totaal anders klinkt.

Zoals gezegd, dit album mag er zeer zeker wezen. Met ruim drie kwartier is het niet te lang en ook niet te kort, en er valt genoeg te beleven. Arch Enemy is terug van niet echt weggeweest, met een uitstekende nieuwe zangeres en een verdomd goed album op zak.

Tracklist:
1. Tempore Nihil Sanat (Prelude In F Minor)
2. Never Forgive, Never Forget
3. War Eternal
4. As The Pages Burn
5. No More Regrets
6. You Will Know My Name
7. Graveyard Of Dreams
8. Stolen Life
9. Time Is Black
10. On And On
11. Avalanche
12. Down To Nothing
13. Not Long For This World

Score: 88 / 100

Reviewer: Tonnie
Toegevoegd: 3 juni 2014

Koop dit album in

Meer Arch Enemy:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van ROB op 03-06-2014 om 13:41u
Score: 80 / 100

Ik heb het album al mogen horen / luisteren! Ik moet zeggen, Oldskool Arch Enemy!! Alissa of Angela, weinig tot geen verschil in stemgeluid! Prima vervanger, ook voor het mannelijke oog! Leuk bandje voor FortaRock 2015 lijkt mij......

Reactie van Ferry_76 op 03-06-2014 om 22:05u
Score: 75 / 100

Veel van hetzelfde op het eerste gehoor, en de nieuwe zangeres is helaas teveel een kloon van Angela. In The Agonist mocht ze veel meer haar cleane zang laten horen, een afwisseling die bij Arch Enemy misschien voor wat vernieuwing had kunnen zorgen.

Reactie van Een Metalfan op 04-06-2014 om 22:56u

best wel goed .

Reactie van vin op 05-06-2014 om 10:40u
Score: 80 / 100

Khaos of legions vond ik teveel draaien op routine en mijn aandacht verslapte en die is nu weer terug door deze plaat. Nu live nog meemaken.

Reactie van Sander op 05-06-2014 om 21:49u
Score: 90 / 100

Voor mij persoonlijk een van de beste platen van AE.

Reactie van appie op 05-06-2014 om 22:10u
Score: 80 / 100

muzikaal is dit een absolute topper maar alissa overschreeuwt het geheel een beetje
ondanks dat ze een puike strot heeft, had het af en toe iets subtieler gemogen qua zang

Reactie van blackadder op 13-06-2014 om 08:41u

Ik haak al af bij al die nihilistische titels. Verandering van teksten/toon zou ook niet verkeerd zijn.